top of page

Ako na vysoký krvný tlak?

Updated: Jul 4, 2023

Vysoký krvný tlak je pomerne veľký zdravotný problém. Trpí ním čoraz viacej ľudí a dnes bohužiaľ aj detí. "Vďaka" tomu, že vysoký krvný tlak nebolí, mnohí ľudia ho podceňujú. Vysoký krvný tlak sa podieľa napr. na zvýšenej tvorbe voľných radikálov, ktoré dokážu spúšťať neurodegeneratívne ochorenia, alebo problémy s psychikou cez poškodzovanie mozgových buniek. Samozrejme negatívne účinky sú na srdcovo-cievny systém, na ktorý zomiera najviac ľudí v priemyselne vyspelých štátoch.

Ako na vysoký krvný tlak? Vysoký krvný tlak je pomerne veľký zdravotný problém. Trpí ním čoraz viacej ľudí a dnes bohužiaľ aj detí. "Vďaka" tomu, že vysoký krvný tlak nebolí, mnohí ľudia ho podceňujú. Vysoký krvný tlak sa podieľa napr. na  zvýšenej tvorbe voľných radikálov, ktoré dokážu spúšťať neurodegeneratívne ochorenia, alebo problémy s psychikou cez poškodzovanie mozgových buniek. Samozrejme negatívne účinky sú  na srdcovo-cievny systém, na ktorý zomiera najviac ľudí v priemyselne vyspelých štátoch.

Pri liečbe vysokého krvného tlaku sa používajú mnohé typy liekov. Pomerne často sa používajú diuretiká. Diuretiká sú lieky, ktoré zvyšujú vylučovanie vody z tela von. Tieto lieky odoberajú vodu z tela a tým znižujú tlak v cievach. S vodou sa však strácajú aj dôležité minerály, najmä horčík.


Ak sa užívajú diuretiká a nie je zabezpečený dostatočný prísun horčíka, ktorý sa stráca močom, vytvára sa minerálna nerovnováha v bunkách. Toto má negatívny vplyv na prirodzenú reguláciu krvného tlaku. Môže vzniknúť nadbytok vápnika oproti horčíku.


Nadbytok vápnika v bunkách hladkých svalov ciev vedie k zvýšeniu krvného tlaku! Keďže horčík tvorí prirodzeného protihráča vápnika, nedostatok horčíka môže prispieť k zvýšeniu krvného tlaku. Horčík má teda vazodilatačný (cievy rozťahujúci ) a krvný tlak znižujúci účinok. Vyšší tlak sa zníži, pričom normálny tlak sa neznižuje.

(Zhang, X., Li, Y., et al., Hypertension, 68(2), 324-333 (2016))


Vápnik tiež riadi uvoľňovanie stresového hormónu - noradrenalínu, ktorý zvyšuje srdcovú frekvenciu a krvný tlak. Horčík môže prispieť k normalizácii srdcovej frekvencie a krvného tlaku tým že ovplyvňuje funkciu vápnika a teda aj vyplavovanie stresových hormónov.


Účinok dopĺňania horčíka na normalizáciu krvného tlaku bol potvrdený v metaanalýze, ktorá hodnotila údaje od celkovo 1 173 účastníkov štúdie. Významné zníženie krvného tlaku bolo preukázané počas priemernej doby užívania horčíka jedenásť mesiacov.

(Kass, L., Weekes, J., et al., European journal of clinical nutrition, 66(4), 411-418 (2012))


Dostatočná hladina horčíka je predpokladom schopnosti organizmu regulovať krvný tlak. Odporúča sa dopĺňať aspoň/minimálne 300mg horčíka denne .

Zdroje dobre vstrebateľného horčíka v akciovej cenne nájdete tu: Multi magnesium 60 kapsúl (abczdravia.sk)


Ďalšou látkou, ktorá vám môže pomôcť znižovať krvný tlak je taurín. Taurín je telu vlastná aminokyselina a prichádzame s ňou do kontaktu už hneď po narodení lebo taurín je bohato zastúpený v materskom mlieku. Taurín je potrebný na rozvoj mozgu dieťaťa.


Taurín je silný antioxidant. Taurín chráni naše bunky pred poškodením voľnými radikálmi. Taurín, rovnako ako horčík má vplyv na enzýmy podieľajúce sa na presune vápnika. Takto taurín podporuje rovnováhu minerálov v bunke. Cez svoju úlohu v minerálnej rovnováhe buniek hladkého svalstva krvných ciev, taurín prispieva k tomu, aby sa cievy boli schopné dobre rozťahovať. Toto je dôležité pri znižovaní krvného tlaku.


Pri dávkach taurínu medzi 1 až 6 g/dene bolo možné preukázať zníženie systolického krvného tlaku až o 15 mmHg a diastolického krvného tlaku až o 7 mmHg.

(Waldron, M., Patterson, S. D., et al., Current hypertension reports, 20(9), 81 (2018))


Štúdia so 120 prehypertenzívnymi účastníkmi ukázala zníženie systolického tlaku až o 7,2 mmHg a diastolického tlaku o 4,7 mmHg pri dennom príjme 1,6 g taurínu počas šiestich týždňov.

(Sun, Q., Wang B, et al. hypetension, 67(3), 541-549 (2016))


Taurín sa vyznačuje predovšetkým tým, že pri užívaní nemožno očakávať žiadne vedľajšie účinky.

Taurín si môžete kúpiť tu Taurín 90 kapsúl (abczdravia.sk).


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

592 views0 comments
bottom of page