top of page

Mali ste mononukleózu? Vaše problémy sa tým len mohli začať

Vírusové infekcie mnohí ľudia zľahčujú. Málokto si uvedomuje, že môžu byť nebezpečné. V poslednom čase už dlhšie na Slovensku pozorujem nárast niektorých vírusových ochorení. Patrí medzi ne aj ochorenie spôsobené Epstein-Barrovej vírusom.

Ak sa imunita oslabí, vírus ktorý je pravdepodobne takmer v každom z nás spustí zápalovú reakciu. Tá sa môže prejaviť ako mononukleóza. Ale mononukleóza nemusí byť jediným problémom, ktorý Epstein-Barrovej vírus v tele spustí.


Predpokladá sa, že infekcie Epstein-Barrovej vírusom sa podieľajú aj na vývoji autoimunitných chorôb ako je systémový lupus, roztrúsená skleróza, diabetes typu 1, reumatoidná artritída, juvenilná idiopatická artritída, zápalové ochorenie tráviaceho traktu a celiakia.


Štúdia uverejnená v roku 2018 ukazuje, že bielkovina, ktorú Epstein-Barrovej vírus obsahuje ( EBNA2 ), sa môže viazať na gény ľudských buniek a "zapnúť" najmä rizikové gény pre vyššie uvedené choroby. To zvyšuje náchylnosť na tieto choroby.


Harley jB et al. Transcription factors operate across disease loci, with EBNA2 inplicated in autoimmunity. Nat.Genet. 2018:50(5):699-707


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.weltfit.sk

www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859

andrej.medved9@gmail.com


292 views0 comments
bottom of page