top of page

O tomto by mali vedieť matky s rodinou anamnézou atopický ekzém a alergia.

Updated: Mar 1, 2023

Je desivé, koľko detí dnes trpí atopickým ekzémom a alergiami. Čo je pre mňa desivé je nielen to koľko detí trpí týmito ochoreniami, ale ako dobre si to matky vedia zároveň ospravedlniť. "Veď sa to mám tiež", "Máme to v rodine" a podobné slová počúvam pravidelne niekoľkokrát do týždňa.

Pravdepodobne ste si všimli, že som k súčasnej medicíne kritický. Jedným z dôvodov prečo je to tak, je aj to, že zástupcovia školskej medicíny, robia z ľudí obete génov. Vlastne životospráva za nič nemôže, treba sa len zmieriť s náhodnou hrou génov , celoživotne trpieť, brať lieky a čakať čo sa stane a lekár a farmaceuti, to za mňa vyriešia. Toto je neskutočne pomýlená filozofia, ktorú medicína prezentuje. Život a zdravie nie sú následkom náhody, ale sú výsledkom tvorenia, kde hlavným strojcom úspechu, neúspechu, zdravia či choroby ste vy!

A matka, ktorá je uvedomelá dokáže mnohými rozumnými rozhodnutiami ovplyvniť zdravie ešte nenarodeného dieťaťa. Len sa treba zaujímať a konať. Nie čakať čo sa stane.


Jedným z krokov, ktoré by matka mala počas tehotenstva urobiť je užívať správne tuky. A patria sem aj omega-3 mastné kyseliny.


Existuje niekoľko tisíc klinických štúdií o prevencii a terapii omega-3 mastnými kyselinami, z toho stovky štúdií vykonaných u detí. Tieto štúdie dokazujú, že dostatočný prísun omega-3 mastných kyselín neprospieva len matke počas tehotenstva (napr.matky užívajúce omega-3 trpeli menej preeklampsiami, depresiami), ale aj dieťaťu v lone matky či dieťaťu po narodení.

Robila sa štúdia so 145 tehotnými ženami s rodinou alergickou dispozíciou dostalo. Jedna časť žien dostávala denne 2,7 g omega-3 (boli použité omaga 3 z morských rýb EPA a DHA), ktoré užívali od 25. týždňa tehotenstva a počas 3,5 mesiaca dojčenia. Tieto ženy mali oveľa lepší výsledok, ako ženy- matky, ktoré užívali olej, ktorý neobsahoval omega-3 mastné kyseliny.


U detí matiek, kde sa užíval olej bez omega-3 sa vyvinula alergia u 30% detí a u detí, kde matka užívala omega-3 sa vyvinula alergia u 13% detí.

Furuhjelm C., Wartedt K, Fagerås M et al. Allergic disease in infant sup to 2 years of age in realtion to plasma omega-3 fatty acid and maternal fisch oil supplementation in pregnancy and lactation, Pediatr Allergy Immunol 2011: 22: 505-514


V inej štúdii sa dokázalo, že deti, ktorých matky užívali počas tehotenstva omega-3 mastné kyseliny, kleslo riziko vzniku alergie o 41 % a výskyt neurodermatitídy (atopického ekzému) sa znížil dokonca o 47 %.

Best KP, Gold M., Kennedy D et al. Omega-3 long-chain PUFA intake during pregnancy and allergic disease outcomes in the offspring: a systematic review and meta-analysis of observational studies and randomized controled trials, Am J Clin Nutr 2016: 103: 128-143


V našom e-shope nájdete omega-3 mastné kyseliny zbavené ťažkých kovov, chemikálií a zoxidovaných (teda škodlivých tukov). Omega-3 mastné kyseliny sú od popredného svetového výrobcu na nórskej firmy EPAX, ktorá sa venuje výrobe rybieho oleja viac ako 180 rokov a je svetovým lídrom v kvalite a čistote omega-3. A koľko toboliek potrebujete užiť, aby ste dosiahli dávku ako sa použila v štúdii teda 2,7g ? Potrebujete užiť 7 toboliek denne s jedlom obsahujúcim tuk!



Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk https://www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com


506 views0 comments
bottom of page