top of page

Sú deti s atopickým ekzémom viac ohrozené Epstein-Barrovej vírusom ?

Ak sa pozrieme na súčasné deti zistíme, že čoraz viac z nich trpí rôznymi zápalmi ako alergie alebo atopický ekzém.

Pri zápale sa vylučujú látky, ktoré ovplyvňujú reakciu imunity. Pri atopickom ekzéme sa nadmerne uvoľňuje látka (bielkovina), ktorá sa volá interleukín 4 (IL-4). Táto látka má “na svedomí” to, že sa naruší integrita kože, čo následne umožní do pokožky prenikanie dráždivých látok, svrbenie a vzniká tak trvalý zápal. Prejav tohoto procesu sa označil ako atopický ekzém.


Ale čo to má spoločné s Epstein-Barrovej vírusom?

Prejav IL-4, ktorý som opísal nie je jediný. IL-4 zároveň dokáže znižovať tvorbu interferónu gama ((IFN-γ). IFN-γ je bielkovina s antivírusovými účinkami. Uvoľňuje sa napríklad bunkami, ktoré sú nakazené vírusom. Úlohou IFN-γ je pomáhať zabraňovať ďalšiemu šíreniu infekcie. IFN-γ zároveň aktivuje obranné bunky imunity, aby zabránili šíreniu infekcie.


Ak sa pozrieme na to zjednodušene, tak veľa IL-4 brzdí tvorbu IFN-γ. Nadbytok IL-4 v tele vedie k oslabeniu imunity, ktorá bojuje s vírusmi.


A vráťme sa späť k deťom. Čoraz viac detí má chronické zápaly ako napríklad atopický ekzém. Pri takýchto ochoreniach sa vždy vylučuje veľa IL-4. IL-4 vždy blokuje protivírusovú imunitu.


A tu je aj odpoveď prečo sa nám šíria rôzne infekcie s vírusmi a vnútrobunkovými parazitmi ako borélie, chlamýdie a podobne ako huby po daždi. Lebo aj tieto patogény pomáha za normálnych okolností likvidovať interferón gama.


Na obrázku vidíte výsledok laboratórneho testu. IL-4 je zvýšený a IFN-γ znížený.



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.weltfit.sk

www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859

andrej.medved9@gmail.com

207 views0 comments
bottom of page