top of page

Takto vznikajú autoimunitné reakcie. Ste na ceste k autoimunite aj vy?

Updated: Jun 15, 2023

Rozmýšľali ste niekedy prečo vznikajú autoimunitné ochorenia? Ak áno napíšte mi do komentára pod článok čo si myslíte prečo vznikajú.

Ak by ste sa opýtali svojho ošetrujúceho lekára, prečo vznikajú autoimunitné ochorenia asi by ste dosali nasledovné odpovede: - "to sa nevie" - "imunita sa zbláznila a následne začnú bunky imunitného systému napádať vlastné tkanivo" - "je to dedičné"


Takéto odpovede mi dávajú ľudia, ktorí so mnou komunikujú a pýtam sa ich, prečo podľa nich autoimunita vzniká a tak im to povedal lekár. Ak vám lekár povedal iné vysvetlenie napíšte mi ho do komentára pod článok. Budem rád.


Na autoimunitných reakciách sa z veľkej časti podieľajú bunky imunitného systému nazývajúce sa lymfocity. Za normálnych okolností v tele vznikajú lymfocyty ktoré dokážu spúšťať autoimunitu ( reagujú na telu vlastné antigény), ale aj také čo nedokážu spúšťať autoimunity. Takto sa to deje u všetkých ľudí.


Organizmus má k dispozícii mechanizmus, ktorý zničí tie lymfocyty, ktoré sú ochotné napádať vlastné tkanivá. Táto kontrola prebieha v kostnej dreni a týmuse. Tu počas dozrievania lymfocytov dochádza k usmrcovaniu tých buniek imunitného systému, ktoré sú schopné napádať vlastné tkanivá, ale potom ešte existuje aj kontrola iných lymfatockých orgánoch.


Existuje ešte jeden mechanizmus na kontrolu a tým sú špecializované imunitné bunky, nazývajúce sa T regulačné bunky, ktoré bránia nadmernej aktivite lymfocytov pri ich sklone napádať vlastné tkanivo.

Tieto mechanizmy, ktoré popisujem vytvárajú dôležitú vlastnosť imunity, ktorou je imunitná tolerancia. Cieľom imunitnej tolerancie je zabezpečiť aby imunitné bunky nenapádali zdravé tkanivá vlastného tela.


Na to, aby vznikla autoimunita, musí tento systém "skolabovať". Možnými spúšťačmi tohto kolapsu môže byť čokoľvek, čo prepne imunitný systém buď do: - prozápalového stavu - alergického stavu


Ak tento stav trvá dlhšie, vyvedie sa systém kontroly z rovnováhy a vytvoria sa podmienky na to, aby systém prestal dobre napádať a likvidovať lymfocyty s "chúťkami" napádať vlastné tkanivá a to je jedno či je to štítna žľaza, bunky tvoriace inzulín, kĺby, kožu a pod.


Celý tento proces prozápalové stavu imunity, nie je možné odhaliť bežnými laboratórnymi vyšetreniami. Totiž bežné laboratórne testy nedokážu zistiť či aj nezmenená populácia buniek imunitného systému, ktorá je v norme, netvorí v nadmernom množstve zápalové látky. Na to nie je bežný test na zistenie stavu imunity robený.


Zápalové látky sa môžu tvoriť aj keď sa populácie imunitných buniek držia v norme. Takto si ľudia myslia, že sú v poriadku a zrazu došlo k autoimunite. Toto je falošná predstava založená na nepochopení. Nič sa neudeje zo dňa na deň a z ničoho nič.


Ak sa pozriete na to, že alergické reakcie a zápaly v tele vypínajú imunitnú toleranciu a vedú človeka na cestu smerujúcu k autoimunite asi budete na tom podobne ako ja. Som neskutočne znepokojený z toho že dnes cca 50% detí má atopický ekém (to je zápalové ochorenie) a alergie. A počet týchto detí každý rok narastá. A častokrát vidím ľudí vrátane matiek, ako berú tieto problémy na ľahkú váhu. Som doslova zdesený z toho, keď viem aké následky do budúcna toto bude mať.


Je to presne tak isto ako keď vám deti "pília nervy" a je len otázka času kedy vybuchnete. Presne tak ak je telo v zápalovom stave alebo prebieha u neho alergia, je len otázkou času kedy vznikne autoimunita. Dnes ju bohužiaľ často vidíme u detí. To je neuveriteľná tragédia. Aspoň ja to tak vnímam.


Veľa ľudí sa ma pýta prečo každý deň jedávam doplnky výživy ja, keď nie som chorý. Práve pre to, že nechcem aby sa jedného dňa u mňa čosi vyskytlo. Preto sa snažím, zo všetkých síl urobiť také kroky, ktoré pomáhajú telu, aby nešlo do nadmerných zápalov či alergických reakcií.


Preto každý deň užívam Longvida optimalizovaný kurkumin a fosfolipidový kvercetín. Obe látky pôsobia protizápalovo a fosfolipidový kvercetín aj antialergicky. Obe suroviny použité v týchto výrobkoch majú klinicky dokázaný pozitívny účinok na telo a jeho zdravie, na tlmenie zápalov a potláčanie alergických reakcií imunity. Teraz tieto dva skvelé prémiové výrobky nájdete v akciovom balíku tu LongVida® optimalizovaný kurkumín 60 kapsúl (abczdravia.sk).


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

267 views0 comments
bottom of page