Pod pojmom črevný mikrobióm rozumieme súhrn všetkých živých mikroorganizmov v našom čreve. Črevný mikrobióm má pre naše zdravie mnohé dôležité úlohy.
· pomáha tráviť potravu
· chráni nás pred patogénmi
· ovplyvňuje našu imunitu
· vyživuje sliznice čreva a má vplyv na vstrebávanie živín z čreva do tela
Zložky potravy, ktorú človek prijíma poskytujú živiny, nielen pre naše telo ale aj pre mikroorganizmy v našom čreve. To čo jeme, aktívne formuje zloženie črevného mikrobiómu. Na zloženie črevného mikrobiómu má veľký vplyv aj príjem cukru.
Ak sa bavíme o cukroch mali by sme si predstaviť nielen sladkosti, ale aj cukry ukryté v potravinách ako majonézy, rôzne omáčky, atď.) , nápojoch vrátane džúsov, nápojoch pre športovcov a pod.
Všeobecné negatívne účinky cukru sú:
· tvorba zubného kazu
· obezita
· cukrovka
· stukovatenie pečene
· kardiovaskulárne ochorenia
a pod.
Ako cukor ovplyvňuje črevnú mikroflóru?
Cukor okrem spomínaných negatívnych vplyvoch na zdravie narúša aj rovnováhu medzi zdraviu prospešnými a zdraviu škodlivými baktériami. Cukor vyživuje zdraviu škodlivé baktérie, čím sa ich množstvo zvýši na úkor zdraviu prospešných baktérií. Narúša sa tak aj tvorba zdraviu prospešných mastných kyselín s krátkym reťazcom, ktoré majú protizápalové účinky.
Špeciálne mastné kyseliny s krátkym reťazcom napr. vyživujú sliznice a chránia ich pred zápalom a rakovinou. Premnoženie zdraviu škodlivých baktérií podporuje zápaly a narúša vstrebávanie živín. Podporuje sa syndróm deravého čreva. Zápalová aktivita v čreve nepriaznivo vplýva aj na nervový systém a pôsobí negatívne aj na mozog. Nenadarmo sa čoraz viac spomína os črevo - mozog.
Os črevo - mozog vyjadruje úzke prepojenie medzi črevom a mozgom. V čreve sa napr. tvoria látky, ktoré pomáhajú dozrievať imunitným bunkám v mozgu. Tieto bunky keď dozrejú, kontrolujú nervové bunky 2x denne a dbajú na správne fungovanie nervového systému. Napr. zápalové látky vznikajúce v čreve dokážu prenikať aj do mozgu a majú negatívny vplyv nielen na nervové bunky, ale aj na psychiku.
Vysoká konzumácia cukru a premnoženie istých typov baktérii vedie k odbúravaniu špeciálneho hlienu, ktorý sa nachádza na slizniciach čreva a tento hlien je prvou obranou líniou v boji proti choroboplodným mikroorganizmom. Zároveň odbúravanie tohoto hlienu vedie k neprimeraným imunologickým reakciám so zápalovými reakciami.
Zápal je obranná imunitná odpoveď, ktorá posiela biele krvinky na postihnuté miesta, ktoré, ak sa neliečia, spôsobujú poškodenie buniek, tkanív a orgánov. V konečnom dôsledku to môže viesť k rakovine alebo iným potenciálne život ohrozujúcim ochoreniam.
Samozrejme každý z nás má niekedy chuť na sladké. So sladkou chuťou prichádzame do styku už s konzumáciou materského mlieka, ktoré má mierne sladkastú chuť.
Na to, aby ste si dopriali sladkú chuť a neohrozili svoje črevo, môžete na sladenie použiť Dobré cukry.
Dobré cukry obsahujú tagatózu, ktorá podporuje zdraviu prospešné baktérie v čreve a tento cukor je takmer všetok “skonzumovaný” zdraviu prospešnými baktériami. Z tagatózy sa v
čreve vyrábajú špeciálne mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré vyživujú nielen sliznice čreva ale vplývajú aj na správne funkcie imunity a priaznivo ovplyvňuje aj náš mozog.
Galaktóza vyživuje mozog, je špeciálnym palivom pre nervové bunky. Galaktóza nespôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi, ktoré je bežné pri klasickom cukre, čo môže viesť k nadmernej chuti do jedla či náhlemu nástupu únavy. Galaktóza môže prúdiť do buniek nezávisle od inzulínu. Preto je to vhodný cukor pre diabetikov!
Oba tieto cukry nemajú žiadny negatívny vplyv na zuby alebo na metabolické zdravie, sú vhodné aj pri nízkosacharidovom stravovaní.
Dobré cukry si môžete zakúpiť v akciovom balíku s produktom Nutri - absorb.
Nutri - absorb obsahuje špeciálny extrakt z dvoch rastlín, kozinca blanitého a čínskeho ženšenu. Tento extrakt použitý v našom výrobku Nutri - absorb, bol študovaný a zistilo sa, že podporuje vstrebávanie vitamínov, minerálov, omega 3 mastných kyselín, aminokyselín, podporuje regeneráciu slizníc, zvyšuje protizápalovú aktivitu v čreve, podporuje rozvoj zdraviu prospešných baktérií v čreve a znižuje priepustnosť čreva. Oba výrobky sa vhodne dopĺňajú vo svojich účinkoch.
Tu si môžete pozrieť ako priaznivo vplýva patentovaný extrakt, ktorý nájdete vo výrobku Nutri - absorb
Imunita:
· zvýšenie neutrofilných granulocytov (bunky vrodeného imunitného systému) o 11% oproti placebu (placebo je neúčinná látka)
· zvýšenie lymfocytov o 20,5% oproti placebu (placebo je neúčinná látka)
Vplyv na črevný mikrobióm:
· nárast bifidobactérium adolescentis + 181%
· nárast faecalibacterium prausnitzii + 420%
Vplyv na vstrebávanie olejov a mastných kyselín:
· nárast vstrebávania ľanového oleja o 58%
· nárast vstrebávania rybieho oleja o 100%
· nárast vstrebávania konopného oleja o 28%
· nárast vstrebávania omega-7 mastných kyselín o 38%
· nárast vstrebávania kyseliny linolénovej o 41%
Vitamíny:
· vstrebávanie kyseliny listovej sa zvýšilo o 50%
Aminokyseliny:
· nárast vstrebávania v priemere (všetky aminokyseliny) o 43%
Fytonutrienty:
· vstrebávanie kurkumínu o 13%
Dobré cukry si teraz môžete v akcii kúpiť tu: https://www.abczdravia.sk/.../akcia-dobre-cukry-nutri-absorb
Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme
Andrej Medveď a jeho team
Commentaires