top of page

Môžu byť chronické ochorenia príčinou náchylnosti organizmu na rakovinu a vírusové ochorenia?

Pred nedávnom som mal niekoľko článkov o následkoch Epstein-Barrovej vírusu na fyzické zdravie a psychiku človeka. Na tieto články som dostal veľkú odozvu. Množstvo správ a telefonátov kde ste sa ma pýtali na mnohé veci a jedna z nich bola prečo imunita nemá dostatok síl nato, aby porazila vírus.

Dnes vám ukážem jednu z príčin, ktorá vedie k oslabeniu tej časti imunity, ktorá to má na svedomí. Ukážem to na príklade celiakie. Celiakia je chronické zápalové ochorenie, ktoré je v súčasnosti taktiež na vzostupe. Počet chorých narastá a mnohí majú toto ochorenie, a ani o ňom netušia. Nebolo im totiž diagnostikované.


Ak sa pozrieme na celiakiu zistíme, že pri tomto zápalovom ochorení sa neustále uvoľňuje stimuláciou bielych krviniek cytokín s názvom interferón gama. O tejto látke som písal, že je potrebná aj na to, aby sa zničil vírus a zabránilo sa jeho množeniu. Ľudia s celiakiou si myslia, že ak nebudú jesť lepok, celiakia zmizne. Toto je veľký omyl. Ten zápal tam beží aj bez lepku, ale oveľa menej.


Ak tento zápal beží dlhodobo, dlhodobo sa uvoľňuje aj interferón gama. Ten ovplyvňuje metabolizmus tryptofánu. Tryptofán patrí medzi aminokyseliny. Aminokyselina je látka, z ktorej sa skladajú bielkoviny. Interferón gama zvyšuje tvorbu kyseliny kynurenínovej z aminokyseliny tryptofán.


Kyselina kynurenínová tvoriaca sa pri zápale dokáže ovplyvniť imunitu. Znižuje "údernú silu" tej časti imunity, ktorá kontroluje vírusy a rakovinu. A dnes už teda poznáte jednu z príčin prečo tu máme niektoré ochorenia na vzostupe a pravdepodobne aj tušíte aký vývoj bude nasledovať.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.weltfit.sk

www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859

andrej.medved9@gmail.com

69 views0 comments
bottom of page