top of page

Dajú sa urobiť preventívne opatrenia, aby sa predišlo nepríjemným infekciám nielen u detí?

Updated: Oct 4, 2022

Tento týždeň som písal o probiotikách Prázdne črievko (abczdravia.sk), kde som sa vám snažil ukázať ako vám tieto probiotiká dokážu pomôcť. A mnohé z vás (lebo mi písali výlučne ženy) ste sa pýtali, či je možné tieto probiotiká užívať aj preventívne. Dnes vám napíšem prečo áno a skúsim to aj nejako zdôvodniť.

V našom tele (nielen čreve) žijú mnohé baktérie. Žijú tam "dobré" baktérie a aj "zlé". K dobrým patria napr. Lactobacily, Bifidobaktérie ale aj iné kmene ale ich názvy vám asi nič nepovedia, lebo sa o nich nepíše a nehovorí. Ale Lactobacily a Bifidobaktérie poznáte asi všetci.


K zlým patria tiež mnohé druhy baktérií a pomerne známe sú napr. baktérie Escherichia coli (E. coli). E.coli sú nebezpečné preto, že niektoré kmene dokážu v tráviacom trakte, močových cestách alebo v mnohých iných častiach tela spôsobovať zápaly.

Medzi najčastejšie problémy, ktoré E.coli spúšťajú sú črevné infekcie.


Črevné infekcie spôsobené E. coli môžu nastať po: - konzumácii jedla nakazeného touto baktériou - dotykom so zvieraťom napr. návšteva kontaktných ZOO, kde zvieratá nosia tieto baktérie v tráviacom trakte - prehĺtaním kontaminovanej vody v bazéne - nedostatočná hygiena, najmä u malých detí, ktoré nosia plienky, umožňuje baktériám ľahko sa šíriť z človeka na človeka.

Črevné infekcie môžu spôsobiť hnačku, niekedy závažnú a krvavú, a bolesti brucha.

Kmene E.coli dokážu spustiť aj iné zdravotné komplikácie ako: - zápaly tráviaceho traktu - E. coli je najčastejšou príčinou infekcií močového mechúra u žien - infekciu prostaty - infekcia žlčníka


Ale aj: - infekcie rán (vrátane rán spôsobených chirurgickým zákrokom) - infekcie nôh u diabetikov - zápal pľúc - zápal mozgu u novorodencov

E. coli môže tiež spôsobiť infekciu mimo čreva, ak je črevo poškodené zápalom

E.coli môže byť aj príčinou chronického ochorenia obličiek u deti.

Ako vidíte za mnohými bežnými ochoreniami sú baktérie E.coli.

V Prázdnom črievku sa nachádza zdraviu prospešná baktéria Lactobacilus fermentum HEREDITUM LC 40 , ktorá pôsobí nielen proti E.coli a ale aj proti iným baktériám, ktoré dokážu ľuďom spôsobiť mnohé zdravotné komplikácie ako napr. Salmonella, Staphylococcus aureus alebo Listeria.


A teraz je na vás či vyhodnotíte, či vašim deťom, resp. vám hrozia infekcie o ktorých píšem. Leto je však obdobie, kedy ľudia a najmä deti trpia vyšším výskytom infekcií E.coli, Salmonel a pod. Preto je podľa mňa vhodné aj preventívne podávať také probiotiká, ktoré dokážu bojovať proti baktériám, ktoré spôsobujú v lete vysoký podiel infekcií najmä u detí.

Probiotiká patria medzi najúčinnejšie látky pôsobiace antibioticky voči choroboplodným baktériám. Je to prírodné riešenie bez rizík a vedľajších účinkov. Lebo ak máte v tele dostatok zdraviu prospešných baktérií, zlé majú len minimálnu šancu ohroziť zdravie človeka!

V našom e-shope nájdete Prázdne črievko tu Prázdne črievko (abczdravia.sk).


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

584 views0 comments
bottom of page