Zápalové ochorenie čriev sú čoraz častejším problémom ľudí, ktorí žijú vo "vyspelom" západnom svete. Nato, aby vznikol v čreve zápal, musí byť nejaký podnet, spúšťač. Jednou z látok, ktoré dokážu spúšťať zápaly v čreve je aj sírovodík. A odkiaľ sa sírovodík v čreve zoberie?

Baktérie v čreve bežne vyrábajú vodík. Vodík je odpadom ich metabolizmu (látkovej premeny). V čreve sú ale aj baktérie, ktoré vzniknutý vodík využívajú ako potravu. A tieto baktérie potom vzniknutý vodík premenia na iné chemikálie, ako napríklad metán alebo sírovodík. Baktéria, ktorá zohráva dôležitú úlohu pri výrobe sírovodíka sa volá Desulfovibrio spp. Ak sa táto baktéria v čreve premnoží, začne sa čreve vyrábať veľké množstvo sírovodíka.
Nadmerná tvorba sírovodíka je spojená:
· so zápalom hrubého čreva,
· so zvýšenou citlivosťou na bolesť v tráviacom systéme,
· s rakovinou,
· diskutuje sa aj o jej vplyve na SIBO (bakteriálne prerastanie z hrubého čreva do tenkého).
Z terapeutického hľadiska je preto pri problémoch s črevami a trávením dôležité znížiť množstvo baktérií tvoriacich sírovodík, pokiaľ sa preukáže cez vhodnú diagnostiku, že sú premnožené. A tu môže pomôcť koreň rastliny pazvonček čínsky.
V modeli na myšiach sa dokázalo, že koreň pazvončeka čínskeho dokáže znížiť množstvo baktérie Desulfovibrio spp., a tým aj tvorbu toxického sírovodíka. Okrem toho sa pozorovalo, že tento koreň mal pozitívny účinok na rast tých baktérií v čreve, ktoré prospievajú zdraviu. (Jing a kol., 2018)
Účinná dávka tohoto koreňa by mala byť okolo 30g denne. Mal by sa konzumovať celý koreň.
Zdravie nie je všetko, ale je to najdôležitejšie to čo máme
Andrej Medveď a jeho team
www.andrejmedved.sk
www.weltfit.sk
www.abczdravia.sk
tel. 0911 295 859
andrej.medved9@gmail.com