top of page

Prečo je nebezpečné ignorovať alergiu?

Updated: Jul 4, 2023

Alergia je zdravotný problém, ktorí ľudia zväčša nepovažujú za nič ohrozujúce a vážne. Alergia ich znepokojuje jedine vtedy ak vnútorne nesúhlasia s užívaním liekov alebo majú alergiou výrazne zníženú kvalitu života. Pokiaľ sú ľudia ako tak stotožnení s užívaním liekov a alergia ich veľmi neobmedzuje v ich živote, napr. stačí ak vylúčia jeden typ potraviny na ktorý sú alergický a môžu bez iných obmedzení žiť naďalej svoj stereotypný a pohodlný život, alergia pre ľudí nie je nič vážne, čo by ohrozovalo zdravie a kvalitu života.

Prečo je nebezpečné ignorovať alergiu? Alergia je zdravotný problém, ktorí ľudia zväčša nepovažujú za nič ohrozujúce a vážne. Alergia ich znepokojuje jedine vtedy ak vnútorne nesúhlasia s užívaním liekov alebo majú  alergiou výrazne zníženú kvalitu života.

Je to ale naozaj tak?!

Dnes vám ukážem, že tento pohľad na alergiu ako nezávažného problému je len ilúziou s veľmi vysokou daňou na budúcom zdraví.


Pri alergii a hlavne potravinovej alergií ja prítomné deravé črevo. Deravé črevo sa veľmi často týka aj ľudí s histamínovou intoleranciou, laktózovou intoleranciou či celiakiou. Deravé črevo znamená, že to tela sa dostávajú častice z čreva, ktoré v tele nemajú čo robiť.


Prísun týchto častí z čreva do tela je rizikovým faktorom, lebo mnohé tieto častice (napr. nestrávené zvyšky potravy) sú pre telo nebezpečné pre ich schopnosť spúšťať zápal. K týmto nebezpečným časticiam patria nielen nestrávené zvyšky potravy, ale aj lipopolysacharidy - v skratke budú v texte označované ako LPS. LPS (lipopolysacharidy) sú častice odumretých baktérií, ktoré sú zväčša pre nás patogéne. Teda nielen celá baktéria je pre zdravie nebezpečná, ale aj jej častica nazývajúca sa lipopolysacharid (LPS).


Pri deravom čreve sa do krvného obehu dostáva viacej LPS ako keď deravé črevo nie je. Nárast LPS je daný aj tým, že na vzniku deravého čreva sa podieľa práve zmena bakteriálneho zloženia v čreve, kde narastá počet baktérií ktoré sú pre človeka nebezpečné a po ich odumretí vznikajú často LPS.


LPS prechádzajú z čreva do krvného obehu a mnohé bunky na ne reagujú tým, že pri kontakte s nimi aktivujú zápalové reakcie. Toto spustenie zápalu sa deje tak, že na bunkách sa nachádzajú špeciálne bielkoviny, ktoré keď zaregistrujú LPS, aktivujú v bunke zápalovú reakciu.


Tieto špeciálne bielkoviny sa nenachádzajú len na bunkách imunitného systému, ale nachádzajú sa aj na iných bunkách ako napr.: - endotelový bunkách (endotel je výstelka napr. ciev) - svalových bunkách srdca - bunkách štítnej žľazy - bunkách sliznice maternice - niektorých bunkách nachádzajúcih sa v obličkách - bunkách tukového tkaniva - β-bunkách (tu sa tvorí napr. inzulín)


Ako vidíte, pri kontakte týchto buniek s LPS, ktoré sa nadmerne dostavajú do tela cez deravé črevo, dokáže sa aktivovať zápal na tkanive, kde sú bunky schopné rozpoznávať LPS.


Teraz sa pozrite, dobre sa pozrite na to koľko ľudí má problémy s cievami, má endometriózu, zápal štítnej žľazy, cukrovku a pod. Všade kde nájdete takéto zdravotné problémy je zápal a tento zápal musí byť niečím spustený. Zápal nie je náhodou, ako sa vám snažia povedať. Zápal sa spúšťa presnými a biochemicky popísanými mechanizmami.


LPS sú jedným z faktorov, ktoré dokážu aktivovať zápaly v nielen v tkanivách ale aj cez aktiváciu buniek imunitného systému tela. Táto aktivácia zápalov sa deje cez špeciálnu bielkovinu nachádzajúcu sa na povrchu mnohých buniek tela.


Zhrňme si čo už vieme. Ľudia s deravým črevom (napr. alergie a inými príznakmi sú nafukovanie, hnačky, zápchy, kŕče v bruchu, únava, akné, ekzémy , bolesti hlavy a pod.) trpia zvýšeným prísunom LPS. LPS pri kontakte so špeciálnymi bielkovinami na bunkach aktivujú zápalovú dráhu. Následkom sú mnohé ochorenia, ktoré sú na vzostupe ako endometrióza, problémy so štítnou žľazou, cukrovka, neurologické problémy vrátane psychiatrických diagnóz a pod.


Ak máte príznaky deravého čreva, je len otázka času, kedy sa vám prejavia choroby, kde sa LPS podieľajú na aktivovaní zápalov. Každé telo dokáže tolerovať isté množstvo záťaží. Ak však záťaž pretrváva dlhodobo je len otázka času kedy sa zápaly z nepozorovanej fázy (nevieme že tam zápal prebieha) prehupne do problémov, ktoré už majú jasnú diagnózu a vy sa čudujete čo sa deje veď doteraz som to nemal/a!


Pre ľudí s alergiami a inými príznakmi deravého čreva je užívanie kurkumínu mimoriadne prospešné na tlmenie zápalov spúšťaných cez LPS. A verte tomu, deje sa to bez ohľadu na to či to pozorujete alebo nie. Užívanie kurkumínu je zmysluplné pri syndróme deravého čreva pre schopnosť kurkumínu poltáčať zápaly o ktorých vieme, ale aj zápaly, ktoré sú spúšťané LPS a ešte o nich neviete.


Bežne dostupné kurkumíny sa buď zle vstrebávajú alebo ak sa zlepší aj ich vstrebávanie, telo ich veľmi rýchlo vylúči von. LongVida® – optimalizovaný kurkumín je zapuzdrený do malých guľôčok vyrobených zo zdravých fosfolipidov, ktoré sa nachádzajú v každej ľudskej bunkovej stene/membráne. Takto spracovaný kurkumín je chránený pred tým aby ho pečeň vylúčila z tela von a zároveň sa dobre vstrebával cez črevo. Fosfolipidová metóda zabezpečuje 65-krát vyššiu vstrebateľnosť kurkumínu oproti bežnému kurkumínu.


V našom e-shope si teraz môžete kúpiť špičkový kurkumín spolu s fosfolipidovým kvercetínom s protialergickými účinkami v akcii tu Akcia Kvercetín komplex a LongVida® optimalizovaný kurkumín (abczdravia.sk). Samostatne tieto produkty nájdete tu


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk andrej.medved9@gmail.com

190 views0 comments
bottom of page