Treba sa báť vitamínu C a naozaj je vitamín C spúšťačom tvorby obličkových kameňov ?

Updated: Oct 4

Pred pár dňami som písal článok o vitamíne C a komentároch som videl som strach, že vitamín C môže spustiť obličkové kamene. Nerobím si ilúziu, že sa veľa ľudí po mojom článku prestane báť, lebo mnohí sa budú báť len z princípu, že báť treba, lebo čo ak..... . Ale verím, že niektorí ľudia pochopia, že strach nie je na mieste.


Obličkové kamene (nie všetky a nie vždy) sa tvoria tak, že sa kyselina šťaveľová zlúči s vápnikom a v obličkách sa z nej vykryštalizuje kameň. Je pravda, že malá časť vitamínu C sa metabolizuje( premieňa) na kyselinu šťaveľovú alebo oxalát, ktorý sa potom vylučuje močom (oxalát je soľ kyseliny šťaveľovej).


Logika teda hovorí, že keď užívate vitamín C, množstvo oxalátu v moči sa zvyšuje. Čím viac oxalátu v moči, tým vyššie je riziko obličkových kameňov. Pretože ako som písal mnohé obličkové kamene pozostávajú z oxalátu vápenatého, zlúčeniny oxalátu a vápnika. Takže sa hovorí, že vitamín C môže spôsobiť obličkové kamene alebo vitamín C môže zvýšiť riziko obličkových kameňov.


Treba sa báť vitamínu C a naozaj je vitamín C spúšťačom tvorby obličkových kameňov.

Pred pár dňami som písal článok o vitamíne C a komentároch som videl som strach, že vtamín C môže spustiť tvorbu obličkových kameňov. Nerobím si ilúziu, že sa veľa ľudí po mojom článku prestanú báť, lebo mnohí sa budú báť len z princípu, že báť treba, lebo čo ak..... . Ale verím, že niektorí ľudia pochopia, že strach nie je na mieste.


Obličkové kamene (nie všetky a nie vždy) sa tvoria tak, že sa kyselina šťaveľová zlúči s vápnikom a v obličkách sa z nej vykryštalizuje kameň. Je pravda, že malá časť vitamínu C sa metabolizuje( premieňa) na kyselinu šťaveľovú alebo oxalát, ktorý sa potom vylučuje močom (oxalát je soľ kyseliny šťaveľovej).


Logika teda hovorí, že keď užívate vitamín C, množstvo oxalátu v moči sa zvyšuje. Čím viac oxalátu v moči, tým vyššie je riziko obličkových kameňov. Pretože ako som písal mnohé obličkové kamene pozostávajú z oxalátu vápenatého, zlúčeniny oxalátu a vápnika. Takže sa hovorí, že vitamín C môže spôsobiť obličkové kamene alebo zvýšiť riziko obličkových kameňov.


Napriek tomu, že vitamín C zvyšuje tvorbu oxalátu, vitamín C zároveň BLOKUJE aj spojenie oxalátu s vápnikom!!! Takže vitamín C a jeho užívanie nevedie k zvýšenej tvorbe obličkových kameňov.


Vitamín C pôsobí aj močopudne – a čím rýchlejšie sa dokáže moč vylučovať, tým je menej pravdepodobné, že sa vytvoria kryštáliky oxalátu do podoby kamienkov. Preto ak sa aj napriek tomu čo píšem budete brať vitamín C pitie dostatočného množstva vody počas dňa vám zabezpečí zrýchlené vylučovanie moču a soli kyseliny oxalovej sa nebudú mať čast vyzrážať na kamienky.

Pretože čím menej pijete, tým vyššie je riziko, že soli (napr. oxaláty) budú kryštalizovať v moči a už sa nebudú dať udržať v roztoku moču.


Aké sú zdroje oxalátu a napriek tomu sa ich nebojíte:

Keď sa bavíme o oxalátoch, o ktorom som písal, len v malej miere u ľudí pochádza z vitamínu C. Akosi sa zabúda na to, že veľmi vysoké hladiny oxalátov nájdete v bežných potravinách ako napr. špenát, cvikľa, rebarbora a čaj – zelený, čierny. Napríklad na 30 g špenátu telo dostane 100 až 200 mg oxalátu, čo je viac, ako keď prijmete 1000 mg vitamínu C. Bohatými zdrojmi oxalátov sú aj zemiaky, červená repa, pšenica, strukoviny, paradajky atď atď. Bežné potraviny mnohých z vás.


Ak napr. pijete zelený čaj (od 2-4 g čaju), hodnota oxalátu v moči sa zvyšuje tiež. Napriek tomu podľa štúdie ľudia, ktorí pijú zelený čaj na dennej báze, nemajú zvýšené riziko obličkových kameňov z oxalátu vápenatého. Žeby ďalší znak toho, že jediná látka (v tomto prípade oxalát) nie je ani zďaleka sama jediná zodpovedná za vznik ochorenia?!

Ako na oxaláty?


Okrem toho že znížite príjem zdrojov oxalátov existujú probiotické baktérie, ktoré odbúravajú kyselinu šťaveľovú ako napr. Oxalobacter alebo Enterococcus faecalis a pravdepodobne aj laktobaktérie - baktérie mliečneho kvasenia a tie si môžete kúpiť tu MikroVeda PUR 500 ml (abczdravia.sk). Zničenie črevnej mikroflóry tiež vedie k nadmernému príjmu oxalátov. A čuduj sa svete tohto sa nebojí nikto.


Na znižovanie oxalátov je dobré prijímať bazické (zásadité) citráty (0,1 až 0,15 g na kilogram telesnej hmotnosti), ktoré môžu zabrániť tvorbe oxalátu vápenatého a tým aj tvorbe obličkových kameňov. Tie si môžete kúpiť tu Basenpulver 300 g (abczdravia.sk).


Rizikom pri vzniku obličkových kameňov je aj nedostatok horčíka. V štúdii na morčatách sa zistilo, že nízke hladiny horčíka zvyšovali riziko ukladania vápnika v obličkách. A keďže máme teraz leto a vo zvýšenej miere sa potíme, strácame aj veľa horčíka cez pot. preto by sme mali horčík dopĺňať vo vyšších dávkach. U nás v e-shope si ho môžete kúpiť tu Magnézium diglycinát 60 kapsúl (abczdravia.sk) a tu Magnesium multi 60 kapsúl (abczdravia.sk).


A teraz je len na vás či sa rozhodnete vitamínu C báť alebo nie.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com


148 views0 comments