top of page

Podceňujete infekcie? Môže to mať pre vás takéto závažné následky.

Updated: Mar 1, 2023

Zápal bol prírodou vymyslený na to, aby nás chránil. Ak nás napadne nejaká vírus či baktéria, úloha zápalu je zlikvidovať narušiteľa, lebo keď sa tak neudeje môže spôsobiť dokonca smrť jedinca. V súčasnosti to už síce nepoznáme, ale kedysi ľudia bežne umierali na infekcie. Úloha zápalu je “vypáliť” - zneškodniť nepriateľa (vírus, baktéria), poškodené bunky a spustiť proces hojenia. Teda zápalový proces nie je spojený len s ničením, ale ak zápal prebieha správne, musí zabezpečiť aj vyhojenie poškodeného tkaniva.

Zápal je pre telo mimoriadne potrebný ak prebieha krátkodobo. Zápal je však pre telo veľmi energeticky náročný. Nato aby zápal prebiehal, je potrebné veľmi veľa energie. Energia sa spotrebúva nielen na množenie buniek imunitného systému ale napr. aj na zvýšenie teploty pri zápale spustenom infekciou. Ak už teplota pri infekcii nestúpa, je to signálom vyčerpania tela. Neschopnosť mat teplotu pri infekcii je signálom zle fungujúceho organizmu.


Aby telo získalo dostatok energie pre správny priebeh boja (zápalu) s narušiteľom, zmení sa v tele mnoho metabolických procesov. Metabolizmus je premena jednej látky na druhú. Metabolický proces je postupnosť krokov, ktoré sa dejú pri premene jednej látky na druhú. Pri zápale sa mení metabolizmus tryptofanu, teda menia sa látky, ktoré vznikajú z tryptofanu. Tryptofan je aminokyselina (to je pre tých čo ste možno nevedli čo tryptofan je. Animokysliny sú látky, z ktorých sa skladajú bielkoviny napr. mäso, vajíčka, mliečna bielkovina a pod.).


V pečeni sa pri zápale napr. spustenom bakteriálnou infekciou z tryptofanu vytvarajú látky, ktoré podporujú v tele výrobu energie na zvládnutie infekcie. Lebo bez dostatku energie nie je zápal dostatočne silný a teba ani ničenie patogénov, ktoré ohrozujú telo je oslabené. Táto metabolická premena tryptofanu na látky podporujúce výrobu energie je poháňaná samotným zápalom.


Ak zápal prebieha dlhšie, napr. infekcia sa prechodí, metabolická dráha pri ktorej sa zvyšuje tvorba látok potrebných na zvýšenú tvorbu energie, že sa naruší výroba serotonínu. Serotonín je “hormóm šťastia”. Zároveň sa ale vytvára aj látka, ktorá poškodzuje nervový systém. Následkom dlhšie pretrvávajúcich zápalov (neodhalené borélie, chlamýdie, prechodené virózy a pod.), ktoré sa neriešia sú teda zmeny psychiky ako depresie, úzkostné stavy, poruchy príjmu potravy, zlé trávenie, poruchy spánku, únava a pod.


Ako vidíte zápal, ktorý trvá dlhodobo, dokáže spôsobiť narušenie celkového stavu organizmu vrátane psychiky či spánku. (pozrite sa okolo seba koľko ľudí okolo vás také problémy má). Zápal je zaroveň pre telo stresom. Ak zápal , teda stres prebieha dohodobo, naruší schopnosť imunity likvidovať choroboplodné baktérie či vírusy. Zápaly teda podporujú celkový stres a ten oslabuje schopnosť imunity bojovať s patogénmi a táto znížená schopnosť bojovať s patogénmi vedie zase k tomu, že patogény spúšťajú choroby a takto sa to deje dookola. Vzniká začarovaný kruh problémov.


Stres zároveň narúša aj tvorbu laktoferínu. Laktoferín je pritom jedna z rozhodujúcich látok

v tele, ktorá prispieva k tomu aby bol zápal úspešný - patogén bol zničený a zároveň došlo

k vyhojeniu poškodenia na tkanive po infekcii. Preto by sme pri častých infekciách a strese mali podávať chorým ľuďom aj laktoferín.


Lactoferín pomáha dobre zvládnuť infekciu , dokáže zápal ukončiť, vyhojiť tkanivo sa prispieť k normálnemu fungovaniu organizmu. Dobré zvládnutie infekcie je veľmi dôležité preto aby sa infekcia nedostala do chronickej fázy, lebo následky chronických infekcií som vám opísal

v tomto článku.


Ako je laktoferín účinný v boji s infektami dokazuje aj tento príbeh, ktorý mi od jednej z vás prišiel.


“Chcem sa vám poďakovať. Hneď po vašom maily som objednala Lactoferin pure. V stredu naobed došiel kuriér, dala som malému (3,5 ročné dieťa) 3 tobolky pred obednajším spánkom a zobudil sa o 3 hodiny úplne fit bez kašľa.”


Lactoferin Pure si v akcii môžete kúpiť tu LACTOFERIN pure 60 kapsúl (abczdravia.sk).

Ako vidíte pre moderného človeka banálna infekcia dokáže spustiť množstvo závažných problémov vrátane zmien psychiky.


Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com


663 views0 comments
bottom of page