top of page

Ako spánok ovplyvňuje imunitný systém

Jedným z najviac podceňovaných problémov, ktoré ľudia majú, sú poruchy spánku. Pri mojej komunikácii som zistil, že len málokto prikladal veľkú dôležitosť problémom so spánkom. Pritom spánok ovplyvňuje mimo iného dnes tak často skloňovanú imunitu.

Dobrá kvalita spánku podporuje činnosť T-lymfocytov, buniek imunitného systému. Keď T-lymfocty zaznamenajú bunku nakazenú patogénmi, začnú sa tvoriť špeciálne látky, ktoré umožnia zničiť nakazenú bunku. Ak ľudia trpia nedostatkom spánku, celý tento proces sa brzdí.


Jedným z častých problémov, ktoré ľudia pri spánku majú, je nočné budenie, nočné mory, nepokoj počas spánku. Tieto problémy vznikajú ako výsledok nedostatku energie v mozgu. Mozgové bunky nemajú dostatok energie, mozog trpí a tak sa spustí stresová reakcia. Úloha stresu je uvoľniť hormóny, ktoré zabezpečia energiu pre mozog.


Začnú sa rozpadávať svalové vlákna, spaľuje sa glykogén (živočíšny cukor) zo svalov a pečene, spánok je narušený. Je to znakom zápalov v tele a zle fungujúcich bunkových elektrární - mitochondrií. Ľudia si síce uvedomujú, že majú problémy so spánkom, ale neberú na vedomie čo je za tým a nechápu následky nielen na ich imunitu.



Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.weltfit.sk

www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859

andrej.medved9@gmail.com

150 views0 comments
bottom of page