Málo horčíka, viac rakoviny? Fakty, ktoré nemôžeme ignorovať
- luciamedvedova
- Jun 30
- 2 min read
Horčík patrí medzi najviac preskúmané minerály. Nedostatok horčíka sa spája s únavou, nervozitou, bolesťami hlavy, podráždenosťou, ale aj s tým ako pracuje imunita, ako sa v tele spúšťajú zápaly a najnovšie výskumy ukazujú jeho vplyv na najväčšieho strašiaka modernej doby - na onkologické ochorenia.

Aké sú fakty?
U pacientov s rakovinou môže nedostatok horčíka ovplyvniť výsledky liečby a celkovú kvalitu života. Výskum naznačuje, že nízke hladiny horčíka môžu prispieť k zvýšenému riziku vzniku určitých typov rakoviny, ako je rakovina:
- hrubého čreva a konečníka
- rakovina pankreasu
- rakovina prsníka
Vysoké množstvo horčíka v pitnej vode môže poskytnúť ochranu pred rakovinou pečene a pažeráka. Horčík tiež hrá dôležitú úlohu pri regulácii zápalu v tele. Zápal významne prispieva k rozvoju rakoviny a môže zhoršiť príznaky súvisiace s rakovinou. Nedostatok horčíka preto môže zhoršiť zápal, čo môže viesť k závažnejším komplikáciám súvisiacim s rakovinou. Existuje vzťah medzi vyšším príjmom horčíka a zníženou úmrtnosťou na rakovinu, pričom pri každom zvýšení príjmu horčíka o 100 mg/deň sa pozoroval 5 % pokles úmrtnosti na rakovinu.
Nižší príjem horčíka môže zvýšiť tvorbu zlúčenín, ktoré sú rakovinotvorné a podporujú vznik rakoviny hrubého čreva. Nízky príjem horčíka bol spojený s horšou schopnosťou tela opravovať DNA (genetickú informáciu) a zvýšeným rizikom vzniku rakoviny pľúc. Dostatočný prísun horčíka môže znížiť riziko vzniku rakoviny pľúc.
Leto je obdobie, kedy sa horčík nadmerne stráca potením. Preto by sme mali počas horúcich letných dní viac dbať na prísun horčíka. Horčík si môžete doplniť buď v podobe elektrolytov alebo len samotný.
Horčík si kúpte tu:
Elektrolyty si kúpte tu:
Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme
Andrej Medveď a jeho team
Odkazy na štúdie:
Liao Y-H, Chen P-S, Chiu H-F, Yang C-Y. Magnesium in drinking water modifies the association between nitrate ingestion and risk of death from esophageal cancer. J Toxicol Environ Health A. 2013;76(3):192–200.
Zhong G-C, Peng Y, Wang K, Wan L, Wu Y-Q-L, Hao F-B, et al. Magnesium intake and primary liver cancer incidence and mortality in the Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial. Int J Cancer. 2020;147(6):1577–86.
Bagheri A, Naghshi S, Sadeghi O, Larijani B, Esmaillzadeh A. Total, dietary, and supplemental magnesium intakes and risk of all-cause, cardiovascular, and cancer mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Adv Nutr. 2021;12(4):1196–210.
Ma E, Sasazuki S, Inoue M, Iwasaki M, Sawada N, Takachi R, et al. High dietary intake of magnesium may decrease risk of colorectal cancer in Japanese men. J Nutr. 2010;140(4):779–85.
Chiu HF, Tsai SS, Wu TN, Yang CY. Colon cancer and content of nitrates and magnesium in drinking water. Magnes Res. 2010;23(2):81–9.
Comments