Kto by nechcel, aby veci či ľudia okolo neho príjemne nevoňali? Asi každý. Vďaka tejto túžbe sa rozvinul celý priemysel venujúci sa vôňam. Dnes už voňajú aviváže, používame parfumy,
voňajú obaly a čo ja viem, čo ešte všetko. Lenže vône príjemné pre naše zmysly, nemusia byť príjemné pre našu imunitu.
Na zvieracích modeloch sa zistilo, že vonné látky, ktoré sa dnes tak často používajú spôsobujú zmeny v žírnych bunkách - nazývajú sa aj mastocyty.
Žírne bunky sú bunkami imunitného systému, ktoré sú naplnené množstvom rôznych látok, ktoré dokážu pri stimulácii uvoľniť a spúšťať zápaly. Asi najnámejši z nich je histamín. Histamín je zároveň látkou, ktorá spôsobuje mnohé komplikácie alergikom a histamininikom ako napr.: - palenie záhy - hnačky - svrbenie - pocit "je mi zle" - bolesti hlavy - znižuje krvný tlak - spôsobuje búšenie srdca - spúšťa stres atď.
V štúdii na potkanoch sa porovnali spolu 3 originálne parfumy s ich falzifikátmi (falzifikáty vôní často obsahujú vône horšej kvality a zloženia). Vône sa nastriekali priamo na kožu potkanov a potom sa v rôznych tkanivách skúmal počet žírnych buniek.
Výsledkom bolo to, že sa zvýšil počet žírnych buniek v pečeni, pohrudnici a pľúcach. Toto bolo zistený nielen v troch falošných parfumoch, ale aj v troch originálnych parfumoch. Najvyššou hodnotou bolo 13-násobné zvýšenie počtu žírnych buniek/mastocytov v pečeni.
Ak sa zvýši počet žírnych buniek tie dokážu po stimulácii napr. alergénom, liekom, uvoľniť viacej látok napr. histamínu a spôsobiť tak ľudom s alergiami či histamínovou intoleranciou viacej zdravotných problémov.
Pre alergikov a histaminikov je dôležité aby žírne bunky boli stabilizované a neuvoľňovali svoj obsah (teda aj histamín a iné zápalové látky) na čo najmenšie podnety. Látky, ktoré dobre stabilizujú žírne bunky sú kvercetín a kurkumín. Obe tieto látky v dobre vstrebateľnej forme si môžete kúpiť tu:
Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk andrej.medved9@gmail.com
Comments