top of page

Aké nebezpečenstvo hrozí ak neriešite zápchu?

Updated: Mar 1, 2023

Zápcha je asi jeden z naviac podceňovaných tráviacich problémov. Dokonca mnohí ľudia ju považujú za normálnu. Inak je zaujímavé, ako ľudia vnímajú normu. Ak niečo vidíme, že to existuje u istej skupiny ľudí začneme to považovať za normálne. Keďže zápchu má čoraz viacej ľudí, detí nevynímajúc, začína zápchu ľudia považovať za normálnu.

Ak máte takého vnímanie normy, že normálne je to čo vidíte u viacerých ľudí zmeňte si definíciu normy, lebo skôr či neskôr sa dostanete do veľkých problémov cez akceptovanie vecí a javov, ktoré vám ohrozia zdravie a kvalitu života.


Ja mám takú definíciu normy, že normálne je to, čo pomáha dobre prežiť nielen mne, ale aj čo najširšiemu okoliu. Ak sa vám páči takáto definícia, začnite si podľa nej usporadúvať život.

Ale vráťme sa k zápche. Za vznikom zápchy je takmer vždy narušené trávenie.


Narušené trávenie vedie k zlému vstrebávaniu živín v tenkom čreve. Zle strebávanie živín

v tenkom čreve umožní, aby sa potrava, ktorá sa nedostane z čreva do tela (hlavne bielkoviny a tie sú základom nielen regenerácie ale aj dobre imunity) viedli k zmene črevného mikrobiómu. Takto sa v čreve premnožia proteolitické baktérie. Proteolitocké baktérie sú také, ktoré rozkladajú bielkoviny.


Proteolitické baktérie a premnožená choroboplodná mikroflóra vytvára pre zdravie človeka nebezpečné a jedovaté látky ako napr. fenoly (tieto napr. dokážu zhoršovať kvalitu kože), indoly, polyamíny ako kadaverín a putrescín, nitrozamíny, dokonca v čreve vzniká formaldehyd a podobne. Tieto látky vznikajúce v čreve majú negatívny vplyv na:

- imunitu - pečeň - krv - dokážu podporovať vznik rakoviny - atď.


Pritom negatívne pôsobenie na zdravie je nielen lokálne - v čreve, ale aj v iných častiach tela vďaka prenosu týchto látok do tela cez krv a lymfu. Tieto toxíny tvoriace sa v čreve narúšajú samotné črevo a jeho schopnosť hýbať sa. Toto vedie k zápche. Dokonca sa môže stať, že zmena polohy čreva vplyvom zmeny napätia na svale čreva môže vyústiť k zmene držania tela a bolestiam či iným pohybovým problémom napr. môže bolieť oblasť krížov.


Tento proces je nebezpečný aj preto, že dokáže živiť sám seba. Zlé trávenie vedie k spomaleniu vyprázdňovania čreva čo poskytuje viac času na premenu nevstrebaných zložiek potravy na toxické látky a viac času je k dispozícii na vstrebanie vody z čreva do tela. Tým sa stáva stolica suchšia a tvrdšia.


Ak to teda riešiť?

1.) Treba nasadiť horčík, ten dokáže natiahnuť vodu do čreva a zmäkčiť stolicu. Dávka by mala byť veľmi vysoká. Lebo až pri vysokej dávke horčík ostáva v čreve a naťahuje tam vodu

a zmäkčuje stolicu. Robí sa to tak, že každý deň zvyšujeme dávku horčíka napr. o jednu dve tobolky kým sa stolica nestane vodovitou. Dávku horčíka znižujeme postupne ale dávka horčíka musí byť vždy taká aby bola stolica dostatočne mäkká. Na tieto účely je vhodný tento horčík Multi magnesium 60 kapsúl (abczdravia.sk)


2.) Treba podporiť trávenie cez tráviace enzýmy. Tráviace enzýmy pomôžu rozložiť potravu a keď sa potrava lepšie rozloží, prestane vyživovať choroboplodné baktérie. Na to sú vhodné tieto výrobky


3.) Podporte regeneráciu črevných slizníc, protizápalovú aktivitu a výživu slizníc. na to sú vhodné tieto doplnky


4.) Dodajte dostatok energie črevám aby sa vedeli dobre hýbať a vhodné je toto

Podporte črevný zdraviu prospešný črevný mikrobióm napr. cez toto


A zapamätajte si, choroboplodným baktériam sa nedarí v kyslom prostredí čreva. Preto sú tieto výrobky okysľujúce črevo mimoriadne vhodné (inak aj kyslo chutia)


Kyslé prostredie čreva vytvára nevhodné prostredie pre choroboplodné baktérie! a teda aj zápchy. Samotné choroboplodné baktérie hrubé črevo menia na zásadité.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com


1,473 views0 comments
bottom of page