top of page

Starajte sa o svoje trávenie a pomôžete tým aj svojmu mozgu

Updated: Mar 1, 2023

Mnoho ľudí podceňuje dianie vo svojom tráviacom trakte. Ľudia si neuvedomujú že naše trávenie vplýva aj na náš nervový systém, mozog či psychiku. Ľudia dokážu roky "ignorovať " bolesti brucha , nadúvanie, nevoľnosti po jedle, alergie a podobné príznaky. Existencia tráviacich problémov je pri tom rizikovým faktorom aj pre psychiku a rozvoj neurologických ochorení.

Nervový systém a mozog zvlášť je akýmsi riadiacim centrom, manažérom nášho organizmu. Zbiera informácie z celého tela, vyhodnocuje ich a riadi ho. Presne tak ako šéf vo firme. Nervový systém ovplyvňuje hormonálny systém (napr. vyplavovanie stresových hormónov), riadi samotné trávenie ale vďaka dobre fungujúcemu nervovému systému sa človek dokáže učiť, byť pozorný ale dobre fungujúci nervový systém má vplyv aj na psychickú vyrovnanosť , spánok a pod.


Mozog je pre telo natoľko dôležitý, že si telo vybudovalo špeciálnu obranu, ktorá ho má chrániť pred vstupom látok, ktoré ho poškodzujú. Táto obranná línia sa volá hematoencefalická bariéra. Hematoencefalická bariéra zabraňuje vstupu neželaných látok do mozgu, čím chráni mozog pred vznikom mnohých problémov ako sú napr. zápaly či odumieranie mozgových buniek.



Ak sa hematoencefalická bariéra naruší, mnohé nežiadúce látky ako napr. mikrobiálne toxíny, antigény, zápalové látky, ťažké kovy a pod., dokážu dostať do mozgu, poškodzovať mozgové bunky a spúšťať zápaly.


Narušenie hematoencefalickej bariéry, ktorá chráni mozog je spojené so vznikom nervovej degenerácie, kognitívnym poklesom (znižuje sa schopnosť učiť, spracovávať informácie) Alzheimerovou chorobou, bipolárnou poruchou, autizmom, schizofréniou, psychózou, mŕtvicou a roztrúsenou sklerózou. Ako vidíte nič príjemné čo by ste chceli zažiť.


Pritom moderná spoločnosť sa nazýva informačná spoločnosť a schopnosť uplatniť sa v nej vedie cez vynikajúce kognitívne schopnosti (schopnosti učiť sa a poznávať). Aj rozvoj problémov s autizmom nie je úplne zanedbateľný. Rodí sa nám čoraz viacej detí

s autistickými poruchami.


A prečo sa toto deje, že dnes vidíme čoraz viac ľudí s neurologickými problémami, či autizmom? Jedna z príčin sedí v čreve. Narušenie črevnej mikroflóry a vzniku tzv. „deravého čreva“ môžu viesť ku vzniku „netesnému mozgu“ - narušeniu hematoencefalickej bariéry. Po narušení hematoencefalickej bariéry následne dokážu vnikať do mozgu látky spúšťajúce zápal a degeneráciu.


Neraz mávam s ľuďmi rozhovory a keďže medveď je zviera zvedavé, veľa sa ľudí pýtam. Nejedna matka dieťaťa, (resp. drvivá väčšina) ktoré malo poruchu autistického spektra mala roky tráviace problémy, ktoré samozrejme neriešila, resp. riešila nedostatočne. Mnohé deti ale aj dospelí ľudia s poruchami pozornosti, rôznymi psychickými problémami či problémami s koncentráciou majú dlhoročné tráviace problémy a pod.


Ako vidíte tráviace problémy nie sú hodné podceňovania. Napriek tomu, aké vážne následky dokážu mať stále sa stretávam s tým, ako ich ľudia podceňujú. To čo nás ako spoločnosť čaká, že ignorujeme tieto problémy, lebo sa na ne nezomiera ako na rakovinu, si nechcem ani predstaviť. Vlastne si už ani nemusím. Dnes to už vidno. Len si dohľadajte o koľko narástol počet autistických deti na počet narodených detí a ako sa to číslo mení, samozrejme, nie

k lepšiemu.


Zlé trávenie = zle rozložená potrava. Zle rozložená potrava = nárast alergénov a dráždenie imunity, zle rozložená potrava = vykrmovanie choroboplodných baktérií, zle rozložená potrava = podvýživa tela = zle fungujúci nervový systém, zle rozložená potrava = podvýživa tela = zle fungujúci imunitný systém a pod.


Na dobré trávenie a očistu čreva od nežiadúcich látok môžete požiť tieto prípravky


Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk https://www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com



245 views0 comments
bottom of page