top of page

Pre toto vašim deťom nemusí dobre fungovať imunita aj keď sa snažíte ju všemožne podporiť.

Updated: Mar 1, 2023

Cicavce, kde patrí aj čovek si vyvinuli dobre fungujúci imunitný systém na zvládanie všetkých typov infekcií, vrátane vírusov. Na zvládanie vírusových infekcií je veľmi dôležitá adaptívna časť imunity (tá ktorá sa je schopná učiť a získava sa prekonávaním infekčných chorôb), ktoré sa volajú T - lymfocyty alebo T-bunky.

Účinná imunitná odpoveď proti vírusovým infekciám závisí najmä od aktivácie cytotoxických T-buniek, ktoré môžu vyčistiť infekciu usmrtením buniek nakazených vírusom. V boji s vírusmi sú najdôležitejšie CD8 T+ bunky. Tieto CD8 T+ bunky sa pri vírusovej infekcii dokážu veľmi rýchlo množiť a po prekonaní infekcie odumierajú, ale nie všetky. Malé percento z nich (okolo 5 - 10%) zostáva ako pamäťové bunky v tkanivách, kde prebiehala infekcia a majú dlhú životnosť. Napr. ak infekcia prebehla v pľúcach nachádzajú sa len tam a nie v krvi, ktorú by vám zobrali zo žily. Preto sa nedajú zistiť cez krv. Ak sa objaví rovnaký patogén na ktorý už reagovali a poznajú ho, dokážu sa rýchlo rozmnožiť a zabezpečiť rýchlu odpoveď imunity.

Význam energie pre dobrú imunitnú odpoveď


Vytvorenie dobrej imunitnej odpovede je pre energetický systém buniek veľkou výzvou. Imunitné reakcie si vyžadujú veľmi veľa energie ! Tvorba energie je závislá od bunkových elektrární, ktoré sa volajú mitochondrie. Metabolizmus, ktorý je závislý od mitochondrií sa podieľa teda aj na správnom fungovaní imunity. Pri sledovaní ľudí s vrodenými metabolickými poruchami (mali poškodené mitochondrie) sa zistilo, že títo ľudia trpeli nízkym počtom bielych krviniek (patria sem aj T-bunky), nízky počet imunoglobulínov (protilátok), trpeli častými plesňovými infekciami a opakujúcimi sa infekciami. Najmä infekcie horných dýchacích ciest sa vyskytujú u 30 - 50% pacientov s diagnostikovanou mitochondriálnou poruchou.


Metabolizmus, ktorý je závislý od mitochondrií ovplyvňuje priebeh imunitnej odpovede. Mitochondrie cez svoju zlú funkciu môže významne narušiť imunitnú aktivitu T-buniek, ktoré sú mimoriadne potrebné na zvládanie vírusových infekcií. Keď sa hovorí o imunite tak sú mitochondrie trestuhodne zabúdaným faktorom, ktorý ovplyvňuje imunitu človeka. Pritom ako som vám opísal, bez dobrého fungovania mitochondrií, imunita dobre pracovať nebude. Keď mi neraz píšu matky, ktoré sa trápia s imunitou svojich detí a pýtam sa ich (matiek) na nejaké znaky zle fungujúcich mitochondrií ,čuduj sa svete je to tam. Matky majú mnohé znaky zle fungujúcich mitochondrii. Pýtam sa to preto, že mitochondrie sa dedia výlučne po matkinej strane. Čiže ak má matka zle fungujúce mitochondrie, dieťa ich bude mať tiež.


Ak chcete vedieť ako prejavujú zle fungujúce mitochondrie u detí, nájdete to tu - Poškodené mitochondrie u detí (andrejmedved.sk).


Bohužiaľ, zle fungujúce mitochondrie a strava bohatá na sacharidy idú k sebe ako oheň

s vodou. Paradoxom je, že práve takúto stravu ľudia so zle fungujúcimi mitochondriami obľubujú. Potom radi uveria fráze “daj telu čo si telo pýta”. Chuť nie je správnym meradlom správnosti čo sa týka zdravia. Strava sa cez mitochodnrie výraznou mierou podieľa

na správnom, reps. nesprávnom fungovaní imunity. Ak má človek zle fungujúce mitochondrie tak aj malé prehrešky stravy sa mu hneď prejavia, ak má dobre fungujúce mitochondrie tak aj prehrešky v stravovaní sa u neho nemusia prejaviť na jeho imunite.


Keď som vymýšľal zmysluplné kombinácie výrobkov na podporu imunity, tak výrobok forIMUN som spojil s Immuse. A prečo? Immuse je výrobok, ktorý podporuje imunitu (zvyšuje tvorbu CD8+ T-buniek) a forIMUN obsahuje živiny potrebné pre správne fungovanie mitochochondrií. A ak mitochondrie zle fungujú, potrebujú niekoľkonásobne viac živín ako zdravé mitochondrie. A tu narážam na ďalšiu bariéru ľudí a tým je strach, či to nie je veľa.

Či náhodou im kombinácia vitamínov a ešte vo vyššich množstvách neublíži.


ForIMUN a Immuse je zmysluplná kombinácia na podporu imunity a tieto produkty si môžete kúpiť tu:



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com




1,358 views0 comments
bottom of page