Žijeme v dobe, kedy sa nikto z nás nevie vyhnúť tomu aby dostával do tela ťažké kovy. V nasledujúcich riadkoch si môžete prečítať príklady ako sa ťažké kovy dostávajú do tela. Nájdete tam bežné potraviny, ktoré konzumujeme.
Hliník: čaj, syr, obilie, korenie, hotové pečivo, prídavné látky v potravinách
Arzén: ryby a morské plody, morské riasy, ryža a ryžové produkty, víno
Bárium: orechy, pitná voda, obilniny a obilné produkty
Olovo: morské plody, lesné huby, mäso z diviny, korenie, ajurvédske produkty, pitná voda z oloveného potrubia, kyslé potraviny/nápoje z glazovanej keramiky
Kadmium: rastlinné poľnohospodárske produkty (najmä zemiaky a koreňová zelenina), čokoláda, lesné huby, plody mora
Cézium: orechy, ovocie, lesné huby
Mangán: čaj, káva, orechy, obilniny a obilné výrobky, ryža
Molybdén: obilniny, ovocie, zelenina, sójové výrobky
Nikel: káva, kakao, orechy, obilné produkty, sójové produkty
Ortuť: ryby, morské plody, morské riasy
Stroncium: orechy, obilniny, sójové výrobky, zelenina, mlieko
Tálium: koreňová a hľuzová zelenina
Cín: ovocné a multivitamínové šťavy, konzervy
U Slovákov je čoraz populárnejšia napr. konzumácia ryže. Ryža sa považuje za typický zdroj vystavenia záťaže arzénom. Toto nie je nič nové a kedysi som o tom písal aj ja. No nedávno som videl merania, ktoré sa uskutočnili v jednom laboratóriu, kde skúmali rôzne druhy ryže na obsah arzénu a iných kovov.
Skúmala sa táto ryža: Basmati, hnedá ryža, jazmínová ryža, lepkavá ryža, dlhozrnná ryža, mliečna ryža, ryža vhodná na rizoto a divoká ryža. Analýza ryže dostupnej bežne v obchodoch, ktorú spotrebitelia bežne kupujú ukázala kontamináciu (znečistenie) arzénom všetkých skúmaných odrôd ryže, trvalo vysoký obsah molybdénu ale v niektorých odrodách sa nachádzal aj vyšší obsah hliníka. Ak mi zostane nejaký voľný čas, spracujem to do grafov a dám na môj blog aj grafy a hodnotami čo sa namerali.
To, čo sa týka ryže, sa však týka aj výrobkov z nich ako napr. ryžových chlebíkov. ale aj tak populárneho "ryžového mlieka"
Prečo som sa zastavil pri ryži? V spoločnosti sa jedáva pomerne často a odporúča sa pri mnohých tráviacich problémoch. A práve mnohé tráviace problémy súvisia so syndrómom "deravého - netesného čreva". Pri tomto syndróme sa črevo stáva oveľa viac priepustné pre telu škodlivé látky ako napr. ťažké kovy. A arzén obsiahnutý v ryži sa, samozrejme, dostáva do tela veľa viac. Ryža sa často konzumuje aj pri histamínovej intolerancii (tam je tiež syndróm deravého čreva) a pod. Arzén je v tele pritom protihráčom selénu.
Čo to znamená že arzén je protihráčom selénu? Ak sa do tela dostáva viac arzénu, selén sa nedokáže dobre viazať na bielkoviny, arzén mu v tom bráni. Bielkoviny, ktoré potrebujú na svoju činnosť selén, bez selénu, ktorý je vytlačený arzénom, si nedokážu plniť svoju funkciu.
Naviazaním selénu na bielkoviny sa v tele zabezpečuje okrem iného správne zneškodňovanie látok spúšťajúcich zápaly, tieto bielkoviny so selénom sú mimoriadne dôležité pre správne fungovanie štítnej žľazy, ale selénové bielkoviny hrajú dôležitú úlohu aj pri detoxikácii.
Ako vidíte kombinácia arzénu, "deravého čreva" (napr. alergie, sú vždy spojené s netesným črevom!!! Každý alergik na potravinové zložky má netesné črevo!!!) a nedostatku selénu
(v našich potravinách nie je dostatok selénu, lebo Európske pôdy ho nemajú!!!), vytvára vhodné podmienky napr. na vznik zápalov v tele resp. problémov so štítnou žľazou.
Len málo kto z alergikov si toto uvedomuje. Ale syndróm netesného čreva sa môže prejaviť nielen alergiami, ale aj HITkou , bolesťami hlavy, zápalovými ochoreniami čreva, únavou a pod. Viacej písať nebudem, lebo ani tento text nedočíta veľa ľudí dokonca, lebo je už pre väčšinu ľudí dlhý.
Pri zvýšenom prísune ťažkých kovov (to sa týka všetkých z nás a chorých napr. na alergie násobne viac) by sme mali vždy dbať na utesnenie čreva a vysoký prísun minerálov a stopových prvkov. Lebo vysoký prísun minerálov a stopových prvkov neumožní to, aby ťažké kovy aj keď sa dostanú do tela, nemohli páchať v tele také škody, ako keď tam tie minerály a stopové prvky chýbajú.
Ak teda viete, že ste vystavení napr. arzénu alebo ortuti, potom vám treba zvýšiť prísun selénu. A pre telo sa do bielkovín oveľa lepšie zabuduje seleničitan sodný ako selén metionín čo nájdete v bežných doplnkoch. Seleničitan sodný nájdete napr. tu Selén 60 kapsúl (abczdravia.sk)
Samozrejme, dôraz treba klásť aj na črevo. Je pre naše zdravie nevyhnutné aby bolo nepriepustné. Pomôcť vám s tým môžu napr. tieto doplnky: MikroVeda LIFE 500 ml (abczdravia.sk)
Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk https://www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com
Comments