Horčík je dôležitý taktiež v metabolizme štítnej žľazy. Má protizápalové vlastnosti. Dokáže znižovať aj hladinu CRP (CRP je jedným zo znakov zápalu) a hladinu protilátok proti tyreoglobulínu. Veľký nedostatok horčíka zvyšuje riziko vzniku Hashimotovej choroby.

Ľudia trpiaci hashimotovou chorobou majú významne nižšie hladiny vitamínu D. Vitamín D potláča autoimunitné reakcie. Zvýšenie vitamínu D v krvi o 5 nanogramov/mililiter je spojené s 19-percentným znížením rizika vzniku hypotyreózy u Hashimota.
Paulina Ihnatowicz, Małgorzata Drywień et al.: The importance of nutritional factors and dietary management of Hashimoto’s thyroiditis; Ann Agric Environ Med; 2020 Jun 19;27(2):184-193.
S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
tel. 0911 295 859