Včera mi prišla jedna odborná kniha o čreve. To čo ma včera z tej knihy zaujalo bolo, že antibiotiká a infekcie v tráviacom trakte u malých detí dokážu v tenkom čreve narušiť tvorbu enzýmu štiepiaceho mliečny cukor - laktózy.
Enzým laktáza rozkladá mliečny cukor z materského mlieka na 2 ďalšie cukry:
· glukózu a
· galaktózu.
Galaktóza je veľmi dôležitá pre rozvoj mozgu u malých detí. U zvierat sa zistilo, že zvieratá s vyšším obsahom laktózy v materskom mlieku sú vo všeobecnosti inteligentnejšie.
Poznatky o tom ako antibiotiká (môžu sa do tela dieťaťa dostať aj cez mlieko matky, ktorá napríklad musí užiť antibiotiká po cisárskom reze) dokážu narušiť rozklad mliečneho cukru v materskom lieku ma donútilo zamyslieť sa nad tým, koľko detí vlastne nedokáže ani využiť živiny z materského mlieka. Samozrejme hneď mi napadla myšlienka aký vplyv to môže mať na inteligenciu detí alebo ako to ovplyvňuje rozvoj tráviacich problémov, ktoré nám utešene pribúdajú.
Možno narušenie tvorby laktázy v tenkom čreve nie je po antibiotickej liečbe dlhodobé, toto som sa nedočítal. Otázne je aj to, ako rýchlo sa dokážu zregenerovať sliznice tenkého čreva po antibiotickej liečbe v tele malých detí, ktorých tráviaci trakt je nezrelý. A otázka je aj to, ako štiepia mliečny cukor ľudia s častým užívaním antibiotík. A aké problémy im spôsobuje konzumácia mliečnych výrobkov?
Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk
tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com