top of page

Ako to v skutočnosti je?

Včera mi prišla jedna odborná kniha o čreve. To čo ma včera z tej knihy zaujalo bolo, že antibiotiká a infekcie v tráviacom trakte u malých detí dokážu v tenkom čreve narušiť tvorbu enzýmu štiepiaceho mliečny cukor - laktózy.

Enzým laktáza rozkladá mliečny cukor z materského mlieka na 2 ďalšie cukry:

· glukózu a

· galaktózu.


Galaktóza je veľmi dôležitá pre rozvoj mozgu u malých detí. U zvierat sa zistilo, že zvieratá s vyšším obsahom laktózy v materskom mlieku sú vo všeobecnosti inteligentnejšie.

Poznatky o tom ako antibiotiká (môžu sa do tela dieťaťa dostať aj cez mlieko matky, ktorá napríklad musí užiť antibiotiká po cisárskom reze) dokážu narušiť rozklad mliečneho cukru v materskom lieku ma donútilo zamyslieť sa nad tým, koľko detí vlastne nedokáže ani využiť živiny z materského mlieka. Samozrejme hneď mi napadla myšlienka aký vplyv to môže mať na inteligenciu detí alebo ako to ovplyvňuje rozvoj tráviacich problémov, ktoré nám utešene pribúdajú.


Možno narušenie tvorby laktázy v tenkom čreve nie je po antibiotickej liečbe dlhodobé, toto som sa nedočítal. Otázne je aj to, ako rýchlo sa dokážu zregenerovať sliznice tenkého čreva po antibiotickej liečbe v tele malých detí, ktorých tráviaci trakt je nezrelý. A otázka je aj to, ako štiepia mliečny cukor ľudia s častým užívaním antibiotík. A aké problémy im spôsobuje konzumácia mliečnych výrobkov?

Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.weltfit.sk

www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859

andrej.medved9@gmail.com

244 views0 comments
bottom of page