top of page
Search

Najstaršia biotechnológia, ktorá zvyšuje kvalitu potravín

Poznáte a využívate ju aj vy?


Fermentácia je najstaršia biotechnológia, ktorú ľudstvo využíva už po tisícročia. Fermentácia prebieha za pomoci mikroorganizmov a enzýmov.



Fermentáciou sa:

- rozkladajú potraviny a stávajú sa lepšie a ľahšie stráviteľné

- premieňajú sa nežiadúce zložky v potravinách na také, ktoré sú pre telo prijateľné

- zvyšuje sa výživná hodnota potravín

- zvyšuje sa množstvo bioaktívnych a zdraviu prospešných látok

- znižuje sa počet choroboplodných baktérií (ktoré sú vytesnené zdraviu prospešnými mikroorganizmami) a znižuje sa množstvo prírodných toxínov v potravinách (Abegaz et al. 2002 ; Hasan et al. 2014).


Moderná fermentácia prebieha ako presne riadený proces. Je vykonaná za kontrolovaných podmienok, aby zabezpečila čo najvyššiu kvalitu a bezpečnosť produktu. Na našom trhu máme jeden unikátny fermentovaný produkt, a tým je rastlinný (hrachový a ryžový) zdroj bielkovín.


Fermentovaný proteín (proteín je bielkovina) je unikátny tým, že:

- fermentáciou sa veľmi znižuje množstvo látok (antinutrientov), ktoré znižujú vstrebávanie minerálov (tu je to znížené o 50%)

- fermentáciou hrachových a ryžových bielkovín pomocou patentovaného procesu sa dosahuje to, aby bolo 99,9 % bielkovín telom ľahko prijatých a využiteľných

- výrobok je bez sóje, bez lepku a bez orechov a neobsahuje žiadny z ďalších ôsmich hlavných alergénov, ktoré predstavujú 90 % všetkých alergií súvisiacich s potravinami

- obsahuje všetky esenciálne (základné) aminokyseliny v dostatočnom množstve


Esenciálne aminokyseliny si telo nevie vytvoriť samé a je odkázané na ich prísun z potravy


Všetky esenciálne aminokyseliny v tejto bielkovine sú zastúpené v dostatočnom množstve na to, aby poskytovali vynikajúcu výživu pre ľudí vo veku od 3 rokov a viac na základe požiadaviek FAO na bielkoviny (FAO je svetová organizácia pre poľnohospodárstvo a výživu)


Výrobok je vhodný pre vegánov, vegetariánov, flexitariánov, tých čo nechcú jesť mäso, pritom hľadajú dobrý zdroj bielkovín, vhodné aj pri nízkosacharidovej strave (výrobok prakticky neobsahuje sacharidy, ktoré by boli zdrojom glukózy pre energetický metabolizmus).


A prečo by sme mali dbať na to, koľko bielkovín v potrave prijímame?


Ak máme málo bielkovín v potrave, môže sa to prejaviť nasledovne:

- strata svalovej hmoty

- únava

- poruchy hojenia rán

- zvýšené riziko zlomeniny kosti

- krehké vlasy a nechty

- poruchy spánku

- suchá pokožka

- poruchy rastu u detí

- zmeny psychiky

- nadmerné chudnutie

- náchylnosť na infekcie

- zvýšený pocit hladu, ale aj nedostatok chuti do jedla


Nadmerná potreba bielkovín alebo strata bielkovín je pri:

- popáleninách

- závažnejších ranách

- niektorých nádorových ochoreniach

- a pod.


Pri týchto problémoch je potrebné zvýšiť prísun bielkovín v potrave.


Bielkoviny sú dôležité aj pre:

- tvorbu hormónov

- tvorbu enzýmov

- regeneráciu

- správne fungovanie imunity

- psychickú stabilitu, ale aj spánok

- a pod.


Fermentovaný proteín sa ľahko pripravuje (ako mleté mäso) a dobré prijíma rôzne chute. Je len na vašej fantázii a tvorivosti ako ho v kuchyni použijete.


Fermentovaný proteín si môžete kúpiť tu:





Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

 

 
 
 

Comments


bottom of page