top of page

Je možné ovplyvniť starnutie?

Keď sa povie starnutie asi každý človek si pod tým predstaví čosi iné. Väčšina ľudí si pravdepodobne starnutie spojí s vráskami či šedinami. Starnutie pritom nie sú len vrásky či šediny.

Starnutie je aj to, že bunky, tkanivá , orgánové systémy v tele si už nedokážu plniť svoju funkciu tak dobre ako keď boli mladé. Prejavom starnutia je aj strata funkcie. Napr. koža stráca svoju pružnosť, mnohé bunky vďaka starnutiu strácajú schopnosť tvoriť pigment a vidíme to v podobe šedín, bunky hormonálneho systému strácajú schopnosť tvoriť hormóny a človek to môže pocítiť napr. ako úbytok libida a pod.


Napr. starnutie imunity vedie k tomu, že imunita vylučuje viacej zápalových signálnych látok, ktoré vedú k oxidačnému stresu. Oxidačný stres je to, keď sa v tele tvoria voľné radikály a tie už telo nedokáže zneškodniť a voľné radikály poškodzujú telo.


Každá tvorba zápalových signálnych látok, vždy vedie k zvýšenej tvorbe voľných radikálov. Voľné radikály, ak nie sú včas zneškodnené podporujú zápal a podporujú starnutie, lebo narúšajú funkčnosť buniek, tkanív, orgánov.


Napr. ak je koža veľmi vystavovaná nadmernému slnečnému žiareniu vzniká v nej veľa voľných radikálov, tie kožu poškodzujú a koža sa stane menej elastická. Voľné radikály, ktoré sa tvoria v koži vystavenej nadmernému žiareniu, spúšťajú zápaly (extrémnym prejavom sú popáleniny zo slnka).


Voľné radikály vznikajúce v koži pôsobením nečistôt vo vzduchu napr. aktivujú enzýmy odbúravajúce kolagén a znižuje sa aj tvorba kolagénu. Následkom sú vrásky.


Voľné radikály napr. dokážu poškodiť bunky tvoriace vlasový pigment. Výsledkom je to, že vlasy či iné ochlpenie šedivie. Preto pri nadmernom strese, ktorý spúšťa vysokú tvorbu voľných radikálov, ľudia dokážu vďaka stresu rýchlo šedivieť.


Ako vidíte starnutie je spojené s vysokou tvorbou voľných radikálov, ktoré poškodzujú bunky, tkanivá čo nazývame oxidačný stres. Oxidačný stres spúšťa zároveň zápaly. Preto ak sa bavíme o spomalení starnutia a teda o čo najdlhšom zachovaní dobrej funkčnosti tela, by sme mali rozmýšľať o tom ako podporiť telo v boji s voľnými radikálmi.


A tu vám môže byť nápomocný taurín Akcia 2x taurín + 1 zadarmo (abczdravia.sk). Taurín je aminokyselina, ktorá podľa štúdií znižuje oxidačný stres a teda sa výraznou mierou podieľa na spomaľovaní starnutia.


Štúdia uskutočnená na Univerzite v São Paule skúmala pôsobenie taurínu u žien vo veku 55 až 70 rokov. Počas 16 týždňov tieto ženy užívali 1,5 g taurínu denne alebo placebo z kukuričného škrobu. Rozbormi v krvi sa zistilo, že ženy, ktoré užívali taurín, mali vyššie hladiny enzýmov, ktoré dokážu zneškodňovať voľné radikály.


Rovnako sa u žien užívajúcich taurín znížilo aj poškodzovanie tuku voľnými radikálmi. Toto je veľmi dôležité, lebo poškodzovanie tukových častí v tele je príčinou mnohých zápalových a degeneratívnych zmien. Napr. nervový systém je bohatý na tuk, rovnako aj bunkové membrány (akási koža bunky) sú bohaté na tuk.


Zdroj: Abud, G. F. et al. 2022. Taurine as a possible antiaging therapy: A controlled clinical trial on taurine antioxidant activity in women ages 55 to 70. Nutrition. 101:111706.


Ako vidíte anti-anging/spomaľovanie starnutia má viacej podôb.

Taurín má ešte jednu výhodu. Vlastne tri veľké výhody:

1, jeho užívanie je úplne bezpečné 2, upokojuje psychiku (ak sa užije pred spaním zlepšuje spánok) 3, podieľa sa na detoxikácii tela


Taurín si môžete teraz kúpiť v akcii 2+1 zadarmo tu Akcia 2x taurín + 1 zadarmo (abczdravia.sk) a samostatne tu Taurín 90 kapsúl (abczdravia.sk).


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com



274 views0 comments
bottom of page