top of page

Aj toto môže byť dôvod, prečo bolieva deti hlava.

Cez víkend som videl nejaké štatistiky a čo ma prekvapilo, že 90% detí deti do 12 rokov uviedlo, že ich bolieva hlava a 12% z nich trpí migrénami. Toto je podľa mňa šialene vysoké číslo. Celkovo podľa štatistík trpí migrénami oveľa viacej žien ako mužov, 25% žien má výrazné bolesti hlavy.

Dnes vám ukážem jednu z možných príčin bolesti hlavy a tou sú zle fungujúce mitochondrie. Mitochondrie sú bunkové elektrárne. Sú to časti buniek, kde sa vyrába energia pre bunky. Nervové bunky majú veľmi vysokú potrebu energie, preto cca 60% objemu nervových buniek tvoria mitochondrie.


Mozog je veľmi citlivý na poruchy energetického metabolizmu (na správne fungovanie mitochondrií). Mitochondriálna dysfunkcia (dysfunkcia označuje zlé fungovanie) môže byť spojená so zvýšenou dráždivosťou nervových buniek, čo vedie k zvýšenej náchylnosti na migrény. Porucha fungovania mitochondrií a s tým spojená narušenie výroby energie v nervových bunkách mozgu, vytvára energetický deficit (mozog trpí nedostatkom energie). Toto môže vyústiť do záchvatov migrény.


Pri zle fungujúcich mitochondriách sa nadmerne tvoria zlúčeniny dusíka, ktoré dokážu zvyšovať citlivosť nervových buniek na bolesť ! Preto dnes u čoraz viacej ľudí pozorujeme, že výskyt bolestí hlavy je na vzostupe a ľudí nebolieva len hlava, ale zvyšuje sa citlivosť aj v iných častiach tela napr. ľudia neraz komunikujú, že ich bolieva koža, črevá a pod. Všade tam máme nervové zakončenia, ktorých citlivosť sa zvyšuje agresívnymi zlúčeninami dusíka.


Ak ako môže napr. dôjsť k poškodzovaniu mitochondrií?

U detí to býva často tak, že to zdedia od matiek. Mitochondrie majú vlastnú genetickú informáciu - vlastnú DNA (mitochondriálnu DNA) a tá sa dedí výlučne po matkách. Ak má matka dieťaťa zle fungujúce mitochondrie (znakmi sú napr. únava, nízky krvný tlak, dlhodobý nedostatok železa, hormonálne poruchy, poruchy psychiky, autoimunitné ochorenia, histamínovú intoleranciu, bolesti kĺbov, nespavosť, poruchy metabolizmu ako obezita či diabetes a pod.) odovzdá svojmu dieťaťu sčasti nefunkčné mitochondrie.


Dieťa s nie dobre fungujúcimi mitochondriami spotrebuváva veľmi veľa živín, lebo zle fungujúce mitochodnrie sú "žrúti" minerálov, stopovyćh prvkov a vitamínov. Ak sú mitochondrie oslabené - zle fungujúce, u dieťaťa sa častejšie prejavuje sklon vyjedať len sacharidové jedlá ako chlieb, ryža, sladkosti, cestoviny. Zelenina, mäso, vajíčka sa stávajú neobľúbené a dieťa ich odmieta.


Poškodenie mitochondrií sa neraz prejavuje tak, že človek obľubuje sacharidové jedlá. Je to pre neho lacný a rýchly zdroj energie. Neraz sa prejavuje nechutenstvo.


Strava bohatá na sacharidy má 2 veľké vplyvy na nervový systém:

- pri zle fungujúcich mitochondriách zvyšuje strava bohatá na sacharidy tvorbu agresívnych zlúčenín dusíka, ktoré zvyšujú citlivosť na nervov na bolesť

- vďaka strave bohatej na rýchle sa uvoľňujúce sacharidy (sladkosti, biela múka, na obed len ryža a nejaká sladkosť a pod) sa tvoria tzv. glykované proteíny. Ich tvorenie podporujú aj voľné radikály, ktoré sa nadmerne tvoria pri zle fungujúcich mitochondriách. Mozog navyše tým, že spotrebuje cca 20% kyslíka sám o sebe tvorí veľmi veľa voľných radikálov na to aký malý je.


Glykované (scurkovatené) bielkoviny aktivujú v nervových bunkách vstup vápnika do buniek. Zvýšené množstvo vápnika v bunkách spúšťa zápalovú kaskádu. V mozgu sa zníži výroba energie a môže nastúpiť bolesť. Pri deťoch s hyperkativitou alebo zvýšenou tendenciou k nej, zníženie výroby energie v mozgu môže vyústiť k zvýšenej aktivite. Napr. neraz to vidíte ako po jedle bohatom na sacharidy sa zmení správanie dieťaťa, alebo ho začne bolieť hlava. Alebo pri nedostatku jedla a hlade nastupuje bolesť hlavy.


Našli ste v tomto článku seba? svoje alebo iné dieťa? Ak áno napíšte mi to do komentára.

Čo s tým?

Samozrejme by mala nastať zmena stravovania. Ďalšou dôležitou vecou čo by malo nastať je blokovanie vstupu vápnika do nervových buniek. Nadmerný vstup vápnika do nervových buniek spúšťa kaskádu reakcií s následným poklesom energie v bunke, zápalom a ďalším poškodzovaním mitochondrií. Odmedzenie vstupu vápnika do buniek sa preto neraz prejaví stratou bolesti hlavy či zvýšnenej koncentrácie.


Na toto je dobrý treonát horčíka. Je to forma horčíka schopná veľmi dobre dostávať sa do mozgu a tam regulovať vstup vápnika do nervových buniek. Treonát horčíka si môžete kúpiť v akcii tu Akcia 2x Magnézium treonát (abczdravia.sk) a samostatne tu Magnézium treonát 60 kapsúl (abczdravia.sk).

Horčík je veľmi dôležitý aj pre správnu výrobu energie.

Horčíku v tom dobre pomáha aj taurín Taurín 90 kapsúl (abczdravia.sk) preto sa taurín používa pri únave, vyčerpaní a potrebe zvýšiť koncentráciu či navodiť pocit uvoľnenia.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

511 views0 comments
bottom of page