top of page

Chcete, aby vaše telo vedelo lepšie ukončovať zápaly?

Updated: Jul 4, 2023

Mali by ste sa pozrieť na to, či prijímate dostatok tejto látky.

Zápalov sa ľudia väčšinou boja. Pritom zápal nie je v podstate zlý. Zápal je odpoveďou organizmu na jeho poškodenie. Zápal je obranný proces a pre organizmus prospešný. Jeho hlavnou úlohou je odstrániť poškodené tkanivo, poškodené bunky a vytvoriť vhodné prostredie pre následné hojenie.

Chcete, aby vaše telo vedelo lepšie ukončovať zápaly? Mali by ste sa pozrieť na to, či prijímate dostatok tejto látky. Zápalov sa ľudia väčšinou boja. Pritom zápal nie je v podstate zlý. Zápal je odpoveďou organizmu na jeho  poškodenie.  Zápal  je obranný  proces a pre organizmus prospešný. Jeho hlavnou úlohou je odstrániť poškodené tkanivo, poškodené bunky a vytvoriť vhodné prostredie pre následné hojenie.

Zápal je problémový vtedy, keď sa nevie ukončiť. Takýto zápalový proces sa môže zvrhnúť do chronicky prebiehajúceho procesu, kedy dochádza k trvalému poškodzovaniu tkaniva. Totiž pri liečení tkaniva sa musí najskôr spustiť fáza poškodzovania a odstraňovania "chorých častí tkaniva.


Zápal môže byť spúšťaný mnohými faktormi a infekcie sú len jedným príčin spúšťajúcich zápal. Preto si zápal netreba spájať len s infekciami.


Telo, imunitný systém je nastavený tak aby sa zápal spustil a ukončil. Čiže zápal by mal byť ukončený vtedy, ako náhle už nie je potrebný a mohol by poškodiť tkanivo. Ak je tento mechanizmus ukončenia zápalu narušený, dochádza k tomu, že sa zápal neukončí a dochádza k strate funkčnosti tkaniva, orgánu, organizmu. V najhoršom prípade príde smrť.

Telo má na ukončovanie zápalov vybudovaný celý rad mechanizmov cez tvorbu protizápalových látok. Tak pri začatí zápalov ako aj ukončovaní zápalov zohráva dôležitú úlohu bunky vrodeného imunitného systému nazývané makrofágy.


Tieto dokážu tvoriť zápal spúšťajúce látky, ako aj protizápalové látky, teda zápal ukončujúce látky. Toto je dôležité, lebo takto dokáže imunitný systém reagovať na nebezpečenstvo zápalom, ako aj ukončiť zápal tak, aby nepoškodzoval tkanivo a zápal nešiel do chronicity.

Bunky vrodeného imunitného systému na potláčanie zápalu tvoria mnohé látky a jedny z nich sú resolvíny. A na ich tvorbu sú potrebné omega-3 mastné kyseliny (EPA , DHA). Preto je pre telo dôležité aby bolo pravidelne a dobre zásobované omega-3 mastnými kyselinami, bez nich totiž telo nemusí mať dostatok stavebného materiálu na tvorbu látok na ukončovanie zápalov.


Kedy je dôležité zo zásobovaním omega-3 mastnými kyselinami?

V skutočnosti už počas tehotenstva by mali matky venovať veľkú pozornosť príjmu omega-3 mastných kyselín. Výživa matky pritom nehrá dôležitú úlohu len počas tehotenstva ale aj počas dojčenia. Ak je matka cez svoju výživu dobre zásobená omega-3 mastnými kyselinami, cez materské mlieko tieto pre telo cenné látky odovzdáva svojmu dieťaťu. Telo dieťaťa je tak dojčením dobre zásobené omega-3 mastnými kyselinami, ktoré sú dôležitým stavebným kameňom pri schopnosti imunity ukončovať zápaly.


Samozrejme omega-3 mastné kyseliny by mali byť automaticky súčasťou stravy malých detí a neskôr aj detí vo vyššom veku. Dnes to platí asi dvojnásobne, keď sa pozrieme, že už veľká časť detí trpí rôznymi formami chronických zápalov.


Jedna z bariér, ktorú dnes najmä deti majú pri príjme omega-3 mastných kyselín je ich chuť a vôňa po rybacine. Bohužiaľ toto mnohým deťom (a nielen im) vadí. Riešením je olej zbavený chuti a pachu rybaciny. Presne taký olej sme sa rozhodli mať v našom výrobku s omega-3 mastnými kyselinami. Tento olej zbavený rybieho zápachu a chuti si môžete kúpiť tu:


Naše omegy sú: - sú čistené od ťažkých kovov a chemikálií - majú jeden z najnižších stupňov poškodenia oxidáciou na svete - používame značku EPAX lebo s omega-3 mastnými kyselinami tejto špičkovej firmy sa urobilo 100 klinických štúdií (tým sa nemôže pochváliť žiadna iná firma na svete), kde sa dokázali ich pozitívne účinky na zdravie - sú zbavené rybieho pachu a chuti a ani deti ich nemajú problém pohrýzť a zjesť, resp. môžete tento olej vytlačiť z tobolky a dať do jedla.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

566 views0 comments
bottom of page