Mnohí ľudia sa boja pikantných jedál a to často preto, lebo tieto chute tým že nás môžu štípať, páliť, myslia si že sú pre naše trávenie nie dobré. Pikantnú chuť je často spojená s výskytom kapsaicínu v jedle. Pozrime sa aký pozitívny vplyv môže mať táto látka nielen na vaše trávenie.
1, kapsaicín je silný antioxidant (pri každom zápale sa uvoľňujú vysoké hladiny voľných radikálov a tie musia byť zlikvidované antioxidantami, aby nepoškodzovali bunky a nespúšťali ďalšie zápaly)
2, má antibakteriálne a protiplesňové účinky
3, chráni pečeň pred toxínmi
4, posilňuje sliznicu žalúdka (Toto je dôležite pri zlepšovaní hojenia vredov. Je to vhodné aj pri užívaní liekov ako acylpyrin, anopyrin, nesteroidné lieky proti bolesti, kortikoidy, ktoré dokážu buď narúšať žalúdočnú stenu alebo zvyšovať tvorbu žalúdočnej kyseliny)
5, má pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi
6, podporuje metabolizmus
7, podporuje spaľovanie tukov
8, podporuje rozširovanie ciev , čím môže pomôcť so znižovaním krvného tlaku a podporuje krvný obeh
9, zmierňuje bolesť
10, zlepšuje náladu - cez uvoľňovanie endorfínov, ktoré spôsobujú pocity potešenia
11, spomaľuje rast niektorých rakovinových buniek
12, znižuje zápaly v tráviacom trakte
Nápoj s komplexom fermentovanej kurkumy, chilli, zázvoru a aktívnych kultúr mikroorganizmov (probiotík), ktorý obsahuje aj kapsaicín nájdete tu:
Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme
Andrej Medveď a jeho team
Σχόλια