Zápcha sa zdá byť nevinným problémom. Veď v podstate nejde o nič len o to, že človek nejde na veľkú každý deň a pri potrebe môže pociťovať istý diskomfort. Ale toto nie je úplne pravdivý pohľad na problém zápchy.

Ak stolica zostáva dlhšie v čreve ako by mala, aktivujú sa na sliznici čreva zápalové procesy a tie dokážu vyústiť až do rakoviny. A rakovina hrubého čreva je jeden z najčastejších typov rakoviny v civilizovanom svete a u nás najčastejším.
Dnes vám popíšem jeden z mechanizmov ako dochádza k zápcham. Za vznikom zápchy môže byť zlé trávenie obilninovej a mliečnej bielkoviny teda lepku a kazeínu. Zlé trávenie týchto bielkovín vedie k tomu, že sa tieto bielkoviny menia na opiátové zlúčeniny. Tieto opiátové zlúčeniny dokážu ovplyvňovať nervový systém a cez nervový systém ovplyvňujú schopnosť čreva pohybovať sa. Potom nasleduje predĺženie času prechodu stolice cez črevo a z toho sa vyvinie zápcha.
Takže ak vás trápia zápchy, skúste vylúčiť mliečne výrobky a obilniny. Prestanú sa v čreve tvoriť opiátové zlúčeniny, ktoré dokážu cez nervový systém ovplyvniť pohyb čreva a zápcha sa môže náhle skončiť. Mimochodom, keď to boli ochotné urobiť mamičky s malými deťmi, ktoré trápili zápchy, výsledky sa často dostavili šokujúco rýchlo.
S prianím pevného zdravia pre Vás pripravil
Andrej Medveď a jeho team
tel. 0911 295 859