top of page

Toto je pri astme, alergiách, atopických ekzémoch mimoriadne dôležité! Môže to pomôcť aj vám.

Updated: Mar 1, 2023

Keď mi píšu ľudia, a to mi ich naozaj píše veľa, (len tohoto roku za necelých 11 mesiacov som odpísal cez mail na cca 2500 mailov a messenger do toho nepočítam, tam to bude určite 2-3x toľko), dostávam od ľudí často otázky: "Nebude toho veľa? ", "Neublíži mi to?", "Neublížim svojmu dieťaťu? ", "Nepoškodí to jej telíčko? Veď je ešte taká malá! ", " Môžem toto všetko ?" A podobné.

Tieto otázky dostávam od ľudí, keď im odporučím nejaký doplnok výživy resp. keď je tých doplnkov výživy viac. Ľudia sa to pýtajú, lebo drvivá väčšina z ľudí si neuvedomuje, že choroba je stav organizmu, kedy telo trpí zápalmi a zápal si vyžaduje úplne iné dodávky živín, ako keď je telo zdravé. A počas choroby je zvyčajne telo výrazne podvyživené na rôzne minerály, vitamíny a stopové prvky.

Zároveň sa stretávam s tým, že keď ľudia nemajú nejakú vírusovú alebo bakteriálnu infekciu, ale majú alergiu, ekzém, astmu a podobne, nepovažujú to za chorobu a dokonca mi napíšu, že ich imunita je úplne v poriadku, lebo nebývajú chorí (choroba je pre nich jedine infekcia). Toto bohužiaľ nie je pravda. Infekcie sú tiež chorobou, ale aj astma, alergia či atopický ekzémy a sú následkom, že fungujúcej imunity!

Akýkoľvek stav organizmus, kde sa poruší zdravie je chorobou. Medzi najčastejšie ochorenia moderných ľudí patria alergia, atopické dermatitídy (ekzémy) a astma. Pri spomenutých ochoreniach dochádza k chybnému fungovaniu imunitného systému a vzniká chronidký zápal a následne oxidačný stres. Oxidačným stresom označujeme vysokú tvorbu agresívnych častíc, ktoré sa volajú voľné radikály. Voľné radikály poškodzujú organizmus a takto podporujú zápaly (teda ak chorobu) v tele.

Preto je pri chorobe potrebné urobiť opatrenia, ktoré zabraňujú zápalom a zároveň tieto opatrenia zneškodňujú voľné radikály. Toto je treba robiť počas celého priebehu choroby, nie len týždeň - dva. K týmto opatreniam patrí aj dodávanie selénu a zinku.

Zinok a selén sú antioxidanty. Oba tieto prvky sa podieľajú na tvorbe enzýmov, ktoré zneškodňujú voľné radikály, tvoriace sa pri zápaloch (teda aj pri alergii, atopickom ekzéme či astme). Okrem toho tak selén ako aj zinok, hrajú dôležitú úlohu v imunitnom systéme.

Napríklad zinok zvyšuje počet regulačných T buniek (T bunky sú bunky adaptívneho imunitného systému). Regulačné T bunky sú dôležité na potláčanie zápalov a vytváraní imunitnej tolerancie. Imunitná tolerancia je dôležitá na to, aby imunita nereagovala na alergény. Alergická reakcia je prejavom straty imunitnej tolerancie. Pri strate imunitnej tolerancie imunita napáda to čo nás neohruje.

Napr. nárast regulačných T buniek sa dokázal pri podávaní zinku a selénu u ľudí s atopickou dermatitídou (atopickým ekzémom). U ľudí s atopickým ekzémom sa štúdiami zistil výrazný nedostatok zinku a selénu.

U detí s potravinovými alergiami boli tiež zistené výrazne nižšie hladiny selénu a zinku ako u zdravých detí rovnakého veku. Toto vedie k nižšej tvorbe antioxidačných enzýmov a rýchlejšej možnosti poškodzovania tela voľnými radikálmi.

Aj astmatické a alergické deti deti môžu profitovať s dostatočného prísunu zinku. U detí s astmou užívanie zinku zmiernilo typické príznaky alergie, ako je kašeľ, kýchanie a dýchavičnosť. Deti mali na začiatku sérové ​​koncentrácie zinku 61 mcg/dl, ktoré sa po ôsmich týždňoch denného príjmu 50 mg Zinku (prečítajte si ešte raz tú davku prosím a ako dlho ju užívali) zvýšili na 129 mcg/dl, zatiaľ čo v skupine s placebom zostali hladiny zinku nízke. Ghaffari, J. et al. (2014). Effect of zinc supplementation in children with asthma, a randomized, placebo-controlled trial in northem Islamic Republic of Iran. East Mediterr Health J: 391-6.

Na dlhodobé užívanie pri alergiách sa odporúča 15 mg zinku a 100 mcg selénu. Ako vidíte selén a zinok sú pre ľudí trpiacich alergiami, atopickým ekzémom a alergiami mimoriadne dôležité. Tieto látky nájdete napr. tu

Selén 60 kapsúl (abczdravia.sk) alebo tu forIMUN 60 kapsúl (abczdravia.sk) pričom vo forIMUN nájdete aj látky aktívne bojujúce proti vírusovým infekciám.

Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk https://www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com


722 views0 comments
bottom of page