top of page

Dnešný príspevok bude zrejme pre mnohých z vás poriadnym šokom.

Jedna z vecí, ktorá dnes koluje medzi ľuďmi je informácia, že paleo strava nie je prospešná pre črevá. Sám často počúvam, "veď mäso hnije v črevách", " obilniny obsahujú zdraviu prospešné vlákniny " a pod.

Dnešný príspevok bude zrejme pre mnohých z vás poriadnym šokom.

Ak by mäso a strava akú mali lovci zberači bola pre ľudí naozaj škodlivá a pre črevo zvlášť, určite by sa to nepriaznivo prejavilo na zložení črevného mikrobiómu.

Jedným z faktorov, ktoré vypovedajú o našom črevnom mikrobióme je aj rozmanitosť črevného mikrobiómu. Vedci sa rozhodli preskúmať aký rozmanitý črevný mikrobióm majú lovci zberači z kmeňa Hadza žijúceho v Tanzánii, poľnohospodárov z Nepálu (čiže nie v priemyselne vyspelom poľnohospodárstve) a ľudí žijúcich v Los Angeles.

Aký bol bol výsledok štúdie?


Najrozmanitejší črevný mikrobióm mali lovci zberači kmeňa Hadza z Tanzánie! Potom poľnohospodári z Nepálu a nakoniec ľudia z Los Angeles. Poľnohospodári z Nepálu, mali o 40% menšiu rozmanitosť oproti lovcom zberačom kmeňa Hadza. Ľudia z Los Angeles dokonca o 69%.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk andrej.medved9@gmail.com

208 views0 comments
bottom of page