top of page

To už aby si človek dával pozor aj na toto? Čo sme to len vytvorili.

Updated: Mar 1, 2023

Kedysi som čítal, jeden odborný článok, kde sa autor venoval znečisteniu ovzdušia a vplyvu na naše zdravie. A, bohužiaľ, vplyv znečisťujúcich látok z ovzdušia na zdravie nie je pozitívny. Tak sa poďme pozrieť čo sa pri kontakte znečisťujúcich látok z ovzdušia v tele deje a rozoberieme si aký vplyv to na nás môže mať.

Mnohé látky ktoré sa dostávajú do nášho tela prichádzajú zákonite do kontaktu s našou imunitou. Imunita na mnohé cudzorodé látky reaguje zápalom. Tento zápal si nepredstavte tak, že sa vám to hneď prejaví ako horúčka, ale imunita pri kontakte s cudzorodými látkami začne tvoriť poslov zápalu, ktoré sa volajú cytokíny.

Ak sa cytokíny uvoľnia z imunitných buniek vo veľkom množstve ako vidíme napr. pri stretnutí imunity s vírusom alebo baktériou, tak tieto cytokíny dokážu spustiť aj horúčku. Ale na mnohé iné podnety (ako napr. na chemikálie) sa cytokíny uvoľnia síce tiež, ale nie až v takom množstve, aby bola výsledkom ich uvoľňovania horúčka resp. zvýšená teplota.

Cytokíny uvoľnené pri kontakte s chemikáliami alebo inými znečisťujúcimi látkami z ovzdušia aktivujú proces vzniku agresívnych častíc, ktoré sa volajú voľné radikály. Tieto agresívne častice dokážu ničiť a poškodzovať všetko čo je v tele.

Medzi látky v tele, ktoré sa ľahko poškodia pri kontakte s voľnými radikálmi patria napr. tuky ale aj cholesterol. Cholesterol je pre nás mimoriadne dôležitý, lebo z neho si telo vytvára vitamín D, koenzým Q10, mnohé hormóny ale cholesterol je aj základnou stavebnou látkou, ktorá prispieva k tvorbe buniek čiže pomáha pri regenerácii organizmu.


Ste z toho prekvapení? Lebo cholesterol je momentálne vykresľovaný ako nepriateľ ľudstva. Poškodenie cholesterolu cez voľné radikály sa volá oxidácia. Oxidáciu si predstavte podobne, ako keď vám zoxiduje - poškodí sa, zhrdzavie železo. Hrdzavenie železa je tiež oxidácia, ktorú bežne vidíme a snažíme sa jej zabrániť napr. rôznymi nátermi.

Ako náhle cholesterol zoxiduje, stáva sa pre telo toxický (jedovatý) a dokáže aktivovať v tele zápaly. Zoxidovaný cholesterol už neslúži na to aby pomáhal budovať bunky, ale putuje cievami a dokáže ich poškodzovať, dokáže spúšťať na cievach zápal ale aj voľné radikály aktivované zápalom zo znečisťujúcich látok sú tiež spúšťačom zápalov na cievach. Zoxidovaný cholesterol je pre náše zdravie škodlivý , toto vedia aj bunky imunitného systému. Špecializované bunky imunitného systému majú za úlohu pohltiť škodlivé látky v tele. A tieto bunky pohlcujúce zoxidovaný cholesterol sa bohužiaľ dokážu ukladať na stenách ciev a upchávať ich. Samozrejme toho všetko prebieha roky a človek nič necíti. Prehliadky ktoré sa robia v rámci prevencie nesledujú či v tele nie je zvýšená hladina cytokínov a v rámci vyšetrení sa tieto zápaly ktoré opisujem neprejavia tak, že vám narastie počet bielych krviniek, ktoré by signalizovali zápal. Človek je spokojný, lebo výsledky ukázali, že je v poriadku a pocitovo je to tiež OK. Nič nebolí, tak sa nie je čoho obávať. CRP tiež nie je vysoké tak je všetko v najlepšom poriadku. Ale bohužiaľ často to nie je tak.

Ak na telo dlhodobo vplývajú mnohé faktory, na ktoré imunita reaguje tvorbou zápalových cytokínov (čo sa dnes bohužiaľ deje), je len otázkou času kedy sa to prejaví na poškodení zdravia. Častým prejavom týchto negatívnych vplyvov je poškodenie ciev s vysokým krvným tlakom, vysokým tepom, aterosklerózou či infarktom.

V Číne, kde je znečistenie ovzdušia veľké sa rozhodli vykonať štúdiu, kde pri ktorej zisťovali ako vplýva vitamín C na hladinu zápalových cytokínov, ktoré sa uvoľňujú pri kontakte imunity so znečisťujúcimi látkami z ovzdušia.

Účastníkov štúdie rozdelili do 2 skupín. Jedna skupina dostávala 2g (2000mg) vitamínu C a druhá skupina neúčinnú látku (placebo). Pritom ani jeden z účastníkov štúdie nevedel čo dostával. Pri štúdii sa zistilo, že tí učastníci čo užívali vitamín C mali nižšiu hladinu zápalových cytokínov oproti ľuďom, ktorí mali neúčinnú látku - placebo. Okrem toho účastníkom užívajúcim vitamín C sa to prejavilo v zlepšení krvného tlaku a zlepšila sa srdcová frekvencia.

Ak sa pozriete na to kolko sa odporúča u nás vitamínu C na deň (80-100mg denne) a v štúdii sa podávali 2g (2000mg) asi viete akú srandu si z nás robia cez odporúčané denné dávky, keď všetci dýchame znečistený vzduch a to je len jeden faktor, ktorý spúšťa procesy, ktoré som opísal. Niet sa čo čudovať, že srdcovo cievne ochorenia spúšťané zápalmi a voľnými radikálmi nám kosia ľudí a sú na prvom mieste v úmrtnosti v západnom svete. Ale ľudí strašia cholesterolom. Tou látkou, ktorá je len obeťou nepochopenia toho čo sa v tele deje.

Mimochodom ak si myslíte, že vám pri vyšetrení zistia koľko máte poškodeného cholesterolu voľnými radikálmi tak ste na veľkom omyle. Tak ako sa zle zisťuje u nás zápal tak sa nezisťuje ani poškodenie cholesterolu voľnými radikálmi.

V našom e-shope prebieha akcia na pufrovaný vitamín C. Je to zásaditá forma vitamínu C, nedráždi žalúdok a veľmi dobre sa vstrebáva. Akciu si môžete kúpiť tu Akcia 3x Vitamín C pufrovaný (abczdravia.sk).

Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk https://www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com


258 views0 comments
bottom of page