top of page

Polyfenoly - ako ovplyvňujú vašu imunitu a zdravie?

Ak sa bavíme o imunite u ľudí bavíme sa o bunkách imunitného systému a látkach, ktoré tieto imunitné bunky tvoria. Ale položili ste si niekedy otázku či majú imunitu aj rastliny?

Áno aj rastliny majú svoju imunitu a tvoria si látky, ktoré ich chránia pred plesňami, baktériami a pod. Tieto látky sa volajú polyfenoly a majú často krát nepríjemnú chuť, často ich vnímame ako farbivá v plodoch a pod.

Mnohé tieto polyfenoly poznáte aj vy, lebo sa prezentuje ich pozitívny účinok na zdravie. Polyfenoly majú nasledovný účinok : - protizápalový - imunomodulačný - antioxidačný - protirakovinový - majú pozitívny vpylv na metabolizmus cholesterolu (znižujú "zlý" cholesterol a zvyšujú "dobrý" cholesterol, znižujú celkový cholesterol) - pozitívne vplývajú na citlivosť buniek na inzulín čo chráni pred rozvojom diabetu - atď.


Problém polyfenolov je to, že rastliny si ich vytvárajú pre seba a nie pre ľudí. Preto ich využitie v organizme je veľmi malé. Cca len 5% z nich dokáže preniknúť do tela a len veľmi malá časť ktoré do tela prejdú je využitá, lebo býva často vylúčená. Čo sa týka vylučovania, telo sa k nim správa k polyfenolom podobne ako ku liekom. V pečeni sa ich snaží vylúčiť.

Jedným zo spôsobov, ako zvýšiť využitie polyfenolov je ich rozloženie na menšie - v čreve ľahšie vstrebateľné molekuly. Toto sa dokáže udiať riadenou-cielenou fermnetáciou.

Fermentácia, ktorá je presne riadená cez špecifické baktérie dokáže veľké molekuly rastlín (aj polyfenolov) rozložiť na oveľa menšie častice, ktoré vie telo človeka oveľa lepšie využiť. Toto robí z fermentovaných rastlín a ich plodov oveľa pre zdravie hodnotnejší produkt.


Polyfenoly z rastlín a ich plodov majú pozitívny vplyv aj na črevo: - pomáhajú "zaceľovať" deravé črevo, čím zlepšujú vstrebávanie živín a zároveň bránia prieniku imunitu dráždiacich látok do tela napr. baktérií či alergénov - znižujú tvorbu prozápalovo pôsobiacich látok - zvyšujú tvorbu protizápalovo pôsobiacich látok - podieľajú sa na zlepšovaní detoxikačnej schopnosti organizmu - ovplyvňujú mnohé baktérie, napr. niektoré zdraviu prospešné baktérie podporujú a iné, zdraviu škodlivé baktérie potláčajú. Správajú sa tak ako inteligentné antibiotiká! Spomaľujú množenie choroboplodných baktérií - zvyšujú tvorbu látok, ktoré vyživujú sliznice. Toto si predstavte tak, že tak ako si ženy dávajú výživné masky a krémy ma pleť. Polyfenoly v čreve robia čosi podobné pre sliznice, ktoré sú akousi kožou z vnútra tela - podporujú tvorbu sekrečných imunoglobulínov typu A - sIgA, ktoré chánia naše sliznice a sú dôležitou súčasťou našej imunity


Mnohé matky napriek tomu, že vedia, že ako je zelenina a ovocie dôležité nevedia do detí žiadnu zeleninu a často ani ovocie dostať. Práve v ovocí a zelenine sa nachádzajú spomínané polyfenoly. Pri súčasnom zdravotnom stave detí, keď sú deti permanentne choré a nielen na akútne infekcie, ale aj astmy, alergie či autoimunitné ochorenia je príjem polyfenolov pre ich vlastnosti, ktoré som vám opísal veľmi žiadúci.


Neuveriteľne veľa matiek rieši problém s mandľami detí. Mandle sú súčasťou lymfatického systému človeka. Sú teda veľmi citlivé na preťaženie tohto systému a preto sa radi zapaľujú a zväčšujú. Pravidelne dostávam otázky čo na mandle.


Riešiť mandle bez toho aby som riešil črevo, zápaly, stravu je v podstate nemožné. Lebo mandle sa nedajú vytrhnúť z kontextu fungovania tela. Najväčším "znečisťovateľom" lymfatického systému je pritom črevo. V čreve vznikajú subklinické zápaly (nie je ich možné pozorovať ako klasický zápal), ktoré sa prejavujú v celom tele, len si to neuvedomujeme. Imunita sliznic sa vytvára v čreve. Slizničná imunitu ovplyvňuje všetky naše duté časti teda aj dutiny, kde sú mandle.


Vôbes sa nečudujem, že dnešné deti majú také problémy s mandľami aké majú. Tráviace problémy, zle fungujúce črevo a preťaženie lymfy cez zle fungujúce črevo a subklinické zápaly v čreve vytvárajú úžasné podmienky pre zväčšené mandle a problémy s ich zapaľovaním.


Polyfenoly sú preto aj pri takýchto problémoch veľmi cenným pomocníkom. Ich účinok ich predurčuje na pravidelnú konzumáciu. Samozrejme by mala prísť aj zmena stravy, lebo kolapsu mandlí predchádza systematické vytváranie problémov v čreve cez nevhodnú stravu.

Fermenované polyfenoly z 36 druhov ovocia a zeleniny nájdete vo výrobku Provital Fifer tu Akcia Šťastné bruško a Provital Fiber (abczdravia.sk). Samostatne ho nájdete tu Provital Fiber 90 g (abczdravia.sk).

Provital Fiber - zdravie, ktoré vaše deti budú pre jej chuť milovať.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

628 views0 comments
bottom of page