top of page

Prečo sa mi to vracia? Dnes aj o tom, čo váš ošetrujúci lekár nevie.

Updated: Oct 4, 2022

Dnešný môj článok je inšpirovaný tým, že v poslednej dobe som videl (resp. Facebook mi ponúkol) príspevky žien, kde sa sťažujú na to ako sa im vracajú vaginálne problémy (bakteriálna vaginóza) ako napr. výtoky, šíriaci sa zápach z pošvy a pod.

Podstata tých príspevkov v rôznych skupinách bola, že ženám bola predpísaná antibiotická liečba a napriek krátkodobému zlepšeniu sa ich stav znova po nejakom čase zhoršil (niekedy aj mesiaci) A takto to pokračuje dookola a ženy sú z toho nešťastné a nerozumejú tomu prečo sa to deje. Tak sa na to poďme spolu pozrieť, že prečo sa to deje a čo s tým môžeme urobiť.


Aby sme pochopili, prečo je často bakteriálna vaginóza (problémy spôsobené premnožením choroboplodných baktérií v pošve) chronicky sa opakujúca, je dôležité pochopiť ako žijú choroboplodné baktérie v pošve žien s bakteriálnymi vaginózami a ako pôsobia antibiotiká na tieto baktérie.


Choroboplodné baktérie v pošve u žien s bakteriálnymi vaginózami vytvárajú biofilmi. Toto sa nedeje u zdravých žien. Biofilmi sú slizovité vrstvy uložené na tkanive - sliznici. Baktérie v tomto biofilme sa správajú inak ako keď sú baktérie bez biofilmov. V biofilme baktérie žijú v akomsi "polospánku".


Baktérie v biofilme žijú v prostredí s obmedzeným prísunom živín a toto obmedzenie prísunu živín spôsobuje, že účinnosť antibiotík je tu oveľa nižšia, resp. antibiotiká nefungujú. Život v biofilme umožňuje, že sa po antibiotickej terapii baktérie opäť dokážu aktivovať. Baktérie spúšťajúce zdravotné problémy môžu biofilm opustiť, rozšíriť ho na ďalšie miesta a tým a prehlbovať zdravotné problémy žien.


Účinnosť antibiotík sa totiž nikdy neskúmal na baktériách žijúcich v biofilmoch, ale len na batériách žijúcich mimo biofilmu (baktériách právajúcich v kvapaline).

Preto je pri bakteriálnych vaginózach nevyhnutné odstránenie biofilmov, ktoré vytvára prostredie chrániace choroboplodné baktérie. Antibiotiká to ale bohužiaľ nedokážu. Ako sa to teda dá?


Biofilmi sa dobre narúšajú cez zdraviu prospešné baktérie. Tie tvoria peroxid vodíka, ktorý keď je vylučovaný v dostatočnom množstve, dokáže narušiť biofilmi, ktoré sú základom pre vznik bakteriálnych vaginóz a odolnosť voči antibiotikám.


Pre regeneráciu mikroflóry v pošve je preto prospešné dodávať také probiotické baktérie, ktoré sa v pošve prirodzene vyskytujú a narúšajú biofilmi cez tvorbu peroxidu vodíka. Tieto baktérie nájdete aj vo VAGI flora PROBIO.


Probiotiká VAGI flora PROBIO sa môžu užívať ako klasické probiotiká (ústne), ale mnoho žien má skvelé výsledky aj tak, že si vkladajú kapsulku priamo do pošvy. Toto sa ale nerobí počas menštruácie.


Probiotiká, ktoré sú špeciálne vyrobené pre potrebu žien a obsahujú baktérie schopné narúšať biofilmi si môžete kúpiť tu VAGI flora 30 kapsúl (abczdravia.sk).


Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

981 views0 comments
bottom of page