Vláknina patrí medzi neoddeliteľnú súčasť zdravej výživy. Rozpustná vláknina je v podstate zložitý cukor, ktorý naše telo nedokáže rozložiť cez enzým a využiť ako zdroj energie. Napriek tomu je pozitívny vplyv rozpustnej vlákniny na organizmus veľký.
Rozpustná vláknina prechádza tenkým črevom nerozložená, no v hrubom čreve sa stáva potravou pre prospešné baktérie. Vďaka tomu dokáže:
- zlepšiť trávenie
- regulovať hladinu cukru v krvi
- dokonca prispievať k prevencii vážnych ochorení ako napr. rakovina hrubého čreva
Rozpustná vláknina:
- rozpúšťa sa vo vode
- ovplyvňuje metabolizmus glukózy a tukov
- viaže žlčové kyseliny, čím znižuje hladinu LDL cholesterolu a podporuje srdcovo-cievne zdravie
- spomaľuje vstrebávanie cukrov, čím pomáha stabilizovať hladinu cukru v krvi – ideálne pri cukrovke a inzulínovej rezistencii
- zvyšuje pocit sýtosti, čo môže byť prospešné pri chudnutí
Prečo je dôležité kŕmiť baktérie prebiotickou vlákninou?
Baktérie v čreve aby prosperovali, musia byť pravidelne zásobované pre ne vhodnou potravou. Ak dávame baktériám dostatok potravy (rozpustnej prebiotickej vlákniny), nielen že sa im dobre darí, ale dobré baktérie dokážu z tejto potravy tvoriť antibakteriálne látky, čím bránia premnoženiu choroboplodných baktérií. Toto je veľmi dôležité pre naše zdravie.
Rezistentný škrob ako účinné prebiotikum
Baktérie premieňajú rezistentný škrob na mastné kyseliny s krátkym reťazcom a najmä na kyselinu maslovú. Práve tieto mastné kyseliny s krátkym reťazcom a hlavne kyselina maslová, dokáže veľmi pozitívne vplývať na naše zdravie.
Výhody konzumácie rezistentného škrobu
- posilňuje imunitu cez zdravý črevný mikrobióm a tvorbu protizápalovej kyseliny maslovej
- pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a predlžuje pocit sýtosti – ideálne pri cukrovke alebo chudnutí
- regeneruje črevnú stenu, podporuje vstrebávanie vody v hrubom čreve a znižuje riedkosť stolice
- znižuje riziko rakoviny hrubého čreva, zmierňuje zápaly a podporuje pohyblivosť čriev
- kyselina maslová, ktorá vzniká z rezistentného škrobu má silné protizápalové vlastnosti
- pomáha predchádzať metabolickým poruchám, ako je diabetes typu II
- zlepšuje vstrebávanie minerálov, vápnika a železa vďaka zníženému pH v čreve
- znižujú hladinu stresového hormónu kortizolu
- znižuje prudké výkyvy inzulínu, ktoré sú spúšťačom chutí na jedlo, a tým podporuje proces chudnutia
- pomáha znižovať zvýšené hladiny krvných tukov – cholesterol a triglyceridy
- prináša úľavu pri problémoch, ako je syndróm dráždivého čreva, deravé črevo alebo histamínová intolerancia
Pre dosiahnutie týchto účinkov sa odporúča denný príjem rezistentného škrobu v množstve 25–30 g, ktorý je možné postupne navyšovať.
Pre koho je vláknina prospešná?
Pravidelná konzumácia vlákniny môže pomôcť pri:
- obezite a chudnutí
- prevencii cukrovky a inzulínovej rezistencie
- znižovaní rizika rakoviny hrubého čreva
- zápche a problémoch s trávením
- znižovaní cholesterolu
- podpore zdravia srdca a ciev
Denný príjem vlákniny by mal byť aspoň 25 g denne, no väčšina ľudí dosahuje sotva polovicu. Rezistentný škrob nájdete vo výrobku Dobrá vláknina, ktorý má prirodzenú sladkú chuť. Môžete ho využiť na dosladenie dezertov. V lete mi z neho moja žena pripravila výbornú a zdravú zmrzlinu.
Ďalšia veľmi prospešná vláknina je vysoko rozpustná vláknina zozbieraná zo živice stromu akácia. Akáciová vláknina ako súčasť stravy môže pomôcť podporiť pravidelné vyprázdňovanie, pozitívne prispieť k udržaniu správnej hladiny cholesterolu, nespôsobuje nadúvanie ani kŕče. Rozpustná vláknina funguje tiež ako prebiotikum, ktoré podporuje zdravé osídlenie črevného mikróbiómu. Je vhodná na varenie aj pečenie.
Akáciovú vlákninu a Dobrú vlákninu si môžete kúpiť TU:
https://www.abczdravia.sk/akaciova-vlaknina-300g https://www.abczdravia.sk/medved-natural-dobra-vlaknina-300g
Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme
Andrej Medveď a jeho team
Comments