To ako nám pracuje žalúdok a ako rozkladá prijatú stravu je dôležité pre celkové zdravie každého jedného z nás. Žalúdok je schopný odolať vysoko kyslému prostrediu. Veľmi kyslé prostredie žalúdka je nevyhnutné nielen pre správne trávenie.

Optimálne pH v žalúdku je pod 2,0. Kyslé prostredie žalúdka je dôležité, lebo:
- dokáže zneškodňovať baktérie, kvasinky alebo parazity, ktoré sa dostanú do tela cez ústnu dutinu
- uvoľňuje špeciálnu bielkovinu, ktorá je nevyhnutná pre dobré vstrebávanie vitamínu B12
- podporuje vstrebávanie minerálov
- a pod.
Jedným z najväčších rizík nesprávneho pH žalúdka je to, že v žalúdku dochádza k zlému tráveniu (rozloženiu) bielkovín. Keď sa zle strávené bielkoviny dostanú do čriev, vedia spustiť reakciu imunity na zle v žalúdku rozložené bielkoviny. Výsledkom je tvorba zápalových látok v čreve.
Zlé trávenie bielkovín v žalúdku môže viesť okrem iného k :
- alergiám
- syndrómu deravého čreva
- narušenie črevnej mikroflóry
- a pod.
Jednou z možných príčin, prečo dochádza k zníženiu pH žalúdka s nedostatočnou tvorbou žalúdočnej kyseliny je infekcia Helicobacter pylori (v skratke ho budem označovať H.Pylori). Infekcia H.pylori sa rozširuje u čoraz väčšieho % ľudí. Je to v napr. v dôsledku užívania liekov potláčajúcich tvorbu žalúdočnej kyseliny alebo liekov potláčajúcich imunitu (napr. kortikosteroidy) či liekov proti bolesti. Ak sa H.Pylori v oblasti žalúdka premnoží, spustí sa reakcia imunity na túto baktériu.
Zápalová odpoveď imunitného systému na H. pylori môže viesť dokonca k poškodeniu žalúdočnej sliznice. Následky infekcie sa pritom neprejavujú len na žalúdku, kde sa H.Pylori nachádza. Infekcia H.Pylori sa spája s:
- vznikom vredov
- zápalov žalúdka
- rakovinou žalúdka
- zápalovými ochoreniami čriev
- reumatickým ochorením postihujúcim hrudnú chrbticu, hrudnú kosť a rebrá
Na zhoršovaní prejavov infekcie H.Pylori sa podieľa aj oxidačný stres (vysoká tvorba voľných radikálov). Pri infekcii H.Pylori imunitný systém tvorí látky, ktoré dokážu potláčať tvorbu žalúdočných kyselín, a teda sa vytvára nevhodné prostredie pre dobré trávenie. Užívanie liekov potláčajúcich tvorbu žalúdočných kyselín tento stav môže ešte umocniť. Len pomerne malé % pacientov (cca 1/3) užívajúcich lieky na tlmenie tvorby žalúdočných kyselín profituje z týchto liekov pri infekcii H.pylori.
Príznaky premnoženia H. pylori v žalúdku sú:
- tupá alebo pálivá bolesť žalúdka, kŕče v žalúdku
- bolesť brucha sa zhorší, keď je žalúdok prázdny
- ťažoba na žalúdku
- nevoľnosť
- strata chuti do jedla
- pocit plnosti
- pálenie záhy
- časté grganie
- nadúvanie
- strata chuti do jedla
- zápach z úst
- nafúknuté brucho
- strata hmotnosti
- bolesť brucha
- plynatosť (meteorizmus) alebo neschopnosť uvoľniť plyny
Aké prírodné prostriedky viete použiť na riešenie problémov s H.Pylori?
Prírodné a úplne bezpečné je užívanie patentovo chránených probiotík Lactobacillus reuteri Pylopass™.
Ako funguje Lactobacillus reuteri Pylopass™ ?
Keď sa Lactobacillus reuteri Pylopass™ dostane do žalúdka prichytí sa k baktérii H.Pylori. Keď je H.Pylori "obalený Pylopassom" následne sa vyplaví zo žalúdka von a vylúči sa stolicou. Prostredníctvom tohto elegantného účinku Lactobacillus reuteri Pylopass™ funguje bezpečným, vysoko cieleným spôsobom a bez negatívnych vedľajších účinkov na zdravie človeka.
Ak máte infekciu H.Pylori, vždy tam hrozí poškodenie sliznice žalúdka a vzniku vredu. Preto je dobré na ochranu sliznice žalúdka užívať prírodné látky. Tieto nájdete v Gastro pohoda. Gastro pohoda obsahuje patentovaný a klinicky overený extrakt z opuncie a listov olivy.
1, Extrakt z opuncie je bohatý na polysacharidy, ktoré pomáhajú, aby nedošlo k dráždeniu slizníc žalúdka. Polysacharidy z opuncie sa podieľajú na tvorbe ochranného slizu na slizniciach, a tým chránia sliznicu pred podráždením.
2, Extrakt z listov olivovníka, ktorý je bohatý na protizápalovo pôsobiace polyfenoly. Polyfenoly z olivovníka majú antioxidačné a upokojujúce účinky. Gastro pohoda je doplnený o vitamíny a minerály. Je známe, že ľudia, ktorí užívajú lieky pri refluxe trpia nedostatkom vitamínu B12. Preto sa nachádza vitamín B12 aj v Gastro pohode.
Pri nedostatku vitamínu B12 sa môže u ľudí rozvinúť:
- únava
- vyčerpanie
- strata fyzickej výkonnosti
- anémia
- nervové poruchy
- zmeny psychiky.
Vitamín B2 obsiahnutý v Gastro pohode je napr. potrebný na tvorbu energie alebo obnovu (regeneráciu) antioxidantov v tele. Zápalové reakcie sú spojené s oxidačným stresom, preto je pri zápaloch vhodné podporovať antioxidačný systém.
Vitamín B5 je tiež obsiahnutý v Gastro pohode a je potrebný pri výstavbe tkaniva (najmä kože a slizníc), podporuje prekrvenie, preto je potrebný pri všetkých zápalových procesoch na slizniciach a vrátane sliznice žalúdka.
Vitamín C je dôležitým antioxidantom chrániacim žalúdočnú sliznicu. Neutralizuje voľné radikály, a tak bojuje proti spustenému oxidačnému stresu.
Zinok chráni sliznicu žalúdka a podporuje imunitný systém, Gastro pohoda si môžete kúpiť tu:
Zlé trávenie - ako ho podporiť?
Ak vám zle trávi (máte pocit plnosti, grgá sa vám, nadúvanie, strata chuti do jedla a pod.) odporúčam pred jedlom užiť zmes probiotík, enzýmov a fermentovaných liečivých rastlín s obsahom horčín. Všetky tieto látky nájdete v SYMPETUS BITTER bio ferment-komplex. Horčiny sú esenciálne pre dobré trávenie. Probiotiká a enzýmy obsiahnuté v tomto výrobku tiež podporujú zdravé trávenie. Fermentované liečivé rastliny podporujú zdravé trávenie v celom tráviacom trakte ( žalúdok, črevo, pečeň). Užite ho tesne pred jedlom.
SYMPETUS BITTER bio ferment-komplex si môžete kúpiť tu:
Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme
Andrej Medveď a jeho team
תגובות