top of page

Existuje horčík pre lepšie učenie, pamäť a omladenie mozgu?

Priatelia viem, že ak mám viacero výrobkov s jednou látkou často ostávate zmätení a pýtate sa ma ktorý výrobok je topka a najlepší. A dnes asi prispejem k tej zmätenosti lebo idem predstaviť ďalší, už tretí výrobok s horčíkom. A je to treonát horčíka. Prečo teda ďalšia forma horčíka?

Horčík je jedným z najbežnejších minerálov v našom tele. Horčík je potrebný na tvorbu viac ako 300 enzýmov. Rôzne typy tkanív a orgánov v tele fungujú správne len vtedy, ak majú k dispozícii dostatočné množstvo horčíka. To platí aj pre náš mozog.


Jednou z najdôležitejších funkcií mozgu je učenie. Aby sa nové informácie uložili v mozgu, musia byť synapsie (Synapsia je miesto styku medzi nervovými bunkami alebo medzi neurónmi a inými bunkami. Slúži na prenos vzruchov z bunky do bunky, medzi nervovými bunkami) čo najpočetnejšie a najflexibilnejšie. Táto flexibilita (flexibilita je schopnosť pružne reagovať) je podporovaná horčíkom. Keď vedci zvýšili koncentráciu horčíka v mozgu u potkanov rôzneho veku, dosiahli lepšie výsledky ako ich "neliečení" príbuzní v rôznych testoch učenia a pamäťových cvičení.


Bežné zlúčeniny horčíka sa však zle transportujú z krvi do mozgu. Z tohto dôvodu nestačilo primiešať do stravy viac horčíka. Minulé pokusy na ľuďoch ukázali, že dokonca aj infúzie síranu horečnatého, ktoré zvýšili hladiny horčíka v krvi až o 300 percent, zvýšili hladiny horčíka v mozgu len o 10 až 19 percent.


Vedci vyvinuli novú zlúčeninu s názvom magnézium-L-treonát, ktorá je oveľa lepšie vstrebávaná centrálnym nervovým systémom a je veľmi vhodná ako potravinová prísada. L-treonát horečnatý môže prechádzať bariérou, ktorá chráni mozog. Vďaka tomu L-treonát horečnatý zvyšuje hladinu horčíka priamo v mozgu podstatne viac ako iné druhy horčíka.

Zvýšenie koncentrácie horčíka "omladzuje" mozog . Treonát horečnatý zlepšuje všeobecný výkon mozgu a pracovnú pamäť, ako aj krátkodobú a dlhodobú pamäť. Štúdie tiež ukazujú pozitívne účinky, najmä na koncentráciu, schopnosť myslieť, priestorovú orientáciu a zručnosti v písaní, čítaní a počítaní.


V súčasnosti prebiehajú rôzne klinické štúdie o tejto zlúčenine horčíka (vrátane demencie, ADHD, syndrómu XMEN s infekciou Epstein-Barrovej a schizofrénie) a výsledky vyzerajú zaujímavo https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4927823/.


V našom e-shope si tento zaujímavý a výsledkami sľubne vyzerajúci horčík môžete zakúpiť v akcii tu Minerály (abczdravia.sk)


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

561 views0 comments
bottom of page