top of page

Môžem brať doplnky na podporu imunity, keď beriem lieky potláčajúce imunitu? Neublíži mi to?

Updated: Oct 4, 2022

Vždy keď sa bavím s ľuďmi o podpore imunity dostanem od ľudí aj otázky typu, či môžu užívať doplnky na podporu imunity, lebo oni majú nejaké chronické zápalové alebo autoimunitné ochorenie a čo ak si tou látkou na podporu imunity ešte pohoršia. Dokonca berú lieky potláčajúce imunitu a to sa predsa bude biť.

Toto sa udialo aj v poslednej dobe keď som prezentoval výrobok IMMUSE® 30 kapsúl (abczdravia.sk) a povedal som, že IMMUSE® podporuje imunitu v boji s vírusovými ochoreniami, ktoré sa prejavujú ako napr. respiračné ochorenia u detí, chrípkové ochorenia a pod.


Hneď som začal dostávať otázky či sa IMMUSE® môže a či to ešte nepoškodí, keď človek berie lieky práve na tlmenie imunity. A týchto otázok tak narástlo, že som sa rozhodol napísať na túto tému článok.


Zápal, kde veľkú úlohu zohráva imunita, je komplexný jav skladajúci sa z mnohých reakcií. Má viacero prejavov ako napr. rýchle rozmnoženie buniek adaptívneho imunitného systému alebo poškodzovanie tkaniva, ktoré je vystavené zápalu, uvoľňovanie lokálnych hormónov, ktoré zápal podporujú, uvoľňovanie poslov zápalu, ktoré majú zápal udržiavať pri živote a pod.


Lieky tlmiace zápaly a potláčajúce imunitu sa snažia zasiahnuť do niektorých reakcií a cez tento zásah sa snažia utlmiť zápal. Nikdy nepôsobia príčinne na príčiny vzniku zápalu, len obmedzujú niektoré reakcie.


K najčastejšie používaným liekom na potláčanie imunity a zápalu patria tzv. protizápalové liečivá nehormonálneho pôvodu (napr. sulfosalazin a pod.) Tieto lieky blokujú výrobu lokálnych zápalových hormónov a enzýmov (napr. cyklooxygenázy tak sa niektoré tieto enzýmy volajú) ktoré živia zápal a spôsobujú prejavy ako bolesť, opuch a pod.


Potom sú to lieky obsahujúce liečivo metotrexát, ktoré vstupuje do metabolizmu vitamínu B9 a cez toto blokuje rozmnožovanie buniek adaptívnej imunity. Cez tento mechanizmus ovplyvňovania metabolizmu vitamínu B9 lieky obsahujúce metotrexát utlmia zápalovú reakciu.


Ďalším často používaným liečivom sú kortikoidy ktoré tiež blokujú zápalové enzýmy alebo špeciálne bielkoviny podieľajúce sa na zápaloch ako napr. NF-κB (NF-κB je skratka pre názov nukleárny faktor kappa B). Táto bielkovina patrí medzi rozhodujúce látky, ktorá sa podieľa na vzniku a udržaní zápalu. Problémom kortikoidov je to, že ich vedľajším účinkom okrem iného, je aj oslabenie schopnosti imunity ničiť vírusy a baktérie. Teda toto liečivo robí telo náchylné na zápaly, spúšťané vírusmi a baktériami.


Toto sú asi najčastejšie používané imunitu a zápal potláčajúce (imuno supresívne) lieky. Aspoň čo som sa ja stretol s tým čo ste mi komunikovali.


IMMUSE® je teplom usmrtené probiotikum Lactoccocus lactis kmeň Plasma a v jednej dávke je ho tam 50mg čo zodpovedá 1 miliarde baktérií. Tieto teplom usmrtené baktérie sa po užití dostávajú do tenkého čreva a tam prichádzajú do kontaktu s vrodenou imunitou, kde patria aj špecialisti na boj s vírusmi a to sú plazmacytoidné dendritické bunky.


Plazmacytoidné dendritické bunky sa pri kontakte s IMMUSE® v tenkom čreve dostanú do stavu, že sú schopné dobre a včas reagovať na vírusy vnikajúce do tela. Pritom tieto aktivované bunky nezostávajú len v tenkom čreve, ale prúdia do celého tela a tým zabezpečujú obranu v celom tele, teda napr. aj ochranu pred respiračnými ochoreniami, kde vírusy najčastejšie pociťujeme.


Ako vidíte strach ľudí užívajúcich lieky tlmiace imunitu z užívania IMMUSE® je zbytočný! IMMUSE® pôsobí úplne inde ako lieky tlmiace imunitu a užívanie IMMUSE® sa nebije s užívaním liekov potláčajúcich imunitu a zápaly.

IMMUSE® si môžete kúpiť tu IMMUSE® 30 kapsúl (abczdravia.sk)


Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

793 views0 comments
bottom of page