top of page

Ako zistím či sa to týka aj môjho dieťaťa?

Updated: Oct 4, 2022

Minulý týždeň som písal o tom, že ako sa po prekonaní covidu spustia oslabenia mitochondrií (bunkové elektrárne, ktoré sú okrem výroby energie pre bunku zodpovedné aj za imunitu a iné dôležité veci). Strhla sa vlna mailov a telefonátov a pýtali ste sa ma na svoje deti, vraveli mi vaše príbehy a veľa ste sa ma pýtali či aj to aké sú ďalšie znaky poškodených . Na dnes som vám pripravil ako sa prejavujú poškodené mitochondrie a dusíkové radikály (tie sa často tvoria ako následok poškodených mitochondrií) na deťoch. Dúfam, že to psychicky zvládnete. Ak to bude pre vás kruté poprite to, že sú to len ďalšie bludy na strašenie ľudí aby sa báli. Tak poďme na to.

Prvými príznakmi, že deti budú mať poškodené mitochondrie je nie dobrý priebeh tehotenstva matky (napr. preeklampsie, predčasné otváranie sa apod.) či komplikácie pri spontánnom pôrode. Deti s nie dobre fungujúcimi mitochondriami často plačú a často u nich vidno oneskorený vývin (psychický alebo fyzický). Tieto deti nepokojne spia, v noci sa potia, vyskytujú sa febrilné kŕče či laryngitídy.


Prejavuje sa u nich aj sťažené dýchanie nosom (nočné chrápanie alebo soplíky) a nosové polypy. Atopická dermatitída je príznakom vysokej tvorby dusíkových radikálov, ktoré sa tvoria pri poškodených mitochondriách. Ak je tvorba dusíkových radikálov masívnejšia môže sa u detí vyvinúť poruchy pozornosti, koncentrácie či dokonca autizmus.


Oslabený imunitný systém v dôsledku oslabených mitochondrií sa neraz prejavuje infekčnou mononukleózou, častými infekciami horných dýchacích ciest. Pri strese sa u detí môžu objaviť teploty (nie je tam žiadna infekcia) a neraz sa u týchto detí objavuje aj teplota nad 38°C "z ničoho nič". Deti s poškodenými mitochondriami sa sťažujú na brušné kŕče a bolesti brucha. Pri hre sa deti potia intenzívnejšie ako ich rovesníci a majú veľmi červené líca.

Deti sa pri hre rýchlejšie vyčerpajú a neraz znesú len malú telesnú záťaž. Deti majú tendenciu k opakovaným zápalom stredného ucha alebo výpotkom z bubienka. Deti u ktorých sa vyskytnú poškodené mitochondrie a vysoká tvorba dusíkových radikálov v skorom veku už od ranného detstva netolerujú mlieko a mliečne výrobky alebo obilné výrobky obsahujúce lepok. Ich tráviaci trakt reaguje na tieto potraviny plynatosťou, kŕčmi, hnačkou, bolesťou brucha alebo kolikou.


Príznaky poškodených mitochondrií u detí v predškolskom veku: - nočné pomočovanie a strach v noci - sklon k infekciám horných dýchacích ciest - zápaly stredného ucha - nosové polypy - neurodermatitída - alergie - bronchiálna astma - abnormálna chôdza - často plačúce dieťa - vynechá sa fáza lezenia - štvornožkovania - abnormálna poloha pri spánku - neskorá chôdza - žiadne vnímanie rizika - laryngitída - bolesti hlavy - potravinové intolerancie - škúlenie - febrilné kŕče


Príznaky poškodených mitochondrií počas školského veku: - problémy so zaspávaním a nočným spánkom - precitlivenosť na svetlo, hluk, stres - biele škvrny na nechtoch - vyčerpanosť po vyučovaní - bolesti hlavy, migrény, - bolesti kĺbov a chrbtice, - ráno nechutenstvo k jedlu - ranná únava - slabá výdrž - potravinová intolerancia - chronické nosové infekcie - úzkosť, nočné mory - nevoľnosť v aute a iných dopravných prostriedkoch - nočné pomočovanie - sklon k zakopnutiu (deti zakopávajú o predmety alebo sa potkýnajú) - alergie/astma, nadmerné reakcie na uštipnutie hmyzom - nadpriemerný inteligenčný kvocient - neurodermatitída - bledosť v tvári - časté zápaly stredného ucha - častý výskyt kútikov na ústach - bolesť brucha, brušná kolika - afty v ústnej sliznici - reflux/pálenie záhy - slabosť svalov a celková slabosť


Ak sa mitochondrie poškodia nemajú radi stravu bohatú na sacharidy. Bohužiaľ, človek práve naopak neraz siaha po tejto strave lebo mu chutí. Neverte prosím chutiam. Nie je to dobrý radca. Skôr či neskôr si to vyberie daň na zdravý.

Často dostávam aj to prečo odporúčam dávať deťom pri poškodených mitochondriách forIMUN 60 kapsúl (abczdravia.sk). Dôvod je nasledovný. ForIMUN obsahuje živiny, ktoré mitochondrie potrebujú a to tak na výrobu energie, ako aj na tvorbu enzýmov, ktoré ich chránia. Ak chýbajú mikroživiny, zle sa tvoria enzýmy chrániace mitochondrie a dochádza ešte k masívnejšiemu poškodzovaniu mitochondrií so všetkými následkami na zdraví. Preto forIMUN je dobre užívať aj preventívne, lebo naša strava je síce bohatá na kalórie ale chudobná na mikroživiny. Tie nájdete vo forIMUNe.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

1,147 views0 comments
bottom of page