top of page

Chcete vedieť ako si zlepšiť svoju pamäť?

Updated: Mar 1, 2023

Jedným zo základných a pritom najdôležitejších vlastností nášho mozgu je schopnosť pamätať si. Strata schopnosti pamätať si vytvára v živote veľa obmedzení a problémov. Zlá schopnosť pamätať si znižuje šancu človeka uplatniť sa v živote a znižuje aj kvalitu života.

Jedným z najdôležitejších látok pre náš mozog je horčík. Horčík ovplyvňuje napr. schopnosť učenia, krátkodobú a dlhodobú pamäť a aj priestorovú pamäť. Priestorová pamäť vám napr. pomáha zapamätať si, kde nachádzajú veci, vďaka priestorovej pamäti dokážete nájsť kľúče od auta, vrátite na správnu stranu v knihe po jej zavretí, ktorú ste čítali pred pár minútami

a pod.


Nedostatok horčíka má negatívny vplyv na človeka, napr. môže viesť k prejavom od apatie, psychózy až po zhoršenú pamäť. Nedostatok horčíka urýchľuje starnutie buniek.

Problém horčíka spočíva v tom, že pre telo je ťažké udržať si dostatočne vysoké hladiny horčíka v mozgu. Z tohto dôvodu sa dlho hľadal spôsob, ako dosiahnuť a udržať vyššiu hladinu horčíka v mozgu. Doteraz známe formy horčíka to nevedeli "urobiť" tak aby sa dobre vstrebávali a účinne sa dostávali do centrálneho nervového systému.


Tento výsledok sa podarilo až forme horčíka ktorá sa nazýva treonát. Zistilo sa, že treonát horčíka dokázal zvýšiť hladinu horčíka v mozgovomiešnom moku asi o 15 %, zatiaľ čo žiadna

z ostatných testovaných zlúčenín horčíka nevykazovala významné zvýšenie horčíka.


Pri štúdii na zvieratách sa zistilo, že treonát horčíka zlepšil krátkodobú aj dlhodobú pamäť.

Pri testovaní na priestorovú pracovnú pamäť u experimentálnych zvierat sa podávaním treonátu horčíka zlepšila výkonnosť pamäti o 17% a u starších zvierat dokonca o 19%.

Nízka hladina horčíka môže urýchliť starnutie mozgu a stratu pamäti. "Bežné" formy horčíka ponúkajú len obmedzenú možnosť pre ochranu mozgových buniek. Threonát horčíka je nová forma horčíka, ktorá výrazne zvyšuje hladinu horčíka v mozgu.

Slutsky I, Abumaria N, Wu LJ, et al. Enhancement of learning and memory by elevating brain magnesium. Neuron. 2010 Jan 28;65(2):165-77.


Treonát horčíka pre vašu dobrú pamäť si môžete zakúpiť tu Magnézium treonát 60 kapsúl (abczdravia.sk)


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com


290 views0 comments
bottom of page