top of page

Môže mať zlé trávenie na svedomí aj toto?

Updated: Mar 1, 2023

Zlé trávenie ľuďom síce znepríjemňuje život, ale väčšina ľudí si na to dokáže zvyknúť. Lenže tento zvyk nemať v poriadku trávenie má následky aj na iných častiach tela, ktoré s trávením zdanlivo nesúvisia. Pokúsim sa vám to objasniť na nejakých prípadoch.

Zlé trávenie zahŕňa celú škálu problémov od pocitu plnosti, nafukovania, kŕčov, bolesti v bruchu a pod. Tráviace problémy sa však môžu prejaviť aj zmenami psychiky. Mnohé látky, ktoré tvoria niektoré "zlé" baktérie čreve a sú pri zlom trávení premnožené, dokážu ovplyvniť napr. cievy.


Látky, ktoré sa nadmerne tvoria pri zlom bakteriálnom osídlení v čreve resp. pečeni (napr. kyselina hippurová, kyselina indoloctová a pod.) podporujú napr. aterosklerózu alebo zvýšenie krvného tlaku, negatívne ovplyvňujú metabolizmus cholesterolu, alebo aj urýchľujú starnutie buniek či dokonca znižujú schopnosť aby si telo vytváralo dostatok enzýmov antioxidačnej ochrany ( napr. v čreve vznikajúci indoxylsulfát dokáže znižovať antioxidačnú ochranu tela).


Toto všetko dokáže ovplyvňovať celý organizmus. Vysoký krvný tlkak, ktorý môže mať pôvod v čreve napr. negatívne vplýva na mozog a jeho funkcie, zvyšuje sa riziko srdcového zlyhania a pod. Kardiovaskulárne ochorenia sú pritom na prvom mieste v príčinách úmrtia na Slovensku a žiadny kardiológ tam príčinu hľadať, bohužiaľ, nebude.


Ale premnoženie "zlých baktérií" ovplyvňuje aj priebeh astmy, chronickej obštrukčnej choroby pľúc alebo aj diabetu. Črevo tak cez nesprávne bakteriálne osídlenie vplýva nielen na pocit v bruchu ale kľudne vám môže spôsobiť infarkt, či mŕtvicu.


Ak máte problémy s trávením vždy máte zlé bakteriálne osídlenie a je len otázka času kedy "telo" podľahne látkam, ktoré tvoria premnožené "zlé" baktérie.


Ak máte tráviace problémy, alebo problémy s cievami, krvným tlakom, nejaké metabolické ochorenia (zvýšený cukor v krvi, nutkanie často jesť, nestála chuť na sladké, náhle sa dostaví pocit "je mi zle" keď som napr. nejaký čas nejedol ) alebo napr. zrazu máte problémy s rečou ( zakoktávate sa, ťažko hľadáte slová a pod.) pozrite sa do svojho čreva, lebo tam môže byť príčina vašich zdravotných problémov.


A ako treba postupovať keď máte zlé trávenie a máte premnožené choroboplodné baktérie?


1, Vytvorte v čreve vhodné životné prostredie pre dobré - zdraviu prospešné baktérie a zlé životné prostredie pre zlé - choroboplodné baktérie.

- Mnohé zlé baktérie vytvárajúce pre telo toxické látky si vytvárajú cez svoje metabolity (produkt látkovej výmeny) vhodné prostredie pre život cez zmenu pH. pH čreva sa mení vďaka zlým baktériam na zásadité. Ak zmeníme pH čreva zo zásaditého na kyslé, vytvoríme tak pre zlé baktérie nevhodné životné prostredie a pre zdraviu prospešné baktérie vhodné životné prostredie. "Zlé" baktérie síce prežijú, ale nebudú sa schopné dobre množiť a zároveň sa ich množstvo zníži a už nebudú ohrozovať zdravie


2, Zabezpečte pre dobré baktérie vhodnú potravu

- Žiadny živý organizmus sa nebude dobre rozmnožovať ak nebude mať dostatok vhodnej potravy. preto vždy treba dbať na zabezpečenie vhodnej potravy pre zdraviu prospešné baktérie. lebo len tie dokážu zabezpečiť zdravie nielen v čreve.


3, Zoberte zlým batériám potravu aby sa im nežilo dobre a nemohli sa rozmnožovať

- Ak nechcete, aby sa zlým baktériám darilo vo vašom tráviacom trakte dariť nekŕmte ich. Musíte zobrať týmto "zlým" baktériám potravu. Tou potravou bývajú často zlé strávené bielkovinové zvyšky z potravy. Preto treba dopraviť do tráviaceho traktu enzýmy, ktoré pomôžu rozkladať zle a nedostatočne strávené bielkovinové zvyšky a takto zobrať "zlým" baktériám potravu potrebnú na ich život a rozmnožovanie.


4, Podporte protizápalovú aktivitu v čreve

- Zlé baktérie v čreve spúšťajú v čreve zápaly. Preto je potrebné podporiť protizápalovú aktivitu v čreve, aby sa tlmili zápaly, ktoré vznikajú pôsobením premnožených choroboplodných baktérií, lebo tieto zápaly pomáhajú udržiavať v čreve zlé bakteriálne osídlenie.


5, Zabezpečte aby sa do tráviaceho traktu dostavalo dostatok zdraviu prospešných baktérií

Všetky tieto úlohy vám môže pomôcť naplniť kombinácia MikroVeda LIFE 500 ml (abczdravia.sk) a Mikroveda BALANCE ACTIVATE 0,5 l (abczdravia.sk).

Tieto výrobky: - pôsobia protizápalovo, lebo obsahujú fermentované extrakty z rastlín a plodov so silnými protizápalovými účinkami - obsahujú látky vhodne prekysľujúce črevo a tatko bránia choroboplodným baktériám v raste - doplňajú široké spektrum probiotických baktérií a iných zdraviu prospešných mikroorganizmov - podporujú vyživovanie dobrých baktérií



Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk https://www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com


410 views0 comments
bottom of page