top of page

Tento príbeh mi vyrazil dych, čo urobí s vami?

Updated: Jul 4, 2023

27.3.2022 mi písala jedna pani s problémami. Nakoľko jej mail bol rozsiahly uvediem jej problémy v skratke.

Tento príbeh mi vyrazil dych, čo urobí s vami?

- mám 54 rokov a približne pred 8 rokmi mi úplne náhodou pri vyšetrení krvi zistili zvýšené CRP. (Robili mi gastroskopiu aj kolonoskopiu, mám stále problémy s črevami - hnačky, kŕče, zápcha, nafukovanie, pocit zlého vyprázdnenia a problémy so žalúdkom - stále nafúknutý, pálenie záhy, pocit ťažkého žalúdka - diagnostikovali mi syndróm dráždivého čreva - žalúdok, momentálne reflux - po pár týždňoch po zvýšení CRP som začala mať bolesti svalov a kĺbov, vždy obojstranne.

Začalo to členkami a postupne sa to rozliezlo na kolená, bedrové klby, ramená -mala som aj bolesti na rôznych miestach na tele, ako keby mi nejakou kudlou rýpali v svaloch. Nezistilo sa, čo to bolo, ani či to malo súvis s tým CRP - absolvovala som všetky možné vyšetrenia, išla som od lekára k lekárovi, všetko negatívne - reumatologička zistila aj nejaké ďalšie zápalové markery a diagnostikovala artritídu.


Nasadila lieky, ktoré mi vždy po nejakej dobe musela zmeniť, lebo som ich zle znášala a bolo mi zle, dokonca som raz skončila na pohotovosti, so zimnicou a teplotami a stále žiadne zlepšenie, až nakoniec pani doktorka povedala, že to nebude artritída a ospravedlnila sa mi, že ma napchávala chémiou. Potom to mal byt bechterev...ani ten to nebol, potom zase niečo a ani to sa nepotvrdilo - každý rok si dávam urobiť kompletnú preventívku u internistky. Vždy všetko bez problémov, okrem CRP - pred 3 rokmi mi začali velmi opúchať nohy od kolien dole, po čase som nevedela chodiť, manžel ma nosil na rukách, mala som také bolesti. Diagnoza Erythema nodosum. Predpásali mi kortikoidy. Za mesiac som pribrala 30 kg. Mala som 65 kg, po mesiaci 95 kg. Záver bol: extrémne rýchly nástup nežiadúcich účinkov, museli kortikoidy začať vysádzať, ale aj tak to trvalo ďalšie tri mesiace a pribrala som ďalších 10 kg. - mám 105 kg a som samá hrča tuku, naliata od hlavy po kolena. Diagnóza - Cushingov syndróm. Moja nočná mora. Poslali ma do Pieštan, aby ma videl najlepši diagnostik na tieto ochorenia. Keď som stála vyzlečená pred ním, tak sa chytil za hlavu a skríkol "Pane Bože vy ste ale naliata". Hanbila som sa a cítila som sa strašne ponížená. Kázal kortikoidy nahradiť liekom na úplné vyradenie imunitného systému, ktorý sa dáva pacientom s transplantovanými orgánmi. S plačom som sa vrátila domov a odmietla som všetky lieky.

- všetko ma bolí, neviem sa hýbať, neviem si čupnúť, lebo okolo kolien – aj vzadu na nohách mám nahromadený tuk. Cítim bolesť aj keď ma manžel objíma. Sú to tri roky a žiadna zmena, vraveli mi, že to prejde samé a kila pôjdu dole - medzi tým mi dali lieky na štítnu žľazu Euthyrox, že je spomalená a mala by som schudnúť. Nechudnem, práve naopak, citim sa stále väčšia - chodím stále na kontroly, momentálne sa mi zase nejake iné zápalové markery zvýšili a nová diagnóza znie Sjögrenov syndróm. - som unavená. Strašne unavená. Všetko ma bolí - túžim normálne žiť, radovať sa zo života, nebyť stále unavená. - pán Medveď veľmi Vás prosím o pomoc a rady, ako sa dostať z tohto začarovaného kruhu.

Tejto pani som navrhol zmenu stravy a doplnky výživy. Samozrejme mnohé zmeny prišli časom a aký je jej stav teraz?


Toto mi napísala 8.5.2023 čiže čosi po viac ako roku.

"Dobrý deň Andrej, ozývam sa po dlhšej dobe a chcem sa Vám pochváliť ako napredujem a ako sa cítim. V apríli bol rok co sme spolu prvýkrát hovorili. Rýchlo to ubehlo a ja som úplne nový človek. Schudla som 22 kg a cítim sa výborne. Bola som na kontrole u lekárky, opäť po polroku a nevedela som sa dočkať výsledkov. Všetky výsledky sa mi zlepšili až tak, že si lekárka musela overovať, či si pamätá moje meno a či som to ja. Všetky zápalové a reumatologické markery sa mi zlepšili z +++ na +. Dlhoročne zvýšene CRP - okolo 38 sa mi znížilo na 10, sedimentácia dlhoročne vysoká na normál. Všetky ostatné výsledky mám ukážkové a som Vám za to vďačná. Rozhovor s Vami, zmena stravy podľa Vašich rád a výživové doplnky (stále ich užívam a budem aj naďalej), ktoré ste mi poradili, urobili zo mňa nového človeka. Cítim sa výborne. So zmenou stravy som sa popasovala veľmi rýchlo a inak už ani neviem pripravovať jedlo. Začala som sa viac hýbať, pohyb mi nerobí žiadny problém. Necítim sa vôbec unavená, mám chuť do života. Veľmi ste mi pomohli, dokázali ste to, čo lekári za celé roky nedokázali. Ešte raz velké ĎAKUJEM a želám Vám všetko len to najlepšie. Po ďalších zmenách a úspechoch, ktoré ma pevne verím, že čakajú, Vám určite opäť napišem."


Tu ani nemá zmysel napísať viac len to, že ĎAKUJEM tejto pani, že do toho šla a je krásnym príkladom hodným nasledovania, že pracovať na sebe má zmysel. Táto pani nešomrala, nefrflala že sa to nedá, nesťažovala na že jej niečo nechutí, išla za svojim cieľom. Škoda že patrí k malinkej časti populácie, ktorá je ochotná pre seba čosi urobiť. Mnohí by k nej mali chodiť na exkurziu a mala by robiť prednášky ako sa niečo dá zmeniť keď človek chce. Má môj neskutočný obdiv. Iní by sa zložili a ona to dala. Veľký rešpekt.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

381 views0 comments
bottom of page