top of page

Môžu byť mŕtve zuby pre vaše zdravie potenciálne nebezpečné?

Updated: Oct 4, 2022

Už dávnejšie ste sa ma mnohí pýtali na mŕtve zuby. Či sú pre zdravie rizikové, alebo nie, a prečo. Ako ide čas, dostal som sa k zaujímavým informáciám a zjednodušene vám poskytnem čo sa mi o tom podarilo naštudovať. Tak verím, že vám tieto informácie dajú odpoveď na otázky, na ktoré vám možno doteraz nevedel nikto odpovedať.

Ak je zub akútne chorý, človek pociťuje bolesť a vníma to ako akútny zápal. Bolesť, opuch ktoré sprevádzajú chorý zub sú jasným signálom pre to, aby sme začali stav chorého zuba riešiť.


Iná situácia je, ak je zub už mŕtvy. U mŕtveho zuba sa vďaka zásahom, ktoré sa tam vykonajú, stráca kontakt zubu s imunitou. Pri ošetrovaní zuba sa snaží lekár zub poriadne vydezinfikovať, no napriek tomu tam dokážu prežiť niektoré choroboplodné baktérie.

Tieto choroboplodné baktérie sa v priebehu času množia a dokážu spúšťať zápal, ktorý nespôsobuje bolesť ani pocit tlaku tak ako je to pri živom zube.


Chronický zápal spustený baktériami zaťažuje organizmus jedmi ako sú tioétery a merkaptány. Ide o vysoko jedovaté zlúčeniny sírovodíka. Tieto jedy sú tvorené zárodkami, ktoré zostávajú v bočných kanálikoch zuba ošetreného koreňovou výplňou. Môžu sa tu nerušene množiť, keďže mŕtvy zub nemá prístup k imunitnému systému.


Tioétery a merkaptány spôsobujú zníženie aktivity enzýmov, ktoré sú potrebné na tvorbu energie a iných životne dôležitých enzýmov v tele. To môže viesť dlhotrvajúcim a systematickým pôsobením k rôznym ochoreniam v iných častiach tela.

Tento zápal, ktorý prebieha v mŕtvom zube zasahuje aj okolité tkanivá a je zle diagnostikovaný aj cez röntgen. Zápal, ktorý dokáže prebiehať v mŕtvych zuboch a okolitých tkanivách za roky svojho pôsobenia dokonca dokáže vyvolávať zníženie výkonnosti človeka a zvyšovať únavu.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

1,717 views0 comments
bottom of page