top of page

O tejto príčine menštruačných problémov by ste mali vedieť, dokážete ju ovplyvniť aj vy bez liekov

Mnohé ženy trpia menštruačnými problémami. Pociťujú prvý deň alebo následné dni menštruácie viac alebo menej silnú kŕčovitú bolesť, ktorá niekedy môže byť ťažko ovplyvnená liekmi proti bolesti, ktoré sa bežne používajú.

Doteraz sa najčastejšie ako príčina bolesti uvádza:

· nadmerná aktivita maternice,

· chorobné zmeny, ako napríklad adenomyómy, cysty na vaječníkoch, endometrióza atď.


Pri chorobných zmenách sa tvoria látky, ktoré zvyšujú sťahy maternice. V poslednej dobe však do úvahy prichádza aj ďalšia príčina, a tou je histamín. Pri skúmaní sa zistilo, pre na začiatku menštruácie sa znižuje stav enzýmu, ktorý odbúrava histamín. Ak žena v tomto období prijíma cez potravu viacej histamínu (červené víno, zrejúce syry, avokádo, konzervované mäso a podobne), môžu sa u nej vyskytnúť problémy.


Menštruačné problémy spôsobené histamínom potom odoznejú užitím liekov blokujúcich účinok histamínu (bilastin, cetirizin, cyproheptadin, desloratadin, dimetinden, fexofenadin, ketotifen, levocetirizin, loratadin, promethazin, rupatadin, thietylperazin, levocetirizin).


Samozrejme nechcem vás nabádať na to, aby ste užívali lieky. Ak však trpíte menštruačnými problémami, znížte prísun potravín obsahujúcich histamín. Možno sa jednoducho zbavíte nepríjemných problémov. Samozrejme, pozrite sa či neužívate nejaké lieky, ktoré brzdia odbúravanie histamínu (lieky na bolesť, diuretiká, antimukolitiká, antibiotiká, antidepresíva, mukolitiká atď.)


Mimochodom, ak histamín zvyšuje sťahy maternice, je možné že to dokáže ovplyvniť tehotenstvo žien - zvýšené kontrakcie maternice a teda predčasný pôrod.


Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme

Andrej Medveď a jeho team

www.andrejmedved.sk

www.weltfit.sk

www.abczdravia.sk

tel. 0911 295 859

andrej.medved9@gmail.com

342 views0 comments
bottom of page