top of page

Nefunguje vám dobre štítna žľaza?

Máte príznaky nedostatku hormónov štítnej žľazy? Tieto informácie vám môžu pomôcť.

Máte príznaky nedostatku hormónov štítnej žľazy? Tieto informácie vám môžu pomôcť.

Štítna žľaza patrí medzi najdôležitejšie žľazy s tvoriacej hormóny. Od tvorby hormónov štítnej žľazy závisí fungovanie celého tela, vrátane schopnosti žien otehotnieť a mať deti. Problémy štítnej žľazy sú pritom čoraz rozšírenejšie. K prejavom nedostatku hormónov štítnej žľazy patria napr. priberanie, celková únava, zápcha, potreba veľa spať, malátnosť, zimomravosť, bolesti svalov a kĺbov, suchá a chladná koža, celková spomalenosť v reči, riedke obočie lámavé vlasy, spomalený pulz, nárast hladiny cholesterolu, sklon k hypoglykémii a pod.

Prečo je tých problémov tak veľa a sú také rôznorodé? Lebo štítna žľaza ovplyvňuje cez svoje hormóny mnohé tkanivá a je preto dôležité zabezpečiť aby sa tkanivách hormóny štítnej žľazy správne účinkovali. Čo teda môžete urobiť vy preto aby sa tvorilo nielen dostatok hormónov štítnej žľazy ale aj správne fungovali v tkanivách?


1.) Zabezpečte si dostatok mikroživín potrebných pre správne fungovanie samotnej štítnej žľazy, ale aj správne fungovanie hormónom štítnej žľazy na tkanivá. Ak sa povie štítna žľaza napadne vás pravdepodobne jód. Áno jód je veľmi dôležitý, ale nie je jedinou látkou ktorá štítna žľaza potrebuje na svoje dobré fungovanie. Základnými stavebnými kameňmi dobrého fungovania štítnej žľazy sú tyrozín, jód, železo a selén. Tyrozín je aminokyselina (aminokyseliny sú časti bielkovín), ktorú je vie vyrobiť aj samé. Ak je šak človek v strese tyrozín sa rýchlo spotrebuje, pretože sa z neho vyrábajú aj dôležité látky potrebné pre mozog a stresové reakcie. Tyrozín tak často štítnej žľaze chýba a bez tyrozínu si hormóny štítnej žľazy nevyrobíte aj keď budete mať dostatok jódu!


Železo je veľmi dôležité pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ľudia s Hashimotovou tyreoiditídou pomerne často trpia nedostatkom železa a z toho vyplývajúcou anémiou. Pri chronickom zápale totiž telo spotrebuje viac železa. Okrem toho nedostatok železa často vedie k nedostatku hormónov štítnej žľazy. Doplnenie železa môže zabrániť poklesu tvorby hormónov štítnej žľazy. Dobre vstrebateľné železo si môžete kúpiť tu Hemo balans 60 kapsúl (abczdravia.sk).

Nedostatok jódu je už "stará známa téma". Nedostatok jódu sa zlepšil pridávaním jódu do stravy. Jeho deficity sa výrazne zmiernili, no nie sú vždy úplne odstránené.


Selén: O seléne som už písal viac krát napr. tu nájdete veľmi cenné informácie - Prečo potrebujete selén? Ktorá forma selénu je najlepšia? Ktorý selén je bezpečný? (andrejmedved.sk). Selén v našom tele mnohým ľuďom chýba v dôsledku jeho nedostatku v pôdach. Pritom každá jedna bunka potrebuje selén na premenu málo aktívneho hormónu štítnej žľazy - T4, na jeho aktívnu formu T3. Bez dobrého prísunu selénu, enzýmy, ktoré túto premenu zabezpečujú a nazývajú sa dejodinázy dobre fungovať nebudú a výsledkom preto bude malý účinok hormónu T3 na úrovni tkaniva! Selén je veľmi dôležitý aj pre tých ktorí užívajú umelé hormóny (tie sa užívajú v zväčša málo účinnej forme T4) , lebo ich premena na aktívnu formu v tkanivách je závislá od selénu. Selén je preto dôležitý aj pre ľudí, ktorý berú umelé hormóny! Selén si v akcii môžete kúpiť tu Akcia zinok + selén + vitamín C (abczdravia.sk).


2.) Stres. Stres je faktor, ktorý má veľký vplyv na funkciu hormónov štítnej žľazy. Vďaka stresu sa tvorí takzvaný reverzný hormón T3, ktorý je ale neúčinný! Tento hormón blokuje účinok nornálneho aktívneho hormónu T3, čím sa znižuje účinok hormónov štítnej žľazy na úrovni tkaniva a ľudia s vyššou hladinou reverzného T3 môžu vykazovať príznaky zníženej funkcie štítnej žľazy. Bohužiaľ nemám vedomosť, žeby sa hladina reverzného hormónu T3 u nás merala a pre ľudí vykazujúcich problémy, signalizujúce problémy so štítnou žľazou alebo účinkom hormónov štítnej žľazy je znižovanie stresu veľmi dôležité. Zmiernenie stresu môže teda viesť k zlepšeniu činnosti nielen štítnej žľazy ale aj zlepšeniu pôsobenia hormónov štítnej žľazy na tkanivá. Lebo kľúčová nie je len samotná činnosť štítnej žľazy, ale aj účinok hormónov štítnej žľazy na tkanivá!


V našom e-shope máme novú akciu. V cenovo zvýhodnenom akciovom balíčku si môžete kúpiť Thyrofit Plus, ktorý obsahuje živiny potrebné pre správne fungovanie štítnej žľazy Nádej pre zle fungujúcu štítnu žľazu? (andrejmedved.sk) a Pokojnú myseľ, ktorá znižuje stresovú záťaž - Akcia Thyrofit PLUS a Pokojná myseľ (abczdravia.sk).


Zníženie stresu je pri akomkoľvek probléme so štítnou žľazou, alebo príznakoch nedostatku hormónov štítnej žľazy je neraz kľúčom k úspechu. Akciu si môžete kúpiť tu Akcia Thyrofit PLUS a Pokojná myseľ (abczdravia.sk).


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk andrej.medved9@gmail.com

873 views0 comments
bottom of page