top of page

Prečo je rozpustná vláknina dôležitá pre naše zdravie?

Vláknina patrí medzi neoddeliteľnú súčasť zdravej výživy. Rozpustná vláknina je v podstate zložitý cukor, ktorý naše telo nedokáže rozložiť cez enzým a využiť ako zdroj energie. Napriek tomu je pozitívny vplyv rozpustnej vlákniny na organizmus veľký.



Rozpustná vláknina prechádza tenkým črevom nerozložená, no v hrubom čreve sa stáva potravou pre prospešné baktérie. Vďaka tomu dokáže:

- zlepšiť trávenie

- regulovať hladinu cukru v krvi

- dokonca prispievať k prevencii vážnych ochorení ako napr. rakovina hrubého čreva

 

Rozpustná vláknina:

- rozpúšťa sa vo vode

- ovplyvňuje metabolizmus glukózy a tukov

- viaže žlčové kyseliny, čím znižuje hladinu LDL cholesterolu a podporuje srdcovo-cievne zdravie

- spomaľuje vstrebávanie cukrov, čím pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi – ideálne pri cukrovke a inzulínovej rezistencii

- zvyšuje pocit sýtosti, čo môže byť prospešné pri chudnutí


Prečo je dôležité kŕmiť baktérie prebiotickou vlákninou?

Baktérie v čreve aby prosperovali, musia byť pravidelne zásobované pre ne vhodnou potravou. Ak dávame baktériám dostatok potravy (rozpustnej prebiotickej vlákniny), nielen že sa im dobre darí, ale dobré baktérie dokážu z tejto potravy tvoriť antibakteriálne látky, čím bránia premnoženiu choroboplodných baktérií. Toto je veľmi dôležité pre naše zdravie.

Rezistentný škrob ako účinné prebiotikum


Baktérie premieňajú rezistentný škrob na mastné kyseliny s krátkym reťazcom a najmä na kyselinu maslovú. Práve tieto mastné kyseliny s krátkym reťazcom a hlavne kyselina maslová, dokáže veľmi pozitívne vplývať na naše zdravie.


Výhody konzumácie rezistentného škrobu

- posilňuje imunitu cez zdravý črevný mikrobióm a tvorbu protizápalovej kyseliny maslovej

- pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a predlžuje pocit sýtosti – ideálne pri cukrovke alebo chudnutí

- regeneruje črevnú stenu, podporuje vstrebávanie vody v hrubom čreve a znižuje riedkosť stolice

- znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, zmierňuje zápaly a podporuje pohyblivosť čriev

- kyselina maslová, ktorá vzniká z rezistentného škrobu má silné protizápalové vlastnosti

- pomáha predchádzať metabolickým poruchám, ako je diabetes typu II

- zlepšuje vstrebávanie minerálov, vápnika a železa vďaka zníženému pH v čreve

- znižujú hladinu stresového hormónu kortizolu

- znižuje prudké výkyvy inzulínu, ktoré sú spúšťačom chutí na jedlo, a tým podporuje proces chudnutia

- pomáha znižovať zvýšené hladiny krvných tukov – cholesterol a triglyceridy

- prináša úľavu pri problémoch, ako je syndróm dráždivého čreva, deravé črevo alebo histamínová intolerancia


Pre dosiahnutie týchto účinkov sa odporúča denný príjem rezistentného škrobu v množstve 25–30 g, ktorý je možné postupne navyšovať.


Pre koho je vláknina prospešná?

Pravidelná konzumácia vlákniny môže pomôcť pri:

- obezite a chudnutí

- prevencii cukrovky a inzulínovej rezistencie

- znižovaní rizika rakoviny hrubého čreva

- zápche a problémoch s trávením

- znižovaní cholesterolu

- podpore zdravia srdca a ciev


Denný príjem vlákniny by mal byť aspoň 25 g denne, no väčšina ľudí dosahuje sotva polovicu. Rezistentný škrob nájdete vo výrobku Dobrá vláknina, ktorý má prirodzenú sladkú chuť. Môžete ho využiť na dosladenie dezertov. V lete mi z neho moja žena pripravila výbornú a zdravú zmrzlinu.


Ďalšia veľmi prospešná vláknina je vysoko rozpustná vláknina zozbieraná zo živice stromu akácia. Akáciová vláknina ako súčasť stravy môže pomôcť podporiť pravidelné vyprázdňovanie, pozitívne prispieť k udržaniu správnej hladiny cholesterolu, nespôsobuje nadúvanie ani kŕče. Rozpustná vláknina funguje tiež ako prebiotikum, ktoré podporuje zdravé osídlenie črevného mikróbiómu. Je vhodná na varenie aj pečenie.


Akáciovú vlákninu a Dobrú vlákninu si môžete kúpiť TU:

 

 



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

 

 

55 views0 comments

Comments


bottom of page