top of page

Nádej pre zle fungujúcu štítnu žľazu?

Updated: Jul 4, 2023

Problémy so štítnou žľazou trápia čoraz väčšiu skupiny ľudí, pritom sú viacej zastúpené u žien. Pri problémoch so štítnou žľazou prevláda znížená činnosť štítnej žľazy.

Nádej pre zle fungujúcu štítnu žľazu? Problémy so štítnou žľazou trápia  čoraz väčšiu skupiny ľudí, pritom sú viacej zastúpené u žien. Pri problémoch so štítnou žľazou prevláda znížená činnosť štítnej žľazy.

Príznaky zníženej činnosti štítnej žľazy sú veľmi rôznorodé, keďže hormóny štítnej žľazy ovplyvňujú takmer všetky tkanivá a orgány v tele. Problémy so štítnou žľazou majú mnohí ľudia a často si to ani neuvedomujú, resp. sú prehliadané, lebo prejavy nedostatočnej činnosti štítnej žľazy môžu byť neraz ľahko zameniteľné s inými chorobami. Celkovo podľa odhadov cca 4-10% populácie v Európe trpí buď diagnostikovanou alebo nediagnostikovanou zníženou činnosťou štítnej žľazy.


Ktoré živiny sú dôležité pre správnu činnosť štítnej žľazy?

Jód - má zásadný význam pre tvorbu a aktivitu hormónov štítnej žľazy. Nízky príjem jódu môže viesť k nedostatočnej tvorbe hormónov štítnej žľazy. Podľa WHO až 56,9% Európanov má príliš nízky príjem jódu. Príliš vysoký prísun jódu môže spôsobiť oxidačný stres a podporiť zápalové procesy štítnej žľazy. Preto by sa pri zápale (autoimunite) štítnej žľazy jód nemal užívať vo vysokých dávkach.


Ak je organizmus človeka zle zásobený selénom, riziko poškodenia štítnej žľazy sa môže zvýšiť. Selén zohráva dôležitú úlohu pri ochrane tkanív pred oxidačným stresom a zápalom. Selén je preto pre štítnu žľazu dôležitý ako jód!


Selén je po jóde najdôležitejším stopovým prvkom pre normálnu funkciu štítnej žľazy. Koncentrácia selénu v štítnej žľaze je vyššia ako v iných telesných tkanivách. Selén je súčasťou enzýmov, ktoré sa podieľajú na aktivácii a deaktivácii hormónov štítnej žľazy.

Selén ako som už spomínal chráni štítnu žľazu pred oxidačným poškodením a zápalom. Aj mierny nedostatok selénu môže viesť k zníženiu tvorby hormónov štítnej žľazy.

Nedostatok jódu a nedostatok selénu sa navzájom posilňujú. Dobré zásobovanie tela selénom spomaľuje a bráni rozvoju autoimunity. Účinky selénu na štítnu žľazu sú posilňované najmä myo-inozitolom.


Myo-inozitol je vo vode rozpustná látka podobná vitamínu. Myo-inozitol je súčasťou bunkovej membrány. Bunková membrána a teda aj myo-inozitol hrá dôležitú úlohu aby hormóny mohli správne odovzdať správu svojim cieľovým bunkám. Toto platí zároveň aj pre hormóny štítnej žľazy.


Myo-inozitol sa zároveň podieľa na prvých krokoch pri tvorbe hormónov štítnej žľazy. Nedostatok myo-inozitolu môže negatívne ovplyvniť tvorbu ,ukladanie a vylučovanie hormónov štítnej žľazy a prispieť k zvýšeniu hladín TSH.


Myo-inozitol najmä v kombinácii so selénom má imunomodulačné a protizápalové účinky a spomaľuje autoimunitu. Doplnenie 600 mg myo-inozitolu a 83 mcg selénu funguje lepšie ako doplnenie samotného selénu a vedie k zlepšeniu hypotyreózy. Užívanie myo-inozitolu a selénu znižuje hladiny anti-TPO a anti-Tg v krvi.


Ashwagandha je adaptogén, ktorý zvyšuje fyzickú a duševnú výkonnosť a uvádza telo do rovnováhy. Ashwagandha aktivuje štítnu žľazu a zlepšuje funkciu štítnej žľazy u ľudí s hypotyreózou.


Ashwagandha znižuje stres a cez znižovanie stresu priaznivo pôsobí na štítnu žľazu. Zároveň znižuje oxidačný stres ako faktor spúšťajúci zápal.

Ashwagandha tiež priamo ovplyvňuje štítnu žľazu, čím zvyšuje tvorbu hormónov štítnej žľazy. Aschwaganda môže zvýšiť aj účinok levotyroxínu. Ashwagandha sa používa hlavne pri zníženej činnosti štítnej žľazy, nie zvýšenej.


Štúdiami sa dokázalo, že Aschwagandha KSM-66 so štandardizovaným obsahom na 5 % withanolidov, znižuje hladiny TSH a zvyšuje hladiny fT4 a fT3 (v rámci normálnych hodnôt). Výskumy ukazujú, že u ľudí s normálnou funkciou štítnej žľazy nemá ashwagandha výrazný vplyv na štítnu žľazu, všetky parametre zostali v rámci normálnych hodnôt.


L-tyrozín je aminokyselina z ktorej sa tvoria hormóny štítnej žľazy. Pri nedostatku tyrozínu chýba základná látka na výrobu hormónov štítnej žľazy. Telo prijíma tyrozín buď v potrave, alebo si ho vie vyrobiť z inej aminokyselíny, ktorá sa volá fenylalanín. Ak je v tele zápal alebo vysoká tvorba dusíkových voľných radikálov premena fenylalanínu na tyrozín sa môže narušiť. Takto môže dôjsť k nedostatku stavebných látok na výrobu hormónov štítnej žľazy.

Mnohí z vás ste asi prekvapení, ktoré látky okrem jódu a pravdepodobne selénu priazanivo vplývajú na činnosť štítnej žľazy.

Všetky tieto látky, ktoré som spomínal nájdete v našom novom prípravku podporujúcom činnosť štítnej žľazy - ThyroFit plus.



Ten si teraz v akcii môžete kúpiť tu Akcia 2x ThyroFit PLUS (abczdravia.sk) a samostatne tu ThyroFit PLUS (abczdravia.sk).


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk andrej.medved9@gmail.com

2,360 views0 comments
bottom of page