Zo stromu akácie, ktorý rastie najmä v Afrike sa získava čisto mechanickým spôsobom miazga. Pri úprave tejto miazgy sa pritom nepoužívajú žiadne chemikálie. Takto vzniká čistý prírodný produkt. Akáciová vláknina obsahuje viac ako 80% rozpustnej vlákniny.

Zo stromu akácie, ktorý rastie najmä v Afrike sa získava čisto mechanickým spôsobom miazg. Pri úprave tejto miazgy sa pritom nepoužívajú žiadne chemikálie. Takto vzniká čistý prírodný produkt. Akáciová vláknina obsahuje viac ako 80% rozpustnej vlákniny.
Nesprávna výživa, veľa rafinovaných a denaturizovaných potravín, veľa cukru, zlých tukov, jedenie neskoro večer, nedostatok pohybu, sedavé zamestnanie a iné faktory moderného životného štýlu nepriaznivo ovplyvňujú tráviaci trakt. Výsledkom sú zápchy, hemoroidy, nadúvanie, bolesti brucha alebo pocity plnosti. Akáciová vláknina je mimoriadne vhodná pri riešení týchto problémov. Vzhľadom na svoju štruktúru, oproti iným vlákninám nespôsobuje nadúvanie a kŕče. Jej výsledky sa prejavia až po pravidelnom užívaní. Po týždňovom užívaní sa prejavia výsledky v pravidelnom vyprázdňovaní.
Ďalším veľmi rozšíreným črevným ochorením je dráždivé črevo, kde sa striedajú zápchy a hnačky sprevádzané bolesťami brucha a nadúvaním. Príčinou tohto ochorenia je oslabená črevná mikroflóra, zápal a poškodená črevná sliznica. Akáciová vláknina dokáže pri pravidelnom užívaní znormalizovať stav medzi riedkou a tvrdou stolicou a podporuje osídlenie čreva bifidobaktériami a laktobacilmi. Zároveň pôsobí protizápalovo. Rozkladanie akáciovej vlákniny v hrubom čreve baktériami zabraňuje vzniku „syndrómu deravého čreva“. Tým chráni črevo, aby sa do tela nedostávali cez črevnú stenu škodlivé látky a toxíny.
Aj pre diabetických pacientov a ľudí s obezitou je akáciová vláknina prínosom. Vláknina zachováva nízku hladinu inzulínu v krvi. Tento čisto prírodný produkt neutrálnej chuti vyvoláva pocit zasýtenia a zabraňuje tak náhlym pocitom hladu. Je to veľmi vhodný prostriedok pri chudnutí alebo zachovaní štíhlej línie. Navyše vláknina vždy naviaže aj určité množstvo cholesterolu, ktoré sa potom vylúči, tak je akáciová vláknina vhodným preventívnym prostriedkom na udržanie si správnej hladiny cholesterolu.
uľahčuje vyprázdňovanie
nespôsobuje nadúvanie a kŕče
podporuje osídlenie čreva bifidobaktériami a laktobacilmi
prispieva k udržaniu správnej hladiny cholesterolu a cukru v krvi
má neutrálnu chuť, vhodná aj pre vegánov, vegetariánov
Recepty:
Brusnicové mafiny
100 g mandľovej múky, 30g pomletých orechov, 1 a 1/2 PL akáciovej vlákniny, 30g kokosového cukru, 1 ČL vanilky, 100 ml mlieka, 1 vajce, 1 ČL prášku do pečiva, forma na mafiny.
Všetky suroviny spolu zmiešame. Môžeme ešte pridať ovocie, napr. mrazené brusnice. Pečieme na 150°C približne 25 minút.
Raňajková kaša
30 g mandľovej múky, 15 g strúhaného kokosu, štipka soli, troška vanilky, 15 g srvátkového vanilkového proteínu, 1 vajce, 10 g akáciovej vlákniny, 100 ml šľahačkovej smotany, 100 ml vody, maslo na poliatie a Flavochino na posypanie.
V miske si rozmiešame 1 vajíčko. Mandľovú múku, kokos, vlákninu, proteín zmiešame, pridáme štipku soli, vanilky zmiešame a vysypeme do panvice, pridáme šľahačkovú smotanu a vodu a na miernom ohni privedieme do varu. Hneď odstavíme a metličkou dôkladne zašľaháme 1 vajce. Polejeme roztopeným maslom a posypeme Flavochinom alebo môžeme použiť mleté ochrechy, bobuľové ovocie a podobne.
Rezance s akáciovou vlákninou
3 vajcia, 125g mozarelly, 20g akáciovej vlákniny, soľ, čierne korenie.
Vajcia zmiešame s korením soľou a mozarellou ponorným mixérom. Potom primiešame akáciovú vlákninu. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rozotrieme na cca 5mm vrstvu a pečieme 8-10 minút na 175°C. Po upečení rozrežeme na tenké rezance a podávame ako prílohu.
Ďalšie možnosti prípravy:
zamiešať do smoothie
pridať do jogurtu
do kaší
pridať do akéhokoľvek cesta na koláče alebo chlieb (vláknina sa môže tepelne upravovať a piecť)
Zakúpiť si ju môžete TU
S prianím toho najlepšieho zostáva Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com