top of page

Prečo by tehotné ženy mali zvažovať čo zjedia a ako ich stravovanie ovplyvňujú imunitný systém?

Napriek tomu, že nadpis článku pojednáva o strave a imunite, na krátky čas odbehnem k toxínom. Keď vedci skúmali akým spôsobom sa telo zbavuje toxínov zistili, že existuje tzv. aryl hydrocarbon receptor (zmyslový orgán bunky), ktorý keď zachytí toxín (jedovatú látku) zaktivuje zmena génov tak, aby sa daný toxín vedel z tela vylúčiť von. Týmto spôsobom sa z tela vylučujú mnohé toxíny a náš organizmus presne vie, čo má s nimi robiť.

Aryl hydrocarbon receptor je ale dôležitý aj pre tvorbu lymfatického systému v čreve a rozvoj črevnej imunity. Lymfatické orgány (uzliny, mandle, tymus) sa vyvinú u detí už v tele matky, len v čreve sa vyvíjajú u detí po narodení. Lymfatický systém v čreve je pre imunitu veľmi dôležitý. Pri pokusoch na myšiach sa zistilo, že pokiaľ myši počas gravidity mali dostatok látok nachádzajúcich sa v zelenine, lymfatický systém v čreve bol v oveľa lepšom stave a obsahoval viac imunitných buniek.


Toto veľmi ovplyvňuje schopnosť organizmu bojovať s infekciami. A prečo to tak bolo? Látky zo zeleniny ovplyvnili aryl hydrocarbon receptor, od ktorého závisí, aby sa dobre tvorili bunky imunitného systému.


Vážené dámy, aj od vás závisí ako ľudstvo do budúcna bude znášať nápor rôznych patogénov, a preto nepodceňujte svoju stravu. Doprajte si počas tehotenstva veľa zeleniny. Pomôžete nielen svojim deťom, ale v podstate nám všetkým.



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.weltfit.sk

www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859

andrej.medved9@gmail.com

225 views0 comments
bottom of page