top of page

Prečo sa nám množia problémy so spánkom?

Updated: Jul 4, 2023

Problémy so spánkom trápi čo raz viacej ľudí. Najhoršie je že títo ľudia neraz skončia na psychiatrických liekoch. Podľa mňa žiadne horšie riešenie už pre ľudskú bytosť ani neexistuje. Dnes vám ukážem ako je za problémy so spánkom zodpovedný zápal.

Prečo sa nám množia problémy so spánkom? Problémy so spánkom trápi čo raz viacej ľudí. Najhoršie je že títo ľudia neraz skončia na psychiatrických liekoch. Podľa mňa žiadne horšie riešenie už pre ľudskú bytosť ani neexistuje. Dnes vám ukážem ako je za problémy so spánkom zodpovedný zápal.

Možno ste si všimli, že často píšem o zápale. Neraz keď sa ma pýtate na nejaký problém, poviem vám, že stojí za tým zápal. Od vás mi potom príde udivená reakcia: "Čože?" A často od vás dostávam odpoveď, že vy zápal nemáte, lebo CRP máte v poriadku. A povedal vám to lekár.


CRP nie je dobrým znakom zápalu (jedine, ak sa jedná o bakteriálny zápal je CRP vhodným znakom) a najmä chronické zápaly sa tak určite nemerajú!


Ak sa chceme pozrieť na to, aké sú znaky chronických (dlhšie pretrvávajúcich) zápalov, tak veľmi dobre merateľným znakom je INTERLEUKÍN 6 v skratke sa označuje ako IL-6. INTERLEUKÍN 6 (IL-6) je malinká molekula ktorá sa uvoľňuje pri zápaloch. Dá sa laboratórne presne merať.


Interleukín 6 má vplyv na mnohé telesné funkcie. Okrem iného vplýva na spánok. V grafe (zdrojom grafu je Vgontzas et al., Metabolism 2002; 51: 887-892.) pod článkom vidíte ako cytokín IL-6 ovplyvňuje zdravých ľudí a ľudí so zápalom na kvalite ich spánku.


Kontrolnú skupinu tvorili zdraví ľudia - tí mali iné krivky a aj množstvo vylučovaného IL-6 ako ľudia s nespavosťou. Najväčšou srandou je to, že problémy so spánkom sú tiež zdrojom zápalu, teda nespavosť je zosilovač zápalu. Takto sa ľudia s nespavosťou ocitajú v začarovanom kruhu zápalu a problémov so spánkom.


Rovnako aj histamín (látka uvoľňujúca sa pri zápaloch) narušuje spánok. Na jednej strane spôsobuje ospalosť a na druhej strane môže brániť spánku.


Ako vidíte spánok a jeho kvalita má vplyv na imunitu a imunita na spánok. Preto ak ľudia povedia, že majú imunitu v poriadku a len nespia tak toto nie je vôbec pravda. Ak má niekto problémy so spánkom nemá v poriadku imunitu!

Prečo sa nám množia problémy so spánkom? Problémy so spánkom trápi čo raz viacej ľudí. Najhoršie je že títo ľudia neraz skončia na psychiatrických liekoch. Podľa mňa žiadne horšie riešenie už pre ľudskú bytosť ani neexistuje. Dnes vám ukážem ako je za problémy so spánkom zodpovedný zápal.

Mať v neporiadku imunitu neznamená, že musím trpieť len akútnymi a často sa opakujúcimi infekciami, ale prejavom "neporiadku imunity" je aj problém so zaspávaním a spánkom.

Vždy keď má človek problémy so spánkom by teda mal riešiť zápal. Zápal je zároveň aj stresom preto by mal riešiť aj upokojenie psychiky a stres. Ja vám odporúčam na upokojenie psychiky napr. užiť 2x denne po 2 tobolky Pokojnú myseľ, čo je výrobok vypínajúci stres Akcia 2x Pokojná myseľ (abczdravia.sk). Samostatne tento produkt nájdete tu Pokojná myseľ (abczdravia.sk).


Prijímať protizápalovo pôsobiace látky ako napr. LongVida® optimalizovaný kurkumín 60 kapsúl (abczdravia.sk) a Kvercetín komplex 60 kapsúl (abczdravia.sk) a večer pred spaním je dobré užiť 2-5g taurínu, ktorý upokojuje nervový systém Taurín 90 kapsúl (abczdravia.sk).


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

538 views0 comments
bottom of page