top of page

7 dôvodov prečo sú pri črevných problémoch a kandide dôležité B vitamíny

Poďme sa na to pozrieť.

1, Vitamíny skupiny B sú nevyhnutné pre správne fungovanie črevnej sliznice. Slizničné bunky sa rýchlo množia a pri tomto procese sú vitamíny skupiny B nevyhnutné. Neporušená črevná sliznica zase slúži ako ochranná bariéra pred patogénmi. Najmä ľudia s chronickými ochoreniami môžu byť vitamínmi B zásobovaní nedostatočne. Nedostatok B vitamínov sa môže prejaviť napríklad poškodením sliznice a tým aj narušením funkcie črevnej sliznice. Príkladom narušenej črevnej sliznice sú dnes tak aktuálne všadeprítomné alergie.


2, Vitamín B3 alebo niacín - pri pokusoch na zvieratách sa zistilo, že vitamín B3 môže spomaľovať rast plesní (kandidy) na slizniciach. Toto platí aj o vaginálnych plesniach. Užívanie vitamínov skupiny B spolu s liekmi pôsobiacimi proti plesniam (antimykotikami) bolo účinnejšie ako užívanie samotných liekov (antimykotík).


3, Zistilo sa, že vysoké dávky vitamínu B1 (tiamín) výrazne znižuje príznaky únavy u pacientov so zápalovými ochoreniami čriev. Tento účinok bol pozorovaný aj napriek tomu, že v krvi pacientov nebol merateľný nedostatok vitamínu B1.


4, Vitamín B2 (riboflavín) má protizápalové a antioxidačné vlastnosti. Ak sa podával vitamín B2 počas troch týždňov pacientom s Crohnovou chorobou, došlo u nich k zníženiu oxidačného stresu, rôznym protizápalovým účinkom a zníženiu klinických príznakov crohnovej choroby.


5, Vitamín B6 (pyridoxín) je dôležitý pri metabolizme aminokyselín a bielkovín. Nedostatok vitamínu B6 bol zistený u približne 30 % pacientov s chronickým zápalovým ochorením čriev (IBD). Nízke hladiny vitamínu B6 boli spojené so zvýšenými hladinami homocysteínu u pacientov s IBD. Títo pacienti majú tiež štvornásobne zvýšené riziko trombózy (trombóza môže byť oplyvnená aj zvýšenou hladinou homocysteínu).


6, Kyselina listová alebo folát je dôležitá pre tvorbu DNA (genetickej informácie) počas rastu buniek. Tkanivá s rýchlym delením, kde patria aj slizničné bunky sú preto obzvlášť závislé na dobrom prísune kyseliny listovej/folátu. Zistilo sa, že nedostatok kyseliny listovej/folátu môže zvýšiť riziko rakoviny hrubého čreva. Dopĺňanie kyseliny listovej/folátu je obzvlášť dôležitá, ak sa užívajú lieky ako napr. metotrexát, sulfasalazín alebo antidiabetiká.


7, Nízke koncentrácie vitamínu B12 a zvýšenie koncentrácie homocysteínu sa zistili u pacientov s Crohnovou chorobou. Riziko hyperhomocysteinémie (zvýšenej hladiny homocysteínu) bolo výrazne vyššie u pacientov so zápalovým ochorením čriev ako u kontrolnej skupiny bez tejto choroby. Homocysteín je bunkový jed a podieľa sa na vzniku zápalových ochorení, tromóz, cievnych ochorení, porúch detoxikácie a pod.


Vitamíny B by sa mali zväčša užívať v celom B komplexe. Je to preto, že jeden vitamín B potrebuje k svojej dobrej funkcii druhý. V našom e-shope si môžete kúpiť vysoko kvalitný B komplex tu Vitamín B-Komplex (abczdravia.sk). V tomto výrobku sa nachádzajú vysoké dávky B vitamínov v bioaktívnej (koenzýmovej) forme.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme Andrej Medveď a jeho team www.andrejmedved.sk www.weltfit.sk www.abczdravia.sk tel. 0911 295 859 andrej.medved9@gmail.com

307 views0 comments
bottom of page