top of page

Staňte sa aj vy bojovníkom proti zápalu

Ak sa pozrieme na imunitu, zistíme tam čosi zvláštne. Ale skôr ako vám píšem túto zvláštnosť, vrátim sa k myšlienke, ktorú som kedysi písal v jednom z mojich príspevkov. Napísal som tam vetu, že starnutie je prehlbujúci sa zápal. A ako som to myslel?

Zápal si väčšinou spájame s bolesťou, teplotou, opuchom, začervenaním. Ale toto sú prejavy buď silného, alebo akútneho zápalu. Pod zápalom sa myslí zvýšená aktivita imunity.

Čo znamená aktivita imunity? Aktivita je zvýšená činnosť, bunky imunitného systému čosi tvoria. Ale čo to je?


Ak by sme sa pozreli na to, čo tajomné tvoria bunky imunitného systému, zistili by sme, že sú to malé bielkoviny. Volajú sa cytokíny a delia sa na 2 skupiny:

1. zápal podporujúce,

2. zápal tlmiace.


Vo svojich účinkoch sa tlmia a pôsobia protichodne. Zvýšená aktivita imunity je spojená v drvivej väčšine so zvýšeným uvoľňovaním bielkovín podporujúcich zápal.


Ako starneme, tak starne aj naša imunita. Starnúca imunita tvorí automaticky viac bielkovín, ktoré podporujú zápal. Tieto malé bielkoviny, ktoré uvoľňujú bunky imunitného systému, sa dokážu šíriť telom a postupne ho vyčerpávajú. Je to podobné ako keď slaná morská voda postupne rozožiera trup lode alebo železný most. Ľudia sa z tohto dôvodu o železné konštrukcie starajú. Natierajú ich farbou, čím ich chránia.


Výsledkom starnutia imunity sú moderné ochorenia ako Alzheimer, Parkinson, cukrovka a podobne. A tu sa natíska otázka ako chrániť telo pred tým, aby sa niektoré z týchto ochorení neprejavilo.


Ak máte na mori loď, ani vo sne by vám nenapadlo, že by ste ju nechránili pred následkami agresívnej morskej vody (loď stála peniaze, ale telo máme zadarmo - to je tiež pravda). Alebo sa mýlim? Pre odpoveď si zájdeme k cytokínom, malým bielkovinám, ktoré tvoria bunky imunitného systému.


Spomenul som vám, že jedna skupina cytokínov zápal podporuje a druhá ho tlmí. A tu je riešenie. Podporiť tvorbu tých bielkovín, ktoré tlmia zápal. Tie dokážu neutralizovať zápal podporujúce bielkoviny, ktoré sa uvoľňujú z buniek imunitného systému. Takto aktívne budeme bojovať proti zápalu.


Aby sme podporili uvoľňovanie protizápalových látok, musíme čosi pre to urobiť. Jednou z látok, ktorá podporuje protizápalovú aktivitu je aj pravotočivá kyselina mliečna (poznámka: neobsahuje mliečne zložky). Tá sa dokáže premeniť v čreve a podporuje tak tvorbu protizápalových látok, ktoré dokážu znižovať následky starnutia.


Pravotočivú kyselinu mliečnu si môžete kúpiť tu:


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.weltfit.sk

www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859

andrej.medved9@gmail.com

116 views0 comments
bottom of page