top of page

Čo všetko sa skrýva za suchou pokožkou, únavou či krehkými vlasmi a nechtami?

Pri mnohých zdravotných problémoch si veľa ľudí kladie otázku, aký vitamín či minerál im chýba. Lenže za vznikom zdravotných komplikácií môže byť aj nedostatočný prísun bielkovín.



Bielkoviny spolu s tukmi, nielen že sú základnými živinami, ale z bielkovín a tukov sa v podstate skladá každá jedna bunka. Nedostatočný prísun bielkovín je pre mnohých ľudí realitou, aj keď si to mnohí ani neuvedomujú.


Nedostatočné zásobovanie tela bielkovinami môže viesť k mnohým zdravotným komplikáciám, dokonca závažným.


Nedostatok bielkovín môže mať viacero príčin ako napr.:

- strava chudobná na bielkoviny

- zlá činnosť pankreasu s nedostatočnou tvorbou enzýmov

- črevné ochorenia ako napr. celiakia, Crohnova choroba

- a pod.

 

Nadmerná spotreba alebo strata bielkovín je prítomná napr. pri:

- popáleninách

- závažnejších ranách

- niektorých nádorových ochoreniach

- a pod.

 

Príznaky nedostatku bielkovín sú napr.:

- strata svalovej hmoty

- únava

- poruchy hojenia rán

- zvýšené riziko zlomeniny kosti

- krehké vlasy a nechty

- poruchy spánku

- suchá pokožka

- poruchy rastu u detí

- zmeny psychiky

- nadmerné chudnutie

- náchylnosť na infekcie

- zvýšený pocit hladu ale aj nedostatok chuti do jedla


Bielkoviny sú dôležité aj pre:

- tvorbu hormónov

- tvorbu enzýmov

- regeneráciu

- a pod.

 

Mnohí ľudia sa dnes vyhýbajú z rôznych dôvodov kvalitným živočíšnym zdrojom bielkovín ako je mäso, ryby, vajíčka. Čoraz viacej ľudí je alergických na mliečne výrobky, ktoré sú tiež bohatým zdrojom bielkovín. Bielkoviny obsiahnuté v obilninách nie sú pre ľudí kvalitné a telo ich nevie prakticky využiť. Alternatívou pre Vás môže byť fermentovaný hrachovo-ryžový proteín vo forme granulátu.


A prečo práve fermentovaný proteín?

1) Fermentáciou sa znižuje počet antinutrientov, ktoré znižujú vstrebávanie minerálov ( fermentáciou dochádza k 50% zníženiu antinutrientov).


2) Fermentácia hrachových a ryžových proteínov pomocou patentovaného procesu umožňuje, aby bolo 99,9 % skonzumovaných bielkovín telom ľahko stráviteľných.


3) Výrobok je bez sóje, bez lepku a bez orechov. Neobsahuje žiadny z ďalších ôsmich hlavných alergénov, ktoré predstavujú 90 % všetkých alergií súvisiacich s potravinami.


4) Obsahuje všetky esenciálne (také ktoré si telo nevie vyrobiť samé) aminokyseliny v dostatočnom množstve pre deti od 3 rokov.


5) Všetky esenciálne aminokyseliny v tejto bielkovine sú zastúpené v dostatočnom množstve na to, aby poskytovali vynikajúcu výživu pre ľudí vo veku od 3 rokov a viac na základe požiadaviek FAO na bielkoviny ( FAO- organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo).


Fermentovaný hrachovo-ryžový proteín si môžete kúpiť tu:


Ako sa fermentovaný hrachovo-bielkovinový koncentrát pripravuje?


Do misky si pripravíte primerané množstvo granulátu. Na jednu porciu je potrebné 30g granulátu. Zalejete ho horúcou vodou, ktorú môžete ochutiť bujónom. Je dôležité, aby bola zaliata celá porcia granulátu. Granulát v priebehu cca 10-15 minútach nasaje vodu a zmäkne. Ak ostane prebytočná voda, môžete ju použiť do varenia. Takto zmäknutý granulát môžete pripraviť ako bežné mäso. Výrobok je schopný "nasať" rôzne chute, preto záleží len na vašej tvorivosti, ako si ho ochutíte.


Ako je to s bielkovinami a obličkami?

Mnohí ľudia majú strach, že vďaka prísunu bielkovín si poškodia obličky. Pozrime sa, aké sú rizikové faktory na poškodenie obličiek podľa National kidney foundation:

- diabetes

- vysoký krvný tlak

- ochorenie srdca alebo zlyhanie srdca

- obezita

- fajčenie

- vek nad 60 rokov

- rodinná anamnéza


Bielkoviny ako rizikový faktor tam nenájdete.

Podľa American Kidney Foundation sú cukrovka 2. typu a hypertenzia zodpovedné za takmer 75 % všetkých prípadov zlyhania obličiek. Na vzniku cukrovky a vysokého krvného tlaku sa nemalou mierou podieľa strava bohatá na rýchle cukry, ktoré dnes ľudia bez obáv o svoje obličky konzumujú.

 





Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie čo máme

Andrej Medveď a jeho team

 

 

107 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page